Vitamin C: Penilaian Keselamatan

Pihak berkuasa keselamatan makanan Eropah (EFSA) tidak dapat memperoleh pengambilan harian maksimum yang selamat kerana kekurangan data dengan dos yang sangat tinggi vitamin C.

Sebagai tambahan kepada pengambilan makanan konvensional, EFSA mempertimbangkan jumlah harian sebanyak 1,000 mg vitamin C dalam bentuk tambahan selamat. Jumlah 1,000 mg vitamin C dianggap selamat adalah 12.5 kali pengambilan EU yang disyorkan setiap hari (Nilai Rujukan Nutrien, NRV).

Data dari NVS II (National Nutrition Survey II, 2008) mengenai pengambilan vitamin C harian dari semua sumber (konvensional diet dan pemakanan tambahan) mencadangkan bahawa berlebihan yang tidak disengajakan sebanyak 1,000 mg vitamin C sehari pada penduduk Jerman tidak mungkin.

Vitamin C adalah air- Vitamin larut dan jumlah berlebihan biasanya dikeluarkan melalui buah pinggang dan usus.

Apa yang dipanggil LOAEL (Tahap Kesan buruk yang diperhatikan paling rendah) - paling rendah dos bahan di mana kesan buruk baru diperhatikan - adalah 3,000 mg vitamin C. Berdasarkan LOAEL vitamin C, NOAEL (Tahap Kesan Adverse Tidak Diperhatikan) diturunkan: 2,000 mg vitamin C adalah yang tertinggi dos yang tidak dapat dikesan dan diukur kesan buruk walaupun dengan pengambilan berterusan.

Oleh itu, RDA untuk vitamin C adalah 25 kali lebih rendah daripada yang tertinggi dos di mana tidak kesan buruk diperhatikan.

Kesan buruk daripada pengambilan vitamin C yang berlebihan termasuk cirit-birit (cirit-birit) dan peningkatan risiko nefrolithiasis (buah pinggang penyakit batu) pada individu yang mudah terdedah (dengan hiperoksaluria / meningkat asid oksalik perkumuhan dengan air kencing, reseksi usus besar, penyakit usus kronik).

Cirit-birit kadang-kadang berlaku selepas dos tunggal melebihi 3,000 mg dalam beberapa kajian. Hanya selepas dos 10,000 mg (bersamaan dengan 125 kali NRV) berlaku secara osmotik cirit-birit hampir selalu berlaku.

Pada individu yang rentan (dengan hiperoksaluria, reseksi usus yang luas, penyakit usus kronik), mungkin terdapat peningkatan risiko nefrolithiasis dengan dos vitamin C. yang tinggi. Ini disebabkan oleh peningkatan asid oksalik. Sebabnya bertambah asid oksalik perkumuhan dalam air kencing. Peningkatan perkumuhan asid oksalik didapati pada individu yang rentan pada kadar 500 mg vitamin C dan ke atas. Sebaliknya, dalam populasi yang sihat, risiko peningkatan nefrolithiasis tidak dijangka pada pengambilan vitamin C yang tinggi (1,500 mg ke atas).