Terlebih Dos Vitamin D: Gejala, Kekerapan, Akibat

Terlebih dos vitamin D: punca

Terlebih dos vitamin D tidak boleh berlaku secara semula jadi - iaitu tidak melalui pendedahan berlebihan kepada matahari mahupun melalui makan banyak makanan yang secara semula jadi mengandungi banyak vitamin D (seperti ikan laut berlemak).

Keadaannya berbeza jika seseorang mengambil suplemen atau ubat vitamin D dalam dos yang tinggi dan/atau mengambil makanan dalam kuantiti yang banyak yang telah diperkaya dengan vitamin D: Sesiapa yang mengambil lebih daripada 100 mikrogram vitamin D setiap hari dengan cara ini berisiko kesan sampingan seperti sebagai batu karang. Sebabnya ialah badan tidak hanya mengeluarkan lebihan vitamin D larut lemak, tetapi menyimpannya dalam tisu lemak dan otot.

Dengan cara ini, pengambilan vitamin D yang berlebihan boleh menyebabkan overdosis vitamin D akut dan kronik. Keracunan akut berlaku apabila dos vitamin D yang terlalu tinggi (sebagai tambahan) diambil sekali gus. Keracunan vitamin D kronik boleh berlaku jika terlalu banyak vitamin D ditelan dalam jangka masa yang panjang (melalui makanan tambahan dan/atau makanan yang diperkaya vitamin D).

Terlebih dos vitamin D: gejala

Terlebih dos vitamin D boleh mencetuskan pelbagai aduan kesihatan, yang terutamanya disebabkan oleh peningkatan paras kalsium dalam darah (hiperkalsemia): Vitamin D yang berlebihan menyebabkan badan menyerap jumlah kalsium yang berlebihan daripada makanan dan juga melarutkan lebih banyak kalsium daripada tulang. Melalui mekanisme ini, dos berlebihan vitamin D boleh menyebabkan kesan berikut, antara lain:

  • Loya and muntah-muntah
  • hilang selera makan
  • dahaga yang melampau (polydipsia)
  • Peningkatan kencing (poliuria)
  • Rasa lemah
  • sakit kepala
  • gemuruh
  • Batu karang dan kerosakan buah pinggang sehingga kegagalan buah pinggang

Atas sebab ini, anda tidak seharusnya mengambil suplemen vitamin D sendiri jika anda mengesyaki kekurangan vitamin D atau ingin mencegahnya. Adalah lebih baik untuk pergi ke doktor dan pastikan nilai darah anda ditentukan. Jika anda sebenarnya mempunyai terlalu sedikit vitamin D atau menghadapi peningkatan risiko kekurangan sedemikian, doktor boleh menetapkan penyediaan yang sesuai. Dia akan menentukan tempoh pengambilan dan dos supaya anda tidak perlu risau tentang overdosis vitamin D.