Vitamin D: Penilaian Keselamatan

Pada tahun 2012, pihak berkuasa keselamatan makanan Eropah (EFSA) menilai vitamin D untuk keselamatan dan tetapkan apa yang disebut Tolerable Upper Intake Level (UL). UL ini disahkan oleh EFSA pada tahun 2018 dalam jadual ringkasan. UL mencerminkan jumlah maksimum mikronutrien yang selamat (bahan penting) yang tidak menyebabkan kesan sampingan apabila diambil setiap hari dari semua sumber sepanjang hayat.

Pengambilan harian selamat maksimum untuk vitamin D ialah 100 µg. 100 μg vitamin D bersamaan dengan 4,000 IU (Unit Antarabangsa). Pengambilan harian maksimum yang selamat untuk vitamin D adalah 20 kali ganda pengambilan harian yang disyorkan oleh EU (Nutrient Reference Value, NRV).

Nilai ini berlaku untuk lelaki dewasa, wanita, dan kanak-kanak berumur 11 tahun dan lebih tua, serta wanita hamil dan menyusui. Untuk bayi berumur 0 hingga kurang dari 6 bulan, had pengambilan harian selamat (UL) adalah 25 µg, dan untuk bayi berumur 6 hingga kurang dari 12 bulan, nilai ini adalah 35 µg. Untuk kanak-kanak dari usia 1 tahun hingga di bawah 11 tahun, UL adalah 50 µg.

NOAEL (Tahap Kesan Adverse Tidak Diperhatikan) - yang tertinggi dos bahan yang tidak dapat dikesan dan diukur kesan buruk walaupun dengan pengambilan berterusan - telah ditetapkan oleh EFSA pada kadar 250 µg. Ini menjadikan yang tertinggi dos di mana tidak kesan buruk dapat dikesan lebih daripada dua kali had pengambilan harian selamat untuk vitamin D.

Data dari NVS II (National Nutrition Survey II, 2008) mengenai pengambilan vitamin D setiap hari dari semua sumber (konvensional diet and tambahan) menunjukkan bahawa tahap maksimum selamat 100 µg tidak tercapai.

Kesan yang tidak diingini dari pengambilan vitamin D yang terlalu tinggi secara kekal bergantung kepada peningkatan vitamin D kalsium penyerapan di dalam usus dan peningkatan mobilisasi (pelepasan) kalsium dari tulang. Ini boleh membawa kepada hiperkalsemia. Berpanjangan tinggi darah kalsium kepekatan boleh membawa untuk kalsifikasi metastatik tisu lembut, termasuk buah pinggang, darah kapal, jantung, dan paru-paru.

Dalam satu kajian, hiperkalsemia hanya berlaku pada kadar 15,000 µg vitamin D (bersamaan 150 kali maksimum harian selamat) setiap 3 bulan. Bertambah darah kalsium kepekatan tidak semestinya membawa untuk kalsifikasi tisu lembut metastatik, tetapi ia adalah faktor risiko. Kajian lain menunjukkan tidak ada peningkatan kalsium darah kepekatan pada orang dewasa yang sihat dengan pengambilan 250 mg vitamin D setiap hari selama 6 minggu. Begitu juga, dos tunggal hingga 10,000 µg vitamin D ditoleransi oleh orang dewasa yang lebih tua tanpa kesan sampingan.