vitamin D

Untuk gambaran keseluruhan: Vitamin

Sinonim

cholecalciferol

Kejadian dan struktur

Cholecalciferol / Vitamin D adalah pendahulu bagi Kalsitriol. Ia disintesis dari kolesterol. Yang kolesterol terpecah di kulit dengan terdedah kepada cahaya matahari (iaitu sinar UV) dan dengan itu menjadi cholecalciferol, yang sebenarnya adalah vitamin D. Bentuk aktifnya, bagaimanapun, adalah kalsitriol, yang nama kimianya sebenarnya 1.25 - dihydroxycholecalciferol.

Ini bermaksud bahawa cholecalciferol, yang dihasilkan dari kolesterol, dihidroksilasi di dua tempat (pada C 1 dan C 25) (kumpulan OH ditambah). Ini berlaku di hati and buah pinggang. Hasilnya kalsitriol aktif dan bertindak sebagai hormon.

Kira-kira 80% vitamin D dalam badan dihasilkan oleh badan itu sendiri. Selebihnya 20% harus diambil bersama makanan. Vitamin D3 terdapat dalam makanan haiwan, seperti ikan, telur dan susu.

Sebaliknya, vitamin D2 terutama terdapat pada makanan tumbuhan, seperti cendawan. Vitamin D3, sama seperti vitamin D2, diubah menjadi hormon kalsitriol dalam tubuh manusia, itulah sebabnya vitamin juga dipanggil prekursor hormon. Kami ingin menunjukkan bahawa topik yang terpisah mengenai pemakanan dalam kolesterol telah ditulis mengenai perkara ini.

Fungsi vitamin D

Calcitriol memainkan peranan penting dalam kalsium dan fosfat seimbang. Untuk peraturan kepekatan dua bahan ini ada tiga hormon, ada yang bertindak dengan cara yang berlawanan untuk bersiap sedia untuk setiap keadaan. Oleh itu, berikut adalah penyimpangan pendek: Hormon paratiroid adalah salah satu daripada tiga bahan ini.

Ia disintesis di kelenjar paratiroid dan dilepaskan di sana ketika kalsium tahap di darah jatuh. Sekali di darah, memastikan ia meningkat kalsium disediakan di usus dan juga di buah pinggang. Ini bermakna lebih banyak kalsium diserap di dalam usus (diambil dari makanan) dan kurang kalsium dikeluarkan di buah pinggang.

Sebagai tambahan Parathormon melepaskan kalsium yang diperkuat dari tulang. Namun, pada masa yang sama, memastikan - sebaliknya - peningkatan perkumuhan fosfat melalui buah pinggang. Kenapa?

Kalsium dan fosfat membentuk kompleks (contohnya dalam bahan tulang), pembentukan kompleks seperti itu di darah akan sangat tidak baik, sehingga dapat dicegah oleh peningkatan penyingkiran fosfat. Lawan hormon paratiroid adalah kalsitonin. Ia disintesis dalam sel-C dari kelenjar tiroid dan menyebabkan penurunan kadar kalsium dan fosfat dalam darah.

Di satu pihak, melalui peningkatan perkumuhan mereka melalui buah pinggang, dan di sisi lain melalui penyatuan semula kedua-dua bahan ke dalam tulang. Ini dipanggil mineralisasi tulang. Yang ketiga dalam kumpulan adalah calcitriol.

Ia berasal dari buah pinggang, kerana di sinilah langkah terakhir pengaktifannya yang dijelaskan di atas berlaku. Parathormone meningkatkan pelepasan calcitriol, jadi kedua-duanya saling bergandengan tangan, begitu juga. Kalsitonin memastikan lebih banyak kalsium dan fosfat diserap dalam usus dan kurang kalsium dan fosfat diekskresikan dalam buah pinggang. Pada masa yang sama, ia membina semula kedua-duanya kembali ke zat tulang, yang mengakibatkan peningkatan mineralisasi. Kalsitonin berfungsi bersama dengan hormon paratiroid dengan menyatukan semula kalsium dan fosfat yang diambil dari tulang, dengan itu dapat mengatasi kehilangan tulang jangka panjang.