Kekurangan Vitamin E: Tanda, Akibat

Kekurangan Vitamin E: Punca

Kekurangan vitamin E sangat tidak mungkin berlaku di negara perindustrian. Jumlah harian 11 hingga 15 miligram yang disyorkan oleh Persatuan Pemakanan Jerman, Austria dan Switzerland (nilai rujukan DACH) untuk orang dewasa yang sihat boleh dicapai dengan mudah melalui diet yang seimbang dan pelbagai.

Semasa kehamilan dan penyusuan, keperluan untuk vitamin E dan dengan itu risiko kekurangan bekalan meningkat sedikit. Walau bagaimanapun, kekurangan vitamin E adalah lebih berkemungkinan dalam kes penyerapan lemak yang terganggu dalam usus. Fungsi penyerapan lemak adalah prasyarat untuk usus dapat menyerap vitamin E larut lemak juga. Gangguan penyerapan lemak dengan risiko kekurangan vitamin E diberikan, sebagai contoh, dalam kes berikut:

 • gangguan fungsi kronik pankreas, contohnya pankreatitis kronik (keradangan kronik pankreas)
 • kekurangan asid hempedu (perlu untuk penyerapan lemak)
 • Intoleransi gluten
 • usus penyakit keradangan

Bentuk kekurangan vitamin E yang paling teruk adalah disebabkan oleh kecacatan genetik. Dalam penyakit yang sangat jarang berlaku "Kekurangan Vitamin E Terpencil Keluarga" (LIMA), metabolisme vitamin E (atau α-tokoferol) dalam hati terganggu. Ia hampir tidak dilepaskan ke dalam aliran darah dan akibatnya tidak boleh digunakan oleh badan.

Kekurangan vitamin E: gejala

Kekurangan didiagnosis berdasarkan profil risiko individu, tinjauan tabiat pemakanan (sejarah pemakanan) dan ujian makmal. Dalam kekurangan vitamin E, kurang daripada 5 miligram α-tokoferol setiap liter darah didapati.

Walau bagaimanapun, bertahun-tahun mungkin berlalu sebelum kekurangan vitamin E sebenarnya menyebabkan gejala. Tanda-tanda kekurangan ini termasuk:

 • Kelemahan sistem imun
 • Masalah peredaran darah (di lengan dan kaki, dan kemudian di jantung dan otak).
 • menggeletar tanpa disengajakan (gegaran)
 • refleks terjejas
 • kelemahan otot
 • melambatkan mental (kerencatan)
 • penyakit retina (retinopati)

Kekurangan vitamin E dirawat dengan suplemen vitamin. Dos bergantung kepada keparahan gejala, punca kekurangan dan faktor risiko individu.

Kekurangan vitamin E: kesan semasa kehamilan

Persatuan Pemakanan Jerman, Austria dan Switzerland mengesyorkan pengambilan vitamin E harian sebanyak 13 miligram untuk wanita hamil. Ini lebih sedikit daripada yang disyorkan untuk wanita tidak hamil (12 miligram/hari). Mereka yang kerap memasukkan makanan kaya vitamin E dalam diet mereka (cth, minyak sayuran berkualiti tinggi) biasanya tidak perlu takut kekurangan semasa kehamilan.

Wanita juga harus memastikan bahawa pengambilan vitamin E mereka mencukupi ketika mereka menyusu. Pada 17 miligram sehari, jumlah harian yang disyorkan adalah jauh lebih tinggi daripada semasa kehamilan.