Vitamin E: Fungsi

Kesan antioksidan

Alpha-tokoferol terdapat di semua membran biologi sel haiwan. Sebagai larut lipid antioksidan, fungsi biologi utamanya adalah untuk mencegah pemusnahan tak jenuh ganda asid lemak- asid lemakomega-3 (seperti asid alpha-linolenik, EPA, dan DHA) dan asid lemak omega-6 (seperti asid linoleat, asid gamma-linolenat, dan asid arakidonik) -dalam tisu, sel, organel sel, dan sistem buatan dengan peroksidasi lipid, sehingga melindungi membran lipid, lipoprotein, dan depot lipid. vitamin E, sebagai akseptor elektron, mempunyai kemampuan untuk mengikat radikal peroksil lipid dan dengan itu mengganggu tindak balas rantai dalam peroksidasi poli tak jenuh asid lemak. Dalam reaksi berantai, akibat serangan radikal, membran lipid menjadi radikal lipid dengan memisahkan a hidrogen atom. Yang terakhir bertindak balas dengan oksigen dan ditukar menjadi radikal peroksil. Selepas itu, radikal peroksil menghilangkan a hidrogen atom dari jauh asid lemak, yang seterusnya radikalisasi mereka. Produk akhir peroksidasi lipid termasuk malondialdehyde atau 4-hydroxynonenal, yang menunjukkan kesan sitotoksik yang kuat dan dapat mengubah DNA. vitamin E menghalang tindak balas rantai radikal dengan menderma a hidrogen atom dan menjadi radikal itu sendiri. The vitamin E radikal sangat lengai kerana penstabilan resonans dan tidak dapat meneruskan peroksidasi lipid kerana lokasinya di membran sel. Vitamin E - dalam fasa lipid sistem biologi - dan antioksidan, seperti vitamin C, koenzim Q10 dan glutathione - dalam fasa berair sistem biologi - bertindak secara sinergis dalam melindungi membran daripada peroksidasi lipid. Oleh itu, tokoferol dan antioksidan menunjukkan kesan bersama dan saling mempromosikan. Vitamin C, koenzim Q10, dan glutathione memiliki kemampuan untuk menjana semula vitamin E. Untuk tujuan ini, mereka mengambil alih radikal tokoferol dan menonaktifkannya melalui peroksidase, katalase dan superoksida dismutases. Vitamin C terdapat dalam medium berair sitosol mengubah radikal vitamin E, yang sebelumnya "dicetuskan" dari fasa lipid menjadi fasa berair, menjadi vitamin E dengan pembentukan asid dehidroascorbik atau oleh glutathione. Selepas itu, vitamin E "kembali" ke fasa lipofilik untuk kembali berkesan sebagai antioksidan.

Pengaruh pada kedua-dua isyarat selular dan interaksi antara komponen darah dan membran sel endotel:

  • Vitamin E menghalang aktiviti protein kinase C dan dengan itu pembentukan atau percambahan sel otot licin yang baru, platelet (trombosit), dan monosit (putih darah sel).
  • Dengan pengayaan vitamin E dalam sel endotel, kolesterol dilindungi dari pengoksidaan (dengan syarat terdapat cukup vitamin C untuk pertumbuhan semula vitamin E yang tersedia) - akibatnya, ada penurunan sintesis molekul adhesi (ICAM, VCAM ), yang menghalang kedua-dua lekatan sel darah dan pengumpulan atau pengumpulannya ke lesi minimum pada arteri

Perlindungan terhadap proses autoimun sistem muskuloskeletal:

  • Vitamin E dalam jumlah yang mencukupi dapat mencegah pengoksidaan fosfolipid dalam membran sel dan dengan itu pengoksidaan asid arakidonik - ini menghalang asid arakidonik yang diubah oleh pengoksidaan daripada mempromosikan pembentukan eicosanoid reaktif, seperti leukotrien, tromboksana, dan prostaglandin, yang mempromosikan, antara perkara lain, vasokonstriksi, gangguan pembekuan darah, keradangan, dan perkembangan penyakit reumatoid yang cepat
  • Kesan imunomodulator - vitamin E meningkatkan pengeluaran pertahanan sel dan humoral.

Kesan vitamin E yang sedang dibincangkan:

  • Pengaruh perlindungan terhadap sistem saraf, retina (retina), biosintesis protein (pembentukan protein baru), dan sistem neuromuskular.
  • Kesan anti-radang (disebabkan oleh antioksidan kesan vitamin E - terutamanya penindasan pembentukan yang tidak baik eicosanoids).
  • Kesan antitrombotik (misalnya, penghambatan aktiviti protein kinase C mencegah percambahan kedua-duanya platelet (darah gumpalan) dan monosit, dengan itu mencegah darah gangguan pembekuan dan trombosis (saluran darah oklusi)).