Vitamin E: Keadaan Bekalan

Dalam National Nutrition Survey II (NVS II, 2008), tingkah laku diet penduduk disiasat untuk Jerman dan ditunjukkan bagaimana ini mempengaruhi pengambilan nutrien harian dengan makro dan mikronutrien (bahan penting).

Cadangan pengambilan (nilai rujukan DA-CH) dari Persatuan Pemakanan Jerman (DGE) digunakan sebagai asas untuk menilai bekalan nutrien. Perbandingan pengambilan nutrien yang ditentukan dalam NVS II dengan cadangan DGE menunjukkan mikronutrien (bahan penting) mana kekurangan bekalan kerap di Jerman.

Mengenai keadaan bekalan, dapat dinyatakan:

  • 48% lelaki dan 49% wanita tidak mencapai pengambilan harian yang disyorkan vitamin E.
  • Pada kumpulan lelaki berumur 19-24 tahun, 54% tidak mengambil pengambilan yang disyorkan vitamin E.
  • Lelaki yang paling teruk kekurangan 8.6 mg vitamin E. Ini menunjukkan kekurangan harian sebanyak 57% daripada pengambilan yang disyorkan.
  • Wanita yang kekurangan bekalan kekurangan vitamin E 6.9 mg. Ini juga sesuai dengan kekurangan harian sebanyak 57% daripada pengambilan yang disyorkan.
  • Wanita hamil mempunyai keperluan berlebihan 1 mg vitamin E setiap hari berbanding wanita yang tidak hamil. Sejajar dengan itu, wanita hamil yang kekurangan bekalan mempunyai kekurangan 7.9 mg vitamin E setiap hari.
  • Wanita yang menyusu mempunyai keperluan berlebihan 5 mg vitamin E setiap hari berbanding wanita yang tidak menyusu. Sejajar dengan itu, wanita yang menyusui dengan kekurangan makanan mempunyai kekurangan 11.9 mg vitamin E setiap hari.

Oleh kerana cadangan pengambilan DGE didasarkan pada keperluan orang yang sihat dan berat badan normal, keperluan tambahan individu (contohnya kerana diet, penggunaan perangsang, ubat jangka panjang, dan lain-lain) mungkin melebihi cadangan pengambilan DGE.