Vitamin K: Kepentingan, Keperluan Harian, Gejala Kekurangan

Apa itu vitamin K?

Vitamin K adalah salah satu vitamin larut lemak (seperti vitamin A, D dan E). Ia berlaku di alam semula jadi sebagai vitamin K 1 (phylloquinone) dan vitamin K 2 (menaquinone). Phylloquinone terutamanya terdapat dalam tumbuhan hijau. Menaquinone dihasilkan oleh bakteria seperti E. coli, yang juga terdapat dalam usus manusia. Nampaknya, K2 adalah bentuk vitamin yang lebih aktif. Walau bagaimanapun, kesannya adalah sama untuk kedua-duanya.

Vitamin K diserap dalam usus dan diangkut melalui darah ke hati, di mana ia memenuhi tugas utamanya - penghasilan faktor pembekuan darah.

Sebagai tambahan kepada sebatian semula jadi vitamin K1 dan K2, terdapat juga vitamin K3 sintetik (menadione). Ia pernah digunakan untuk merawat kekurangan vitamin K, tetapi tidak lagi diluluskan kerana kesan sampingannya: Antara lain, vitamin K3 boleh merosakkan hati dan menyebabkan anemia akibat pecahan sel darah merah (hemolytic anemia).

Apakah fungsi vitamin K dalam badan?

Kesan lain vitamin K: Ia menghalang deposit kalsium dalam tisu lembut seperti saluran darah dan rawan. Ia juga membantu mengawal proses sel (seperti pembahagian sel) dan proses pembaikan pada mata, buah pinggang, hati, saluran darah dan sel saraf. Vitamin K juga menghalang kehilangan tulang pada wanita selepas menopaus - enzim osteocalcin, yang mengawal mineralisasi tulang, bergantung kepada vitamin K.

Antagonis vitamin K sebagai ubat

Apakah keperluan harian untuk vitamin K?

Jumlah vitamin K yang anda perlukan setiap hari berbeza dari orang ke orang. Menurut pakar, jumlah harian yang disyorkan untuk remaja berumur 15 tahun ke atas dan dewasa adalah antara 60 dan 80 mikrogram vitamin K, bergantung kepada umur dan jantina. Bayi dalam tahun pertama kehidupan mereka mempunyai keperluan vitamin K harian sebanyak 4 hingga 10 mikrogram, manakala kanak-kanak pula mempunyai keperluan harian antara 15 dan 50 mikrogram, bergantung pada umur mereka.

Persatuan Pemakanan Jerman, Austria dan Switzerland telah membangunkan nilai rujukan (DACH) yang dianggap sesuai dan diterima baik:

Keperluan harian vitamin K dalam µg/hari

Bayi*

0 hingga 4 bulan

4

4 hingga 12 bulan

10

kanak-kanak

1 hingga 4 tahun

15

4 hingga 7 tahun

20

7 hingga 10 tahun

30

10 hingga 13 tahun

40

13 hingga 15 tahun

50

Remaja / Dewasa

lelaki

perempuan

15 hingga 19 tahun

70

60

19 hingga 25 tahun

70

60

25 hingga 51 tahun

70

60

51 hingga 65 tahun

80

65

65 tahun ke atas

80

65

Wanita hamil

60

Penyusuan

60

Dalam kes penyakit tertentu (peningkatan risiko oklusi vaskular akibat pembekuan darah = trombosis), doktor mungkin mengesyorkan pengurangan pengambilan vitamin K.

Vitamin K: Makanan dengan kandungan yang tinggi

Baca lebih lanjut tentang tahap vitamin K dalam makanan dalam artikel Makanan dengan kandungan vitamin K yang tinggi

Bagaimanakah kekurangan vitamin K menampakkan dirinya?

Pengambilan yang tidak mencukupi melalui makanan jarang berlaku. Pakar pemakanan menganggap bahawa anda mendapat lebih daripada cukup vitamin K daripada diet campuran.

Jika tahap vitamin K menurun, badan nampaknya menggunakan vitamin K yang dihasilkan oleh bakteria usus. Sekiranya terdapat kekurangan vitamin K yang terbukti (contohnya dalam kes kegagalan buah pinggang kronik), terdapat kecenderungan untuk berdarah. Ini kerana kekurangan vitamin K bermakna faktor pembekuan darah yang bergantung kepada vitamin K tidak lagi dihasilkan dalam kuantiti yang mencukupi - darah beku lebih teruk.

Untuk memeriksa sejauh mana pembekuan darah pesakit berfungsi, doktor boleh menentukan nilai INR atau nilai Pantas.

Bagaimanakah lebihan vitamin K menampakkan dirinya?