Vitamin K: Penilaian Keselamatan

Kumpulan Pakar Inggeris di vitamin and Mineral (EVM) terakhir dinilai vitamin dan mineral untuk keselamatan pada tahun 2003 dan menetapkan apa yang disebut Tahap Atas Selamat (SUL) atau Tahap Panduan untuk setiap mikronutrien, dengan syarat data yang mencukupi tersedia. SUL atau Tahap Panduan ini menunjukkan jumlah mikronutrien maksimum yang selamat yang tidak akan menyebabkan kesan sampingan apabila diambil setiap hari dari semua sumber sepanjang hayat.

Pengambilan harian selamat maksimum untuk vitamin K ialah 1,000 µg. Pengambilan harian selamat maksimum untuk vitamin K adalah 13 kali pengambilan harian yang disyorkan oleh EU (Nilai Rujukan Nutrien, NRV).

Nilai ini berlaku untuk orang dewasa yang berumur 19 tahun ke atas dan hanya mengambil kira pengambilan vitamin K dari pemakanan tambahan sebagai tambahan kepada pengambilan makanan konvensional. Itu tidak berlaku untuk wanita hamil atau menyusui kerana kekurangan kajian.

Yang berlaku secara semula jadi vitamin K1 (phylloquinone) dan K2 (menaquinone) hampir tidak mempunyai kesan sampingan, walaupun dalam jumlah besar.

Beberapa kajian manusia menunjukkan tidak kesan buruk untuk dos vitamin K hingga 10 mg (10,000 µg) sehari, diambil selama empat minggu. Jumlah ini lebih daripada 130 kali lebih besar daripada NRV dan 10 kali lebih besar daripada had harian selamat.

Hanya vitamin K3 (menadione), yang tidak berlaku secara semula jadi, yang boleh menyebabkan kesan sampingan yang ketara apabila diambil dalam dos yang tinggi. Walau bagaimanapun, bentuk ini tidak terdapat pada makanan dan tidak digunakan dalam makanan tambahan.

Sebagai kesan yang tidak diingini daripada pengambilan vitamin K yang berlebihan secara berterusan dengan makanan dan makanan tambahan, alahan kulit reaksi boleh berlaku dalam kes individu yang jarang berlaku.

Sekumpulan orang yang sensitif terhadap pengambilan vitamin K yang berlebihan adalah pesakit yang mengambil antikoagulan (antikoagulan) dari kumpulan kumarin (Marcumar, warfarin).

  • Jumlah pengambilan 500 mg vitamin K setiap hari dari semua sumber tidak boleh dilampaui untuk mengelakkan pembalikan kesan antikoagulan ubat.
  • Turun naik secara tiba-tiba di darah kadar vitamin K dalam jumlah hingga 100 µg - disebabkan oleh perubahan tabiat pemakanan atau pengambilan suplemen yang mengandung vitamin K - dianggap selamat dengan pengambilan vitamin K biasa.
  • Dalam status bekalan vitamin K sempadan, bahkan 25 µg vitamin K yang dibekalkan dapat membawa kepada interaksi dengan antikoagulan dalam kes individu.

Pesakit yang menggunakan antikoagulan terapi tidak perlu menukar mereka diet atau ikuti diet rendah vitamin K. Meningkatkan pengambilan vitamin K semasa antikoagulan terapi mungkin memerlukan penyesuaian semula dos antikoagulan, jika perlu.