Vitamin K: Keadaan Bekalan

Vitamin K tidak termasuk dalam National Nutrition Survey II (2008). Mengenai pengambilan vitamin K dalam populasi Jerman, data wujud dari Laporan Pemakanan 2004 dari Persatuan Pemakanan Jerman (DGE).

Data ini di vitamin K pengambilan berdasarkan anggaran dan hanya menggambarkan purata pengambilan. Tidak ada pernyataan yang dapat dibuat mengenai keadaan penawaran di bawah nilai min. Walau bagaimanapun, ini tidak bermaksud bahawa tidak ada kekurangan vitamin K dalam populasi Jerman.

Berikut ini boleh dikatakan mengenai keadaan bekalan:

Sumber utama vitamin K adalah sayur-sayuran hijau seperti bayam, kangkung dan brokoli. Sebagai tambahan, susu dan produk tenusu juga dapat menyumbang untuk memenuhi keperluan vitamin K. Yang seimbang diet Oleh itu, kaya dengan sayur-sayuran sangat penting berkaitan dengan kekurangan vitamin K yang harus dielakkan. DGE mengesyorkan pengambilan 400 g sayur setiap hari.

  • Bagi Jerman, tidak ada bukti yang menunjukkan bekalan vitamin K tidak mencukupi, kecuali pada bayi baru lahir dan bayi.
  • Bayi yang baru lahir dan bayi sering mengalami kekurangan vitamin K kerana, di satu sisi, vitamin tersebut tidak cukup diangkut melalui plasenta di rahim dan, sebaliknya, wanita susu mempunyai kandungan vitamin K yang rendah.
  • Lelaki mengambil purata 280 µg vitamin K sehari, menurut laporan pemakanan 2004. Pengambilan harian purata adalah dalam semua kumpulan umur di atas cadangan pengambilan DGE.
  • Wanita mengambil purata 300 µg vitamin K setiap hari. Pengambilan DGE harian yang disyorkan juga dicapai di semua peringkat umur.
  • Wanita hamil dan menyusui dibandingkan dengan rakan mereka yang tidak hamil atau tidak menyusu tidak memerlukan tambahan vitamin K. Oleh itu, wanita hamil dan menyusui juga rata-rata mencapai cadangan pengambilan DGE.

Oleh kerana cadangan pengambilan DGE didasarkan pada keperluan orang yang mempunyai berat badan yang sihat dan normal, keperluan tambahan individu (contohnya kerana diet, Genussmittelkonsum, ubat jangka panjang, dan lain-lain) mungkin melebihi cadangan pengambilan DGE.