Vitamin K2

Pengenalan

Vitamin K adalah salah satu daripada banyak keperluan vitamin. Ia berlaku secara semula jadi dalam dua bentuk yang berbeza - seperti K1 dan K2. Walaupun vitamin K1 terdapat di semua tanaman hijau, vitamin K2 dihasilkan oleh bakteria.

. bakteria daripada kami flora usus sebahagiannya juga dapat membentuk vitamin dan seterusnya membekalkan tubuh dengannya. Satu lagi sebab untuk mengekalkan kesihatan flora usus. Untuk tahap tertentu, vitamin K1 yang kurang aktif dapat ditukar menjadi bentuk K2.

Vitamin K mengambil fungsi penting dalam tubuh manusia. Sebagai prasyarat untuk pembentukan faktor pembekuan tertentu, ia memainkan peranan penting dalam darah pembekuan. Vitamin K juga merupakan faktor yang mempengaruhi kalsium seimbang: ini mendorong pembentukan tulang dan mencegah kalsifikasi berlebihan darah kapal.

Akibatnya, trombosis, jantung serangan dan pukulan berlaku kurang kerap. Kesan perlindungan dalam pengembangan kanser juga telah ditubuhkan. Yang sihat diet dengan pengambilan makanan yang mengandungi vitamin K secara sedar kesihatan dengan banyak cara dan dapat dipermudah dengan banyak petua kecil. Sekiranya diet tidak mencukupi atau makanan tidak boleh dimakan dalam jumlah yang mencukupi untuk kesihatan alasan, pemakanan tambahan boleh digunakan.

Dos

Keperluan harian vitamin K atau K2 berbeza untuk lelaki dan wanita. Keperluan lelaki adalah 80 μg (mikrogram), sementara wanita hanya memerlukan 65 μg. Julat rujukan - julat di mana nilai vitamin K terletak pada a darah ujian - tidak hanya sangat berubah-ubah pada 0.15 hingga 1.5 μg per liter darah, tetapi juga sangat bergantung pada pengambilan makanan terakhir.

Oleh kerana bayi yang baru lahir pada awalnya mempunyai simpanan vitamin K yang tidak mencukupi, semua bayi diberi vitamin K semasa tiga ujian rutin pertama mereka (U1-3). Ini dilakukan oleh mulut dengan dos 2 mg setiap pemeriksaan. Bagi orang dewasa, dos yang berlainan berlaku sekiranya vitamin K juga diambil dalam bentuk pil atau pil.

Jumlah yang tepat harus selalu dibincangkan dengan doktor yang merawat. Walau bagaimanapun, terdapat garis panduan tertentu yang biasanya diikuti. Pesakit, yang sudah mengambil ubat penipisan darah, hanya boleh mengambil 45 μg Vitamin K2 pada hari itu.

Manusia yang sihat, yang belum mencapai usia 50 tahun dan setiap hari tidak lebih dari 2500 unit vitamin D ambil, boleh meningkatkan dos hingga 100 μg. Sekiranya terdapat sejarah keluarga penyakit vaskular atau kehilangan tulang (osteoporosis, atau jika pesakit sudah menderita penyakit awal yang disebutkan, dosnya dapat dua kali ganda hingga 200 μg. Overdosis tidak mungkin berlaku pada orang dewasa, tetapi mungkin berlaku pada bayi baru lahir - jaundis mungkin berlaku.