Vitamin dan Pemakanan untuk Kesuburan

Apakah vitamin yang boleh membantu melahirkan anak?

Adakah vitamin membantu untuk hamil? Walaupun tiada "vitamin kesuburan" yang terbukti terbukti, masuk akal bagi wanita yang ingin mempunyai anak untuk memastikan mereka mempunyai bekalan vitamin yang mencukupi (serta nutrien lain) sebelum mereka hamil. Ini kerana gejala kekurangan boleh mengurangkan peluang untuk hamil.

Vitamin yang sangat penting dalam keinginan untuk mempunyai anak

Sesetengah vitamin memainkan peranan khas dalam keinginan untuk mempunyai anak. Sebagai tambahan kepada vitamin C, vitamin E dan pelbagai vitamin B, ini terutamanya asid folik dan vitamin D. Vitamin A, sebaliknya, hanya perlu diambil secara sederhana sebelum kehamilan dan pada minggu pertama kehamilan.

Asid folik

Untuk persediaan untuk kehamilan, pakar mengesyorkan mengambil lebih banyak asid folik sekurang-kurangnya sebulan sebelum kemungkinan pembuahan. Khususnya, wanita yang ingin mempunyai anak perlu mengambil 400 mikrogram folat setiap hari.

vitamin D

Kekurangan vitamin D boleh menghalang keinginan untuk mempunyai anak. Menurut kajian, peluang untuk hamil adalah kira-kira empat kali lebih tinggi pada wanita dengan tahap vitamin D yang mencukupi berbanding wanita yang mempunyai terlalu sedikit.

Berhati-hati dengan vitamin A

Bagaimana cara diet jika anda ingin mempunyai anak?

Perkara berikut terpakai kepada kedua-dua wanita dan lelaki yang ingin mempunyai anak: Pemakanan seimbang mengikut saranan Persatuan Pemakanan Jerman memastikan bekalan yang mencukupi bagi kebanyakan nutrien yang diperlukan untuk kesihatan dan dengan itu juga untuk kesuburan.

  • Ikan harus ada dalam menu sekali atau dua kali seminggu.
  • Daging dan sosej, sebaliknya, harus dimakan sejarang mungkin - begitu juga dengan makanan yang mengandungi banyak lemak dan/atau gula, dan produk yang diproses secara industri.
  • Lemak sayuran perlu diutamakan daripada lemak haiwan, contohnya minyak biji sesawi untuk menggoreng makanan.

Kajian terbaru mencadangkan bahawa asid lemak omega-3 boleh membantu dalam melahirkan anak dengan meningkatkan kesuburan wanita. Di samping itu, pengambilan asid lemak ini, yang kebanyakannya terdapat dalam makanan tumbuhan, mungkin boleh meningkatkan kejayaan permanian inseminasi (persenyawaan in vitro). Walau bagaimanapun, tiada kejelasan muktamad mengenai hubungan ini - kajian lanjut diperlukan.

Kurang berat badan boleh mengurangkan peluang kehamilan pada wanita, kerana badan kemudiannya tidak mempunyai rizab yang mencukupi untuk membekalkan anak yang matang. Ia secara automatik beralih kepada mod ekonomi, yang mempunyai kesan negatif terhadap kesuburan. Pada lelaki, kekurangan berat badan boleh menjejaskan fungsi testis dan dengan itu keupayaan untuk hamil.

Mineral penting dalam keinginan untuk mendapatkan zuriat

Pemakanan yang seimbang, pelbagai dan berasaskan tumbuhan, seperti yang diterangkan di atas, menyediakan bukan sahaja vitamin tetapi juga banyak mineral (elemen pukal seperti kalsium dan unsur surih seperti besi). Mereka juga penting untuk kesuburan. Jika anda cuba untuk mendapatkan anak, sebagai contoh, bahan ini adalah kritikal:

Besi

Kalsium

Antara lain, kalsium penting untuk pembentukan otot dan tulang - bukan sahaja pada wanita itu sendiri, tetapi juga pada anak yang belum lahir sekiranya hamil. Wanita berumur 18 tahun ke atas perlu mengambil 1,000 miligram setiap hari.

Iodin

Di Jerman dan Austria, dos harian yang disyorkan untuk wanita (dan lelaki) sehingga umur 50 tahun ialah 200 mikrogram, di Switzerland 150 mikrogram. Semasa mengandung, wanita perlu mengambil 230 mikrogram (Jerman dan Austria) atau 200 mikrogram (Switzerland) setiap hari.

Selenium

Selenium memainkan peranan penting dalam pembangunan struktur otak dan saluran saraf embrio. Untuk bekalan optimum, wanita perlu mengambil 60 mikrogram setiap hari.

Bukan sahaja wanita harus memberi perhatian kepada bekalan vitamin dan nutrien lain mereka jika mereka ingin mempunyai anak - ini juga dinasihatkan untuk lelaki. Ini kerana sesetengah nutrien sangat diperlukan untuk kesuburan lelaki, contohnya dengan menjejaskan bilangan dan kualiti sperma. Ini termasuk di atas semua zink, kalsium dan magnesium. Jika lelaki ingin mempunyai anak, mereka harus memastikan mereka mempunyai bekalan bahan ini yang mencukupi.

  • minimum 11 dan maksimum 16 mg zink setiap hari
  • 1,000 mg kalsium sehari (untuk lelaki 19 tahun ke atas)
  • 350 mg magnesium setiap hari

Apakah makanan tambahan yang boleh membantu melahirkan anak?

Di samping itu, untuk mikronutrien yang kekurangan bekalan yang meluas atau yang kajian mencadangkan kesan positif dalam pra-kehamilan, penggantian yang disasarkan boleh berguna walaupun sebelum kehamilan. Ini terpakai, sebagai contoh, untuk vitamin B, vitamin C, vitamin D dan E, selenium, zink, magnesium dan kalsium.

Bercakap dengan doktor terlebih dahulu

Rundingan dengan doktor anda juga memastikan anda tidak mengambil dos vitamin dan mineral yang berlebihan – dan dengan itu berpotensi menyebabkan kesan sampingan yang tidak menyenangkan atau berbahaya.

Akar keladi, jus delima, kunyit dan sebagainya. – membantu ketika ingin mendapatkan anak?

Jus delima yang lazimnya dianggap sebagai afrodisiak, juga dikatakan bermanfaat bagi mereka yang ingin mendapatkan zuriat, dengan memberi kesan positif terhadap kesuburan. Setakat ini, bagaimanapun, tiada bukti saintifik untuk ini. Walau bagaimanapun, tanpa persoalan, jus buah eksotik itu sihat, kerana ia menyediakan, antara lain, banyak vitamin C.