Senarai dan Fungsi Vitamin

Tubuh bergantung pada bekalan harian vitamin dengan makanan. vitamin dan prekursornya (pro-vitamin) adalah komponen makanan penting. Tidak seperti makronutrien (nutrien), vitamin tidak berfungsi sebagai bahan binaan atau sebagai pembekal tenaga, tetapi pada asasnya melakukan tugas enzimatik (pemangkin) dan pengawalan dalam banyak proses tubuh manusia.

Berdasarkan kelarutannya, vitamin dibahagikan kepada dua kumpulan - hidrofilik (air-solutle) dan lipofilik (larut lemak) vitamin. Pada tahun-tahun awal penemuan mereka, vitamin diberi judul dengan huruf dan angka, dan kemudian mereka diberi nama akrab mereka yang menggambarkan struktur kimianya. air- Vitamin larut termasuk vitamin C dan juga vitamin B kompleks. Vitamin larut lemak termasuk vitamin A, D, E, dan K.

Awas! Menurut data yang ada untuk Republik Persekutuan Jerman mengenai keadaan bekalan (lihat, antara lain, Kajian Penggunaan Nasional II) wanita dengan vitamin, pengambilan untuk vitamin D and vitamin E tidak optimum. Data yang tersedia mengenai keadaan bekalan lelaki menunjukkan pengambilan tidak optimum untuk vitamin C, vitamin E, dan vitamin D.