Vulva: Anatomi & Fungsi

Apakah vulva?

Vulva (pubis wanita) adalah kawasan luar alat kelamin wanita. Ia adalah salah satu organ seksual utama wanita. Vulva termasuk:

  • mons pubis atau mons veneris: pad lemak di atas kawasan simfisis
  • labia majora (labia majora)
  • labia minora (labia minora)
  • kelentit (kelentit)
  • vestibul faraj

Di kawasan hadapan mereka, labia minora bergabung menjadi klitoris frenulum, yang mengelilingi klitoris, dan ke dalam klitoris itu sendiri. Di kawasan belakang mereka - ke arah perineum, yang juga merupakan hujung vulva - labia minora bersatu.

Vulva: Perubahan berkaitan usia

Vulva berubah sepanjang hayat dengan jumlah hormon seks yang dihasilkan. Semasa akil baligh, ia membesar dan menjadi lebih berpigmen. Struktur individu menjadi lebih menonjol, terutamanya klitoris dan labia majora dan minora. Di samping itu, bulu kemaluan tumbuh.

Apakah fungsi vulva?

Vulva adalah zon erogen yang penting. Kelentit dianggap sebagai pusat rangsangan seksual. Labia melindungi pintu masuk faraj dan membekalkan membran mukus yang halus dengan kelembapan melalui rembesan kelenjar.

Di manakah terletaknya vulva?

Vulva adalah kawasan luar organ seksual utama wanita. Ia memanjang dari mons veneris melalui labia majora dan labia minora ke perineum (kawasan peralihan antara vulva dan dubur).

Keradangan vulva (vulvitis) menjejaskan seluruh kawasan alat kelamin luar. Ia boleh berjangkit. Jangkitan sedemikian di kawasan vulva sentiasa dicirikan - tanpa mengira puncanya - dengan gatal-gatal, sakit terbakar, kemerahan, bengkak dan pelepasan, kadang-kadang juga oleh bengkak dan kesakitan nodus limfa inguinal. Walau bagaimanapun, vulvitis juga boleh mempunyai punca tidak berjangkit.

Perbezaan dibuat antara vulvitis primer dan sekunder:

Vulvitis primer

Jangkitan bakteria vulva termasuk bartholinitis dan folikulitis. Bartholinitis adalah penyakit biasa pada vulva. Ia adalah keradangan saluran perkumuhan salah satu kelenjar Bartholin di bahagian dalam labia minora. Ia menyebabkan kesakitan yang teruk dan bengkak sebelah, yang boleh mencapai saiz bola tenis.

Jangkitan virus pada vulva juga mungkin, contohnya dengan virus herpes (herpes genital) atau papillomavirus (ketuat alat kelamin).

Jangkitan dengan human papillomavirus (HPV) menyebabkan ketuat alat kelamin dalam vulva. Daripada lebih daripada 100 jenis papillomavirus yang berbeza, kira-kira 20 menjejaskan kawasan kemaluan. Perbezaan dibuat di sini antara genotip "berisiko rendah" dan "berisiko tinggi", yang boleh menyebabkan jinak (kutil kulit jinak) dan juga perubahan malignan (sehingga dan termasuk kanser serviks).

Vulvitis sekunder

Penyakit lain di kawasan vulva

Karsinoma vulva ialah tumor malignan di kawasan vulva dan jarang berlaku. Dalam kebanyakan kes, ia adalah apa yang dipanggil karsinoma sel skuamosa. Tumor malignan lain (seperti karsinoma sel basal, melanoma malignan = kanser kulit hitam) serta tumor jinak di kawasan vulva juga mungkin.