Masa Menunggu Di Doktor

20, 30 atau 40 minit: Bahawa anda harus menunggu doktor walaupun janji temu adalah peraturan dalam banyak amalan perubatan Jerman. Tidak jarang, pesakit terpaksa menunggu masa menunggu yang agak lama. Tetapi mengapa begitu? Dan masa menunggu apa yang masih berpatutan untuk pesakit? Kami memaklumkan secara terperinci mengenai topik yang paling menjengkelkan "masa menunggu doktor".

Masa menunggu yang lebih lama adalah perkara biasa

Siapa yang pergi ke doktor di Jerman, harus membawa waktu: Kerana walaupun dengan janji temu yang dipersetujui, masa menunggu antara 15 dan 30 minit tidak jarang berlaku. Walau bagaimanapun, masa menunggu tersebut dianggap wajar. Sekiranya anda harus menunggu lebih lama daripada 30 minit walaupun ada janji temu, pembantu doktor harus memberitahu anda mengenai sebab berlakunya kelewatan tersebut. Tidak ada doktor yang dapat merancang setiap rawatan hingga seminit. Oleh itu, anda harus membiarkan masa menunggu sekitar 20 minit untuk setiap lawatan ke doktor dari awal. Dalam amalan dengan waktu perundingan terbuka - iaitu tanpa janji temu - anda juga mesti bersedia untuk masa menunggu yang lebih lama. Sekiranya pejabat doktor teratur, waktu menunggu biasanya agak singkat. Tetapi di sini, kesesakan boleh berlaku dari semasa ke semasa. Anda harus mempunyai pemahaman untuk ini, kerana kelewatan sering disebabkan oleh keadaan darurat.

Siapa yang perlu menunggu temu janji?

Dalam keadaan darurat yang mengancam nyawa, peraturannya adalah bahawa mereka mesti segera dirawat oleh doktor walaupun tanpa janji temu. Sekiranya dia tidak dapat memberikan rawatan itu sendiri, dia mesti mencari pengganti. Untuk kes-kes akut yang tidak mengancam nyawa, tetapi masih perlu dirawat dengan segera, doktor harus mencari masa pada hari yang sama. Walau bagaimanapun, pesakit harus bersedia menunggu di sini. Untuk rawatan yang diperlukan tetapi boleh ditangguhkan, janji dibuat lebih awal. Rawatan sedemikian merangkumi punggung atau lutut yang ringan kesakitan, sebagai contoh. Selalunya ada kemungkinan untuk membuat janji temu dalam beberapa hari atau minggu. Sekiranya tidak mungkin membuat janji temu dengan pakar dalam jangka masa yang munasabah, anda boleh menghubungi anda kesihatan syarikat insurans.

Gunakan masa menunggu dengan bijak

Sebelum temu janji doktor, bersiaplah untuk menunggu jangka pendek atau sederhana. Untuk memanfaatkan masa menunggu dengan lebih baik, misalnya, anda boleh mengambil buku atau majalah. Sekiranya menunggu lama dari awal, anda juga boleh mengatur dengan kakitangan pejabat untuk menjalankan beberapa tugas sementara itu. Sekiranya anda berjumpa doktor dengan anak kecil, ada baiknya anda makan dan minum sesuatu untuk anak. Banyak amalan sekarang menawarkan mainan untuk kanak-kanak - tetapi anda masih harus mempunyai mainan kegemaran anak anda, sekiranya berlaku.

Selamatkan masalah

Selalunya, masalah yang berkaitan dengan waktu menunggu yang lebih lama di pejabat doktor bukan hanya disebabkan oleh masa menunggu itu sendiri. Keadaan yang menyertainya sering memainkan peranan juga. Untuk mengelakkan masalah, anda harus mengikuti nasihat berikut:

  • Sekiranya anda mempunyai janji penting selepas itu, yang terbaik adalah menunjukkannya kepada pembantu doktor pada awalnya. Oleh itu, anda tidak akan mendapat tekanan dalam masa.
  • Sekiranya anda menderita teruk kesakitan, anda juga harus menangani perkara ini pada awalnya. Sekiranya anda masih menunggu lama, anda harus menunjukkan lagi.

Sekiranya doktor lebih kerap membuat anda lebih lama di ruang menunggu, anda harus memikirkan untuk menukar doktor. Sekiranya menunggu berjam-jam lebih kerap, anda juga boleh melaporkan kes itu kepada anda kesihatan syarikat insurans.

pampasan

Sekiranya menunggu masa yang sangat lama, pesakit boleh menuntut ganti rugi - namun prosedurnya agak rumit. Satu masa menunggu yang lama tidak mencukupi untuk tuntutan ganti rugi. Sebaliknya, pesakit mesti membuktikan bahawa masa menunggu yang sangat lama berlaku lebih kerap dalam praktik yang berkenaan kerana organisasi yang lemah. Dia juga harus menunjukkan bahawa dia telah mengalami kerosakan yang ditunjukkan akibat dari masa menunggu yang lama. Doktor juga boleh menuntut kerosakan kepada pesakit mereka sekiranya mereka tidak hadir tepat pada waktunya atau tidak membatalkannya tepat pada waktunya. Walau bagaimanapun, tuntutan hanya boleh dibuat dalam keadaan di mana doktor tidak dapat memilih pesakit lain dan dengan itu mengalami kerosakan. Ini berlaku, misalnya, dengan psikoterapis yang menjadualkan setengah jam atau tiga perempat jam untuk setiap pesakit, atau dengan rawatan yang lebih lama di doktor gigi. Petua akhir: Sekiranya boleh, dapatkan janji temu pada awal hari . Ini mengurangkan risiko terpaksa menunggu.