Berjalan, Berjoging, Berbasikal di Musim Sejuk

Sukan luar pada musim sejuk - mengapa tidak? Pada mulanya, luaran sejuk menyebabkan menggigil, tetapi tidak lama kemudian darah kapal daripada kulit dan otot terbuka dan badan dibanjiri dengan perasaan hangat yang menyenangkan. Namun, ada beberapa hal yang harus dipertimbangkan ketika berolahraga di sejuk.

Berlari pada musim sejuk: Berhati-hatilah dengan lantai licin dan kegelapan

Anda boleh berlari pada musim sejuk seperti yang anda lakukan pada musim panas. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa ciri bermusim yang perlu diperhatikan: Landskap musim sejuk bukan tanpa masalahnya; daun licin atau lapisan ais yang tertutup telah menyebabkan banyak pelari terjatuh. Sol yang mencengkam, yang mesti anda cari semasa membeli berlari kasut, berikan sejumlah perlindungan. Tetapi mereka tidak dapat berbuat apa-apa jika pelari tiba-tiba menginjak lopak ais. Oleh itu: Lebih baik berlari di jalan berturap. By the way: Bertentangan dengan kepercayaan popular, banyak pelari menyukai permukaan tegas lebih baik daripada tanah yang tidak rata dan lembut seperti jalan hutan, yang dapat membawa kepada keradangan daripada Tendon Achilles. Mereka yang terpaksa berlari dalam kegelapan kerana waktu kerja yang panjang harus lebih memilih jalan yang mereka tahu dan yang diterangi jika boleh. Jika tidak, disyorkan untuk mengambil lampu suluh atau lampu depan.

Pada musim sejuk, tidak perlu pemanasan khas

Pemanasan khas sebelum musim sejuk berjoging sesi, misalnya oleh regangan senaman, sering disyorkan, tetapi tidak perlu. Kajian menunjukkan bahawa statik regangan latihan secara khusus mengganggu darah mengalir ke otot, menyebabkan mereka kurang menerima oksigen dan dengan itu keletihan lebih cepat. Perlindungan terhadap sakit otot juga tidak boleh diharapkan. Ke panaskanSebaliknya, seperti sukan apa pun, masuk akal untuk memulakan dengan perlahan.

Berjalan dengan optimum pada musim sejuk

Semasa berjalan, anda tetap meletakkan kaki di atas tanah, jadi walaupun di kawasan bersalji atau bergelombang, hampir tidak ada risiko kemalangan. Oleh itu, bagi banyak pelari adalah alternatif yang baik. Jalan kaki Nordic, yang berasal dari ski merentas desa musim sejuk, lebih sesuai lagi. Di samping itu, berjalan dengan tiang menjadikan berjalan kaki klasik menjadi senaman seluruh badan. Di satu pihak, ini mempunyai kelebihan bahawa bukan sahaja kaki tetapi juga bahagian atas badan dilatih, dan di sisi lain, pergantian tenaga dan kalori meningkat secara keseluruhan, kerana lebih banyak otot aktif. Menurut kajian perubatan sukan, berjalan kaki Nordik menggunakan 90 peratus keseluruhan otot. The oksigen dan perolehan kalori meningkat sebanyak 20 peratus berbanding berjalan normal. Selain itu, penggunaan tiang melegakan ketegangan pada sendi, kerana "empat kaki" mengedarkan beban badan dengan lebih baik. Itulah sebabnya tidak ada sukan pengenalan yang lebih baik, terutama untuk berat badan berlebihan orang. Hujung tongkat kayu terbuat dari logam keras, sehingga mudah menembusi salji dan lumpur. Untuk permukaan yang keras, terdapat juga alas yang boleh ditarik di hujungnya. Selain itu, tongkat boleh digunakan untuk latihan gimnastik antara atau selepas latihan. Oleh kerana pada musim sejuk badan menyejuk lebih cepat, ini tidak boleh bertahan lebih dari sepuluh minit, bagaimanapun - selsema sudah diprogramkan.

Pakaian yang betul semasa berbasikal pada musim sejuk

Melainkan salji turun atau pembekuan kelembapan telah terbentuk di jalan raya, tidak ada keberatan untuk berbasikal pada musim sejuk. Lebih dari sekadar sukan luar yang lain, pakaian yang tepat adalah penting, kerana angin dari perjalanan menyebabkan suhu yang dirasakan di kulit turun lebih banyak darjah. Sangat penting untuk membungkus kaki anda, kepala dan tangan dengan mesra, kerana ini sangat terdedah kepada sejuk dalam suhu sejuk. Di kedai khusus, anda boleh menemui pelbagai sarung tangan, kasut, ikat kepala dan topi khas. Anda juga tidak boleh melakukan tanpa topi keledar pada musim sejuk. Selain pakaian dalam bernafas, angin dan air- jaket tahan sesuai. Seluar juga mestilah tahan angin. Basikal, seperti musim-musim lain, mesti dijaga dan optimum keadaan.

Musim sejuk basikal

In pembekuan keadaan, kabel brek hendaklah dilumasi untuk melindunginya daripada beku. Kabel brek bersalut dan brek hidraulik tahan sejuk dan pembekuan air. Tayar dengan tapak selebar lebar yang jelas memberikan hubungan yang lebih baik dengan permukaan jalan. Dalam keadaan basah dan licin, ia juga dapat mengurangkan tekanan tayar. Penting: Hanya brek pada bahagian yang diukur dan cenderung menggunakan brek belakang. Sekiranya laluan basikal diluncurkan salji, anda boleh beralih ke jalan yang dibersihkan - yang, dengan cara ini, juga dibenarkan secara sah dalam kes ini.

Kesimpulan

Dengan persiapan dan kehati-hatian yang baik, hampir tidak ada risiko khusus walaupun dalam sukan luar musim sejuk. Menyediakan jalan untuk berjoging, berjalan atau berbasikal diterangi separuh jalan dan tidak ada keadaan yang melampau seperti salji atau kelembapan beku, tidak ada risiko kemalangan yang lebih besar daripada pada musim panas.