Kertas dinding tendonitis Achilles

Pengenalan

Selain dari "konvensional" ini pembalut pita, ada juga yang disebut kinesiotape, yang juga digunakan dalam kes Tendonitis Achilles. Kesan saintifik tidak terbukti, tetapi Kinesiotapes digunakan dalam rawatan kronik dan akut kesakitan daripada Tendon Achilles. Walau bagaimanapun, mereka tidak mempunyai kesan penstabilan, sehingga konvensional pembalut pita ia perlu. Ini harus digunakan oleh pakar ortopaedik atau ahli fisioterapi.

Pembalut pita

. pembalut pita mempunyai pelbagai kesan yang memberi kesan positif terhadap integriti Tendon Achilles. Ini terdiri daripada jalur pita yang digunakan pada kulit dengan cara yang berbeza bergantung pada kesan yang diinginkan dan yang melindungi sendi tanpa melumpuhkannya sepenuhnya. Ini plaster jalur agak tidak elastik dan terpaku pada satu sisi dengan lapisan pelekat.

Terdapat pelbagai jenis plaster jalur bergantung pada kesan yang diinginkan. Pita bawah boleh digunakan di bawah pembalut pita sebenar sekiranya berlaku reaksi alergi. Pergerakan yang tidak diingini dan berlebihan dibatasi oleh pembalut pita, menjadikannya pembalut berfungsi. Selain itu, pembalut pita menghantar kekuatan ke kulit, sehingga melegakan sendi dan alat ligamen (augmentasi). Persepsi pergerakan bertambah baik (proprioception, mampatan mengurangkan bengkak dan struktur yang terluka terbelah.

Leukotape

Pita boleh didapati dalam pelbagai ketebalan dan reka bentuk dari pengeluar yang berbeza. Di beberapa negara, istilah leucotape telah digunakan untuk bahan yang digunakan dalam pembalut pita. Istilah ini didasarkan pada nama syarikat Leukotape, yang menghasilkan pembalut pita dan pelbagai jenis plaster helai.

Mengetuk Tendon Achilles tidak selalu masuk akal. Sekiranya pecah atau keradangan yang betul, pembalut pita tidak dapat sembuh. Walau bagaimanapun, ia adalah kaedah yang baik untuk menyokong atlet dalam fasa terakhir pemulihan.

Ini juga dapat membantu untuk mengurangkan tekanan dengan lebih cepat dalam pertandingan dan kehidupan sukan seharian dengan menstabilkan tendon Achilles. Contohnya, pecah yang diperbaharui dapat dicegah. Pembalut pita pada tendon Achilles sesuai untuk profilaksis kecederaan dan umumnya dalam pencegahan kecederaan sukan.

Jalur pita pada tendon Achilles, the tulang belakang, tulang betis bawah dan di bahagian bawah kaki bertujuan untuk menstabilkan buku lali dan mencegah pergerakan yang tidak diingini yang akan memberi tekanan pada tendon Achilles. Ini melegakan tendon dan mencegah pecah yang menyakitkan. Pergerakan yang tidak diingini yang boleh mencederakan tendon Achilles adalah pergerakan memutar dan menekuk yang tidak normal atau berlebihan buku lali.

Jalur plaster yang terpasang selari dengan tendon Achilles menstabilkan sendi sehingga tendon lega. Kulit mesti dicukur dan dibersihkan sebelum menggunakan jalur plaster. Sisa lemak, kotoran atau krim boleh menghalang lekatan pembalut.

Jalur plaster mesti digunakan dengan ketat dan tanpa kedutan selari dengan tendon Achilles. Namun, mereka tidak boleh menyempit, kerana ini boleh menyebabkan darah kesesakan kerana pengurangan saliran vena. Secara amnya, dua helai plaster digunakan bermula di telapak kaki, di atas tumit dan tulang betis hingga tepat di bawah lutut.

Mereka terletak di sebelah kanan dan kiri tendon Achilles. Kedua-dua jalur kemudian dipasang di sekitar tiga tempat dengan pita melintang. Pemakaian pembalut pita tersebut pada tendon Achilles harus dilakukan di bawah bimbingan pakar bedah ortopedik, terutama kali pertama, kerana jika tidak, aduan boleh bertambah buruk jika pembalut digunakan dengan tidak betul atau terlalu ketat.

Topik ini mungkin menarik bagi anda:

  • Keradangan tendon Achilles disebabkan oleh antibiotik

Pembalut pita tidak boleh menempel pada kulit yang cedera atau jengkel. Sekiranya alergi terhadap pelekat dan plaster diketahui, pembalut pita tidak boleh digunakan. Kulit harus bersih, kering dan bebas dari minyak sebelum digunakan.

Salap dan losyen mesti dibersihkan sebelum menggunakan jalur plaster. Semasa menggunakan pembalut, berhati-hati mesti memastikannya tidak terlalu ketat. The darah bekalan ke anggota badan yang terjejas tidak boleh terputus.

Selanjutnya, kaset tidak boleh memotong kulit pada bila-bila masa atau menggosok semasa bergerak. Kesan sampingan yang paling biasa dilakukan ialah reaksi intoleransi kulit, berkurang darah bekalan ke kulit dan otot, kesesakan darah vena di anggota badan dan titik tekanan. Semasa mengetuk tendon Achilles, pembalut tidak dibungkus seperti halnya dengan pembalut konvensional.

Tujuan aplikasi adalah untuk menyokong tendon yang sakit. Untuk tujuan ini, jalur pita tersekat selari dengan tendon Achilles. Seseorang bermula di bawah tumit kaki dan menjalankan pita selari dengan tendon Achilles di betis hingga tepat di bawah sendi lutut.

Jalur plaster terpasang secara berpasangan di sebelah kanan dan kiri mengikut skema dua di sebelah kanan dan dua di sebelah kiri. Melintang berlari jalur plaster harus menstabilkan pita pada kira-kira tiga satah di betis dan pada tahap tendon Achilles. Pembalut harus menyokong buku lali sendi sambil mengekalkan mobiliti dan membantu melindungi tendon Achilles yang meradang.