Ketuat: Rawatan dan Gejala

Gambaran ringkas

 • Rawatan: aising (krioterapi), rawatan asid, "pembakaran" dengan elektrik (electrocoagulation), rawatan laser, ablasi pembedahan (dengan kuret, sudu tajam, pisau bedah).
 • Gejala: Jenis ketuat yang berbeza bergantung pada lokasi dan punca – ketuat biasa, ketuat berus, ketuat plantar, ketuat rata, ketuat “palsu” (kutil dell, ketuat umur, ketuat tangkai).
 • Diagnosis: Diagnosis visual, mungkin sampel tisu, jarang pengesanan patogen.
 • Prognosis: Kebanyakannya tidak berbahaya, selalunya hilang sendiri (kadang-kadang selepas berbulan-bulan atau bertahun-tahun); kadar berulang adalah tinggi – dengan dan tanpa rawatan.
 • Pencegahan: Jangan berjalan berkaki ayam di kolam renang dan seumpamanya, jangan berkongsi tuala atau pisau cukur, lekatkan ketuat, jangan menggaru, hubungan seksual yang dilindungi

Apa itu ketuat?

Terdapat pelbagai jenis HPV. Bergantung pada jenis virus yang bertanggungjawab untuk jangkitan dan tempat ia menetap, jenis ketuat yang berbeza secara morfologi berkembang. Terdapat juga beberapa lesi kulit yang kelihatan seperti ketuat, tetapi asalnya berbeza.

Perbezaan dibuat antara ketuat biasa, ketuat berus, ketuat plantar dan ketuat rata, ketuat alat kelamin dan ketuat "bukan tulen" (kutil dell, ketuat umur, ketuat tangkai).

Bagaimanakah ketuat boleh dikeluarkan?

Jika anda mendapati pertumbuhan kulit kecil mengganggu secara kosmetik, berbincang dengan doktor bagaimana ketuat anda boleh dibuang. Perkara yang sama berlaku untuk ketuat yang menyebabkan ketidakselesaan, seperti ketuat plantar di tapak kaki yang membuat berjalan sangat menyakitkan.

Apa yang membantu melawan ketuat?

Melarutkan lapisan miang

Pelbagai asid menghilangkan ketuat dengan melarutkan lapisan tanduknya. Asid salisilik biasanya digunakan untuk tujuan ini, tetapi kadangkala asid lain seperti asid laktik digunakan. Jika ketuat rata di muka ingin dibuang, asid vitamin A biasanya digunakan. Asid boleh didapati sebagai larutan, krim atau tampalan di farmasi – biasanya tanpa preskripsi.

Melarutkan lapisan miang

Pelbagai asid menghilangkan ketuat dengan melarutkan lapisan tanduknya. Asid salisilik biasanya digunakan untuk tujuan ini, tetapi kadangkala asid lain seperti asid laktik digunakan. Jika ketuat rata di muka ingin dibuang, asid vitamin A biasanya digunakan. Asid boleh didapati sebagai larutan, krim atau tampalan di farmasi – biasanya tanpa preskripsi.

Penggunaan nitrogen cecair kadangkala mencetuskan sakit sejuk yang singkat dan menyengat. Akibatnya, kulit biasanya menjadi kemerahan dan agak membengkak. Lepuh kulit terbentuk dalam beberapa kes. Ia mengambil masa beberapa hari untuk ketuat sembuh dengan pembentukan kerak. Jika krioterapi dilakukan dengan berhati-hati, tiada parut kekal.

Ia tidak semestinya perlu pergi ke doktor untuk menghilangkan ketuat dengan bantuan sejuk. Sementara itu, farmasi menawarkan pen aising di kaunter untuk rawatan sendiri di rumah. Walau bagaimanapun, ini adalah kurang sejuk daripada nitrogen cecair yang digunakan oleh doktor. Hasil kajian menunjukkan keberkesanan pen aising tersebut sebahagian besarnya masih kurang sehingga kini.

Kaedah lain

Salap dan larutan khas dengan bahan aktif yang menghalang pertumbuhan sel (5-fluorouracil) atau virus (aciclovir) kadangkala digunakan untuk menghilangkan ketuat. Kadangkala doktor memberikan pelbagai ubat sebagai suntikan terus ke dalam ketuat, contohnya 5-fluorouracil atau bahan yang mempengaruhi sistem imun (interferon).

Sesetengah orang mempunyai ketuat mereka dengan laser, iaitu, dipanaskan dengan kuat dan dimusnahkan dengan laser.

Terapi fotodinamik melibatkan penggunaan gel khas pada ketuat. Ia dibiarkan bekerja selama kira-kira tiga jam dan kemudian ketuat disinari dengan cahaya. Bahan-bahan tertentu dalam gel diaktifkan dan memusnahkan ketuat. Kaedah ini sebenarnya berasal dari rawatan tumor kulit.

Rawatan rumah terhadap ketuat

Pelbagai tumbuhan ubatan dikatakan boleh membantu melawan ketuat. Sebagai contoh, jus susu celandine dikatakan dapat menghapuskan tumor kulit kecil jika anda menyapunya beberapa kali sehari. Dengan cara yang sama, ketuat boleh dirawat dengan jus susu dandelion atau larutan akar tarsal. Ini juga harus menghilangkan nodul kulit kecil.

Satu lagi ubat rumah adalah pita pelekat, yang anda melekat pada ketuat. Walau bagaimanapun, kesannya adalah kontroversi.

Tradisional adalah kaedah "bercakap ketuat", yang berdasarkan satu bentuk cadangan. Dalam bidang perubatan alternatif, ini selalunya masih ditawarkan - tanpa sebarang bukti saintifik tentang keberkesanannya.

Di manakah ketuat boleh muncul? Apakah jenis-jenisnya?

Di bawah anda akan menemui penerangan tentang ketuat benar dan palsu utama:

Ketuat biasa (Verrucae vulgares).

Dalam kebanyakan kes, ketuat biasa adalah saiz kepala jarum ke kacang. Permukaan licin pada mulanya menjadi retak dan kapalan apabila ia membesar. Di samping itu, pertumbuhan kulit yang pada mulanya berwarna kulit secara beransur-ansur mengambil warna kuning kotor. Mereka kadang-kadang muncul secara tunggal (bersendirian). Walau bagaimanapun, mereka lebih kerap diperhatikan dalam jumlah yang lebih besar.

Berus ketuat (Verrucae filiformes).

Ini adalah bentuk khas ketuat biasa dengan tangkai filiform yang panjang. Ia terbentuk terutamanya pada orang yang lebih tua di muka (kelopak mata, bibir, hidung) atau leher. Sesekali mereka gatal. Ia juga mungkin untuk merengsakan atau mencederakan ketuat berus apabila mencuci, mengeringkan atau mencukur.

Ketuat plantar (Verrucae plantares)

Tidak seperti ketuat biasa, ketuat plantar tidak timbul, pertumbuhan kulit hemisfera. Sebaliknya, ketuat plantar ditekan ke dalam. Ini kerana ia biasanya terbentuk pada tapak kaki: Berat badan yang memikulnya mendorong ketuat ke dalam ke dalam subkutis. Selain itu, ketuat plantar biasanya agak menyakitkan, tidak seperti ketuat biasa. Setiap langkah kadangkala tidak menyenangkan bagi mereka yang terjejas.

Baca lebih lanjut mengenai penampilan dan rawatan ketuat plantar yang menyakitkan dalam artikel Ketuat plantar.

Ketuat rata (Verrucae planae juvana)

Ketuat yang tidak terlalu terangkat di muka atau tangan mungkin dipanggil ketuat rata atau ketuat planar. Kadangkala, ketuat jenis ini juga terdapat pada bahagian badan yang lain. Ketuat rata paling kerap diperhatikan pada kanak-kanak dan remaja. Oleh itu, mereka juga dipanggil ketuat juvana.

Ketuat rata tidak berbahaya dan selalunya hilang dengan sendirinya. Mereka yang tidak mahu menunggu ini atau menderita sangat teruk dari ketuat rata, bercakap dengan doktor tentang pilihan rawatan.

Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai ini dalam artikel Ketuat rata.

Ketuat Dell (Mollusca contagiosa).

Ketuat Dell bukanlah ketuat sebenar – walaupun namanya dan rupa yang serupa. Ini kerana ia bukan disebabkan oleh virus papiloma manusia. Sebaliknya, virus Molluscum contagiosum adalah pencetus nodul kulit seperti ketuat dan tidak berbahaya ini.

Di dalamnya, ketuat dell mengandungi rembesan berjangkit. Jika anda bersentuhan dengannya, anda mudah dijangkiti (jangkitan smear). Ini benar terutamanya jika kulit anda sendiri dilembutkan (contohnya, semasa melawat kolam renang atau sauna). Kemudian virus yang menyebabkan jangkitan menembusi kulit dengan lebih mudah. Luka, jangkitan kulat pada kulit dan neurodermatitis juga memihak kepada jangkitan dengan patogen ketuat alat kelamin.

Baca lebih lanjut mengenai topik dalam artikel Dellwarzen.

Ketuat senile (keratosis seborrheic)

Ketuat senile juga bukan ketuat sebenar, walaupun ia menyerupainya. Punca mereka tidak diketahui. Walau bagaimanapun, diketahui bahawa ia bukan disebabkan oleh virus – bukan oleh HPV mahupun oleh jenis virus lain. Oleh itu ketuat senile juga tidak berjangkit.

Oleh kerana ketuat umur tidak berbahaya dan biasanya tidak menyebabkan sebarang ketidakselesaan, mereka biasanya tidak perlu dibuang. Walau bagaimanapun, jika anda masih mahu menghilangkannya, anda harus berjumpa doktor (seperti ketuat lain): dia akan membuang ketuat umur dengan alat pembedahan (kuret, sudu tajam, pisau bedah) atau dengan laser. Ketuat pedunculated boleh dibuang dengan jerat elektrik.

Ketuat peduncle (fibroma)

Ketuat tangkai juga bukan ketuat sebenar. Sebaliknya, ia adalah pertumbuhan lembut dan jinak bagi sel-sel kulit tertentu. Nama yang betul dari segi perubatan ialah fibroma lembut.

Hampir semua orang mendapat tanda kulit kecil, bertangkai, berwarna kulit ini lambat laun. Mengapa ini berlaku tidak diketahui. Walau bagaimanapun, oleh kerana ketuat bertangkai berlaku lebih kerap dalam sesetengah keluarga, pakar mengesyaki kecenderungan genetik.

Anda boleh mengetahui lebih lanjut tentang pelengkap kulit yang ditangkai ini dalam artikel Ketuat yang ditangkai.

Ketuat genital (Condylomata acuminata)

Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai ketuat alat kelamin dalam artikel Ketuat alat kelamin.

Sebab dan faktor risiko

Dalam kebanyakan kes, ketuat benar disebabkan oleh virus papiloma manusia (HPV): Patogen menembusi sel kulit melalui kecederaan dan rekahan kecil dan mencetuskan pembiakan sel yang tidak terkawal di sana. Dalam proses itu, penceroboh memaksa sel perumah manusia untuk menghasilkan virus selanjutnya.

Jenis virus papilloma manusia tertentu terlibat dalam perkembangan beberapa kanser (seperti kanser serviks dan kanser zakar). Walau bagaimanapun, ini bukan jenis virus yang bertanggungjawab untuk verrucae konvensional. Berhati-hati dinasihatkan hanya dalam kes yang dipanggil ketuat alat kelamin atau genital (kondiloma).

Baca lebih lanjut mengenai virus papilloma manusia (HPV) dalam artikel HPV kami.

Ketuat bukan tulen bukan disebabkan oleh HPV: Virus molluscum contagiosum bertanggungjawab untuk ketuat dell. Untuk ketuat umur, puncanya tidak diketahui. Perkara yang sama berlaku untuk ketuat pedunculate.

Faktor-faktor risiko

Konflik mental dan tekanan juga nampaknya meningkatkan risiko penyakit. Orang dewasa yang terjejas juga selalunya perokok.

Adakah ketuat berjangkit?

Ketuat virus berjangkit (berjangkit): Virus dihantar terus dari orang ke orang, dan kadangkala secara tidak langsung melalui tuala atau pisau cukur. Antara jangkitan dan penampilan veruka pertama (tempoh inkubasi) biasanya empat minggu hingga lapan bulan berlalu.

Seseorang yang sudah mempunyai ketumbuhan kulit yang kecil kadangkala terus menjangkiti diri mereka sendiri (autoinokulasi). Beginilah cara veruka merebak pada badan: Virus disebarkan, contohnya dengan menggaru nodul kulit, ke bahagian jiran atau lebih jauh badan, di mana ia juga menetap.

Tidak berjangkit adalah ketuat "palsu", yang tidak disebabkan oleh virus (kutil umur dan ketuat tangkai).

Pemeriksaan dan diagnosis

 • ketuat berdarah atau meradang,
 • ketuat berkembang pada penyakit kulit lain (seperti neurodermatitis) atau
 • ketuat dell merebak dengan cepat.

Dalam kes ketuat umur, mungkin terdapat risiko kekeliruan dengan kanser kulit. Oleh itu, siapa yang tidak pasti bahawa nodul kulit seperti ketuat sebenarnya adalah ketuat umur yang tidak berbahaya, dinasihatkan untuk pergi juga ke doktor.

Diagnosis biasanya mudah

Sekiranya doktor tidak pasti, sampel tisu boleh diambil dari nodul kulit dan diperiksa di makmal untuk tisu halus (histologi). Dalam kes individu, percubaan dibuat untuk mengesan patogen (virus papiloma manusia) dalam sampel.

Kursus dan prognosis

Seberapa cepat pertumbuhan kulit kecil hilang dalam kes individu bergantung kepada pelbagai faktor. Sebagai contoh, jenis virus dan ketuat, serta keadaan sistem imun, memainkan peranan. Verrucae, sebagai contoh, selalunya sangat degil pada orang yang mempunyai pertahanan badan yang lemah.

Apabila ketuat telah sembuh - dengan atau tanpa rawatan - anda tidak kebal terhadapnya pada masa hadapan: kadar berulang adalah tinggi.

pencegahan

 • Jangan berkongsi tuala, kasut dan stoking dengan orang lain.
 • Jangan berjalan tanpa alas kaki di kolam renang, pancuran mandian komuniti, gimnasium dan bilik persalinan.
 • Tutup ketuat sedia ada dengan band-aid kalis air sebelum berenang.
 • Jangan sentuh verrucae.

Juga, sebaiknya elakkan menggaru ketuat. Jika tidak, anda boleh memindahkan virus yang terkandung di dalamnya ke bahagian lain badan anda atau kepada orang lain.