Menyapih - bagaimana saya boleh melakukannya dengan terbaik?

definisi

Sekiranya penyusuan tidak lagi mungkin atau tidak diinginkan, penyusuan susu ibu dihentikan. Ini bermaksud menyapukan bayi secara beransur-ansur dari susu ibu. Sebaik-baiknya, ini disertai dengan penurunan pengeluaran susu ibu. Perbezaan dibuat antara penyapihan primer segera setelah kelahiran dan penyapihan sekunder setelah tempoh penyusuan tertentu. Sebab untuk menyapih boleh, selain dari komponen waktu, penyakit ibu dan ubat-ubatan yang berkaitan, atau penyakit anak yang membuat penyusuan tidak mungkin dilakukan.

Bilakah masa terbaik untuk menyapih?

Perbezaan dibuat antara penyapihan primer dan sekunder. Penyapihan primer berlaku sejurus selepas kelahiran. Walau bagaimanapun, bayi yang baru lahir harus disapu sekali sehingga dapat menyerap susu pertama, yang mengandungi banyak zat imun, dan kelenjar susu dikosongkan sekali.

Sapuan sekunder berlaku selepas tempoh penyusuan tertentu. Penyapuan sebenar, yang bermula dengan bayi, sangat individu dan mungkin hanya diinginkan setelah bertahun-tahun. Keperluan untuk susu ibu menurun semasa kanak-kanak itu berkembang.

Namun, dalam kebanyakan kes, masa penyapihan ditentukan oleh garis panduan perubatan dan dimulakan oleh ibu. Menurut cadangan Dunia Pemeriksaan Organisasi (WHO), bayi sebaiknya disusui selama 6 bulan pertama kehidupan. Selepas itu, penyusuan susu ibu dapat diteruskan atas permintaan ibu atau anak sehingga usia 2. Makanan tambahan tidak boleh dimulakan sebelum ke-5 dan tidak setelah bulan ke-6 kehidupan.

Apakah pilihannya?

Menyapih boleh diatur dengan pelbagai cara. Perbezaan asas dibuat antara penyapihan semula jadi, yang bermula dengan bayi, dan penyapihan lembut, yang bermula dengan ibu. Semasa kanak-kanak berkembang, keinginan untuk susu ibu berkurang dan keinginan untuk makanan lain meningkat.

Oleh kerana bayi memerlukan susu ibu lebih sedikit, pengeluaran susu di payudara secara beransur-ansur berkurang. Walau bagaimanapun, proses ini sering berlarutan selama bertahun-tahun, sehingga ibu sering mula menyusu dengan inisiatif mereka sendiri. Ini harus dilakukan secara perlahan-lahan untuk membiasakan bayi dan payudara ibu dengan keadaan baru.

Jumlah penyusuan susu ibu dapat dikurangkan secara perlahan dengan penggunaan makanan pelengkap. Makanan pelengkap tidak boleh menggantikan susu ibu dengan segera, tetapi harus diberikan sebagai menambah. Untuk menyokong ini, disarankan untuk tidak memberikan payudara secara aktif, tetapi juga tidak menolaknya kepada bayi.

Pendekatan lain adalah penyapihan malam menurut Gordon. Terdapat juga beberapa semula jadi bantuan atau ubat-ubatan yang boleh menyokong penyapihan. Pendekatan lain adalah penyapihan nokturnal Gordon.

Terdapat juga beberapa ubat semula jadi atau ubat-ubatan yang dapat menyokong penyapihan. Kaedah Gordon merujuk kepada penyapihan pada waktu malam. Ini mesti dilakukan dari tahun pertama kehidupan.

Tujuannya adalah untuk menyapih anak dari makan malam dan dengan itu mendorongnya tidur sepanjang malam. Anak itu tidak boleh lagi diberi susu ibu untuk tidur, tetapi harus belajar tidur dengan cara lain. Berbeza dengan penyapuan biasa, penyusuan susu ibu dapat berterusan seperti biasa pada siang hari.

Perancangan rehat penyusuan setiap malam sekitar 7 jam dirancang. Sebaik-baiknya, tempoh dari 11 malam hingga 6 pagi adalah disyorkan. Prosesnya terbahagi kepada beberapa fasa.

Keinginan untuk susu dan kasih sayang akan berkurang tanpa ikatan menderita. Walau bagaimanapun, kejayaan kaedah ini, serta masa yang diperlukan, adalah sangat individu. - Selama tiga malam pertama, anak harus disusui sekitar jam 11 malam dan dengan itu ditemani tidur.

Sekiranya bayi bangun sebelum jam 6.00 pagi, dia mungkin disusui sebentar, tetapi tanpa tidur. Untuk mengembalikan anak tidur, belaian dan kasih sayang boleh menjadi kaedah yang bermanfaat. Proses ini berulang setiap kali anak bangun pada waktu malam.

  • Pada malam 4 hingga 6, anak tidak disusui ketika bangun tidur. Dia dapat ditenangkan dan dibelai, tetapi dia harus terbaring dan terjaga tanpa susu ibu. - Pada malam 7 hingga 10 malam, bayi tidak boleh disusui ketika bangun tidur dan tidak boleh dijemput.

Menenangkan dengan sentuhan dan ucapan yang lembut adalah kaedah pilihan. Lama kelamaan, anak akan terbiasa bersendirian pada waktu malam selama 7 jam dan akan mula tidur sepanjang malam. Beberapa ubat boleh digunakan untuk menyokong proses penyapihan.

Prinsip tindakan terutamanya didasarkan pada penghambatan prolaktin. Ini adalah hormon yang dilepaskan semasa menyusu dan mengekalkan aliran susu. Bahan aktif cabergoline (Dostinex®) dan bromocriptine (Pravidel®, Parlodel®) meniru kesan bahan utusan dopamin dalam otak, yang mempunyai kesan penghambatan pada prolaktin pengeluaran.

Ini menghentikan pengeluaran susu. Bahan aktif lain adalah metergoline (Liserdol®), yang juga meningkatkan kesan dopamin, tetapi juga menghalang kesan dari prolaktin-mempromosikan bahan utusan serotonin. Sekiranya ada keinginan untuk menyokong penyapihan dengan ubat, ini harus dibincangkan dengan doktor.

Tablet ditoleransi secara berbeza dari orang ke orang. Kesan sampingan ubat ini adalah gangguan tidur, sakit kepala, pening dan loya. Beberapa rawatan di rumah dapat menjadikan penyapihan lebih mudah.

Sangat menyenangkan untuk mengikat payudara, misalnya dengan coli yang ketat, dan menyejukkannya. Quark compresses juga dapat membantu menyapih. Quark mempunyai kesan anti-radang dan penyejukan.

Ia boleh disapu terus ke kulit atau kain dan dibiarkan selama beberapa jam. Selanjutnya, teh penyapihan, misalnya diperbuat daripada bijaksana or pudina, boleh digunakan. Sekiranya anda mahu menyapih secara semula jadi, anda boleh menggunakan bijaksana or pudina teh sebagai sokongan.

Tumbuhan ini mempunyai sifat anti-radang, analgesik, antispasmodik dan menenangkan. Mereka juga dikatakan dapat mengurangkan pengeluaran susu. Sebaiknya minum dua hingga empat cawan yang tersebar sepanjang hari.

Selain itu, sudah ada teh siap pakai yang boleh dibeli. Ini biasanya juga mengandungi daun walnut dan kerucut hop. Untuk membuat 100g teh seperti itu sendiri, anda boleh mencampurkan 20g daun walnut, 30g hop kon dan 50g bijaksana daun. Untuk satu cawan gunakan dua sudu teh campuran teh. Setelah disuntik dengan air mendidih, teh harus mendidih selama 10 hingga 15 minit.