Penyakit Wegener: Gejala, Terapi

Gambaran ringkas

 • Penerangan: penyakit vaskular radang yang jarang berlaku yang boleh menjejaskan seluruh badan dan disertai dengan pembentukan nodul tisu kecil (granulomas). Ia terutamanya memberi kesan kepada orang dewasa.
 • Simptom: Pada mulanya kebanyakannya simptom di kawasan telinga, hidung dan tekak (contohnya hidung berair, hidung berdarah, resdung, jangkitan telinga tengah) serta aduan umum (demam, berpeluh malam, letih, dll.). Kemudian, gejala lanjut seperti sakit sendi dan otot, keradangan mata, paru-paru dan buah pinggang, kebas, dll.
 • Terapi: ubat imunosupresif (kortison, methotrexate, azathioprine, cyclophosphamide, dll.), bahan aktif lain (cth rituximab). Dalam kes yang teruk, plasmapheresis (sejenis cucian darah), pemindahan buah pinggang jika perlu.
 • Punca: Penyakit autoimun, punca sebenar yang tidak diketahui. Faktor genetik dan agen berjangkit mungkin memainkan peranan.
 • Diagnosis: Sejarah perubatan, ujian darah dan air kencing, prosedur pengimejan, analisis sampel tisu (biopsi)

Granulomatosis dengan polangiitis (penyakit Wegener): Definisi

Granulomatosis dengan polangiitis (dahulu: penyakit Wegener) adalah keradangan saluran darah yang jarang berlaku (vaskulitis), disertai dengan pembentukan nodul tisu kecil (granulomas). Ini berkembang sebahagiannya berhampiran saluran darah dan sebahagiannya jauh daripadanya.

Istilah "granulomatosis" merujuk kepada nodul tisu (= granuloma) yang terbentuk. "Polyangiitis" bermaksud keradangan banyak saluran.

Ia menjadi berbahaya sebaik sahaja paru-paru atau buah pinggang terjejas. Dalam kes yang teruk, ini boleh menyebabkan pendarahan pulmonari akut atau kegagalan buah pinggang akut. Kedua-dua komplikasi boleh membawa maut.

Nama baru

Granulomatosis dengan polangiitis dikenali sebagai penyakit Wegener (juga dikenali sebagai granulomatosis Wegener atau granulomatosis Wegener) sehingga tahun 2011. Perubahan nama yang disyorkan oleh persatuan reumatisme Amerika dan Eropah adalah berdasarkan peranan kontroversi bekas Friedrich Wegener yang senama semasa era Sosialis Kebangsaan.

Vaskulitis yang berkaitan dengan ANCA

Kumpulan penyakit ini juga termasuk polangiitis mikroskopik dan granulomatosis eosinofilik dengan polangiitis (EGPA, dahulunya dikenali sebagai sindrom Churg-Strauss).

Kekerapan

Granulomatosis dengan polangiitis jarang berlaku. Setiap tahun, lapan hingga sepuluh daripada sejuta orang menghidap penyakit ini (kejadian). Ini berdasarkan data dari Eropah, Amerika Syarikat dan Australia. Jumlah bilangan orang yang terjejas (kelaziman) berbeza dari negara ke negara. Ia terletak di antara sekitar 24 dan 160 setiap juta penduduk.

Penyakit ini boleh berlaku pada mana-mana umur. Walau bagaimanapun, orang dewasa paling kerap terjejas: Purata umur semasa diagnosis adalah antara 50 dan 60. Lelaki dan wanita terjejas dalam jumlah yang hampir sama.

Granulomatosis dengan polangiitis boleh menjejaskan pelbagai sistem organ. Organ mana yang terjejas dan sejauh mana berbeza dari pesakit ke pesakit.

Di samping itu, gejala penyakit Wegener biasanya berubah apabila penyakit itu berlanjutan: kawasan telinga, hidung dan tekak biasanya terjejas pada peringkat awal sebelum penyakit itu merebak lebih jauh dan kadangkala merebak ke organ penting.

Gejala pada peringkat awal

Pada permulaan penyakit, kawasan telinga, hidung dan tekak biasanya terjejas. Gejala biasa di kawasan hidung adalah

 • rhinitis (berdarah) dengan hidung yang sentiasa berair atau tersumbat secara kronik
 • mimisan
 • Kerak kecoklatan di hidung

Bermula dari hidung, granulomatosis dengan polyangiitis (penyakit Wegener) boleh merebak lebih jauh ke dalam sinus paranasal dan menyebabkan keradangan di sana (sinusitis). Sakit di kawasan rahang atau dahi yang sukar disetempat mungkin menunjukkan ini.

Sekiranya penyakit itu merebak lebih jauh, keradangan telinga tengah (otitis media) boleh berkembang. Ini terutamanya dicirikan oleh sakit telinga yang teruk, kadang-kadang digabungkan dengan pening. Dalam kes yang melampau, granulomatosis dengan polangiitis juga boleh menyebabkan kehilangan pendengaran (pekak).

Ulser selalunya terbentuk di dalam mulut dan hidung. Jangkitan tekak juga lebih kerap berlaku.

Gejala apabila penyakit itu berlanjutan

Apabila penyakit itu berlanjutan, gejala keradangan boleh merebak lebih jauh ke seluruh badan. Paling terjejas ialah

 • saluran pernafasan bawah: Dalam trakea, penyempitan di bawah lipatan vokal (stenosis subglotik) dan sesak nafas akut boleh berkembang. Selalunya terdapat rasa sayang (teruk) pada paru-paru, contohnya dalam bentuk radang pada saluran darah terkecil (pulmonary capillaritis) dengan pendarahan ke dalam paru-paru (alveolar hemorrhage) serta kahak berdarah dan sesak nafas.
 • Buah pinggang: Dalam kebanyakan pesakit granulomatosis, korpuskel buah pinggang menjadi radang (glomerulonephritis). Tanda-tanda klasik ini adalah darah dan protein dalam air kencing, tekanan darah tinggi (hipertensi) dan pengekalan air dalam tisu (edema). Dalam kes yang teruk, kegagalan buah pinggang berkembang.
 • Mata:Dalam perjalanan granulomatosis dengan polangiitis (penyakit Wegener), mata yang meradang, sakit dan gangguan penglihatan (kehilangan penglihatan) mungkin berlaku. Pendarahan ke dalam mata dan penonjolan bola mata (exophthalmos) akibat granuloma di belakang mata kadang-kadang kelihatan dari luar.
 • Kulit: Pendarahan punctiform mungkin muncul pada kulit. Perubahan warna dan ulser yang meluas juga mungkin. Jika saluran darah bersaiz sederhana terlibat, tisu mungkin mati secara setempat (nekrosis), terutamanya pada jari tangan dan kaki (gangren).

Lebih jarang, jantung (cth dengan miokarditis) dan/atau saluran gastrousus (dengan ulser, pendarahan, dll.) terjejas.

Granulomatosis dengan polangiitis: terapi

Seperti banyak penyakit lain, granulomatosis awal dengan polangiitis diiktiraf, lebih besar peluang untuk rawatan yang berjaya.

Terapi akut

Matlamat terapi akut adalah untuk menghapuskan gejala dan mencapai pengampunan penyakit. Keterukan penyakit ini memainkan peranan utama dalam menentukan jenis terapi akut untuk penyakit Wegener: Faktor penentu ialah sama ada organ penting (seperti buah pinggang) terjejas dan/atau terdapat bahaya akut kepada kehidupan atau tidak.

Tiada bahaya kepada nyawa atau penglibatan organ penting

Bahaya kepada nyawa atau penglibatan organ penting

Jika organ seperti paru-paru atau buah pinggang sudah terjejas oleh penyakit atau terdapat risiko kepada kehidupan, terapi kombinasi imunosupresif agresif ditunjukkan: Doktor menetapkan glukokortikoid (“kortison”) dalam kombinasi dengan siklofosfamid atau rituximab antibodi yang dihasilkan secara buatan.

Sejak 2022, bahan aktif baharu telah diluluskan di EU dan Switzerland untuk rawatan granulomatosis dengan polangiitis: Avacopan. Ia menyekat tapak dok (reseptor) faktor pelengkap yang menggalakkan keradangan (protein sistem imun). Avacopan dipertimbangkan dalam kes penyakit yang teruk, dalam kombinasi dengan kortison dan rituximab atau cyclophosphamide.

Dalam prosedur kompleks ini, darah dikeluarkan dari badan pesakit melalui tiub infusi dan dimasukkan ke dalam peranti plasmapheresis. Menggunakan emparan, ini memisahkan komponen cecair darah (plasma darah atau singkatan plasma) dengan bahan yang terlarut di dalamnya daripada komponen pepejal (sel darah merah dll.) dan menggantikannya dengan cecair pengganti - campuran elektrolit dan hidrogen karbonat. Darah itu kemudiannya dikembalikan ke badan pesakit.

Tujuan semuanya: Plasmapheresis juga membuang antibodi dalam plasma yang terlibat dalam proses keradangan dalam granulomatosis dengan polangiitis (penyakit Wegener).

Terapi penyelenggaraan (penyelenggaraan remisi)

Jika rawatan akut telah menyebabkan penyakit itu terhenti (remisi), ini diikuti dengan sekurang-kurangnya 24 bulan terapi penyelenggaraan. Matlamatnya adalah untuk mengekalkan kebebasan daripada gejala yang dicapai oleh rawatan akut dalam jangka panjang.

Kortison dos rendah digunakan dalam kombinasi dengan azathioprine, rituximab, methotrexate atau mycophenolate mofetil. Sekiranya terdapat intoleransi terhadap bahan aktif tersebut, leflunomide boleh diberikan sebagai alternatif. Seperti azathiprine dan methotrexate, ia adalah imunosupresan.

Terapi penyelenggaraan boleh ditambah dengan kotrimoksazol. Gabungan dua antibiotik (trimethoprim dan sulfamethoxazole) ini boleh mengurangkan risiko berulang dan mengurangkan dos imunosupresan.

Rawatan berulang

Adalah penting untuk ambil perhatian bahawa semua langkah rawatan hanya boleh mengurangkan gejala. Tiada ubat untuk penyakit Wegener.

Di samping itu, kambuh sering berlaku. Rawatan berulang kemudiannya diperlukan. Pakar sering mengesyorkan perubahan bahan aktif daripada terapi sebelumnya (cth cyclophosphamide dan bukannya rituximab).

Granulomatosis dengan polangiitis: prognosis

Dengan rawatan yang tepat pada masanya dan sesuai, penyebaran keradangan dalam granulomatosis dengan polangiitis dapat diatasi. Dalam kira-kira dua pertiga daripada mereka yang terjejas, gejala hilang sepenuhnya.

Walau bagaimanapun, penyakit ini sering merebak lagi dari masa ke masa. Kambuhan sedemikian memerlukan terapi kombinasi imunosupresif setiap kali.

Kematian

Pengenalan terapi imunosupresif telah meningkatkan prognosis untuk granulomatosis dengan polangiitis secara berterusan. Menurut kajian jangka panjang, kadar kematian mereka yang terjejas hanya lebih tinggi sedikit berbanding populasi normal atau pun sama.

Walau bagaimanapun, kematian pada tahun pertama (kematian awal) adalah agak tinggi (lebih kurang 11 peratus). Mereka yang terjejas lebih kerap mati akibat jangkitan (yang digemari oleh terapi imunosupresif intensif) berbanding penyakit itu sendiri.

Granulomatosis dengan polangiitis: punca

Kerosakan ini mungkin disebabkan oleh faktor genetik yang berlaku dalam kombinasi dengan faktor lain. Pakar menganggap jangkitan mukosa hidung dengan bakteria seperti Staphylococcus aureus sebagai faktor pencetus. Bahagian bakteria boleh mengaktifkan sel imun tertentu, yang kemudian mencetuskan tindak balas imun yang berlebihan terhadap sel badan sendiri.

Granulomatosis dengan polangiitis (penyakit Wegener): Diagnosis

Sekiranya penyakit Wegener disyaki, ia harus dijelaskan secepat dan berhati-hati yang mungkin. Ini membolehkan rawatan pantas jika granulomatosis dengan polangiitis memang ada.

Sejarah perubatan

Pertama, doktor akan mengambil sejarah perubatan anda (anamnesis). Ini memberi anda peluang untuk menerangkan gejala anda secara terperinci. Anda seharusnya berasa bebas untuk menyebut apa sahaja yang anda perasan. Walaupun butiran kecil yang mungkin kelihatan tidak penting atau remeh kepada anda boleh membantu doktor untuk mengetahui punca gejala anda. Doktor juga boleh bertanya soalan seperti

 • Bilakah anda mula-mula perasan perubahan (cth nodul tisu)?
 • Adakah anda menyedari ada gejala lain?
 • Pernahkah anda melihat darah di dalam air kencing anda?
 • Adakah anda mengalami kesakitan apabila batuk atau apabila pernafasan meningkat, contohnya semasa bersukan?

Ujian darah

Sebagai peraturan, ujian darah dijalankan terlebih dahulu untuk menjelaskan diagnosis yang disyaki.

Pesakit granulomatosis selalunya mempunyai tahap keradangan yang tinggi dalam darah: ESR (kadar pemendapan darah), CRP (protein C-reaktif) dan leukosit (sel darah putih).

Keabnormalan biasa yang lain adalah, sebagai contoh, pengurangan nilai eritrosit (sel darah merah), peningkatan nilai platelet (trombosit) dan peningkatan nilai buah pinggang.

Urinalisis

Ujian air kencing juga boleh memberikan tanda-tanda penglibatan buah pinggang, contohnya jika protein dapat dikesan dalam air kencing. Tahap kreatinin yang tinggi dalam air kencing menunjukkan kelemahan buah pinggang (kekurangan buah pinggang).

Prosedur pengimejan

Perubahan patologi dalam serangan paru-paru boleh divisualisasikan pada imej X-ray (X-ray dada) atau menggunakan tomografi komputer. Walau bagaimanapun, keabnormalan tersebut juga boleh mempunyai punca selain daripada penyakit Wegener. Sampel tisu (biopsi) kemudian memberikan kepastian.

Keadaan buah pinggang boleh dinilai dengan lebih terperinci menggunakan ultrasound.

Sampel tisu

Sampel tisu (biopsi) dari kawasan yang terjejas, seperti mukosa hidung, kulit, paru-paru atau buah pinggang, sangat bermaklumat. Sekiranya perubahan patologi tipikal (keradangan granulomatous dengan kehilangan tisu di dinding arteri atau di sekeliling kapal) dijumpai, ini mengesahkan diagnosis granulomatosis dengan polyangiitis (penyakit Wegener).