Peningkatan berat badan melalui amitriptyline

Mengambil antidepresan trisiklik seperti amitriptyline boleh menyebabkan kenaikan berat badan bergantung pada dos. Ini adalah salah satu kesan sampingan yang sangat biasa, satu daripada 10 pesakit terjejas. Kesan sampingan sering berlaku pada awal pengambilan amitriptyline dan akibatnya banyak pesakit berhenti mengambil ubat lebih awal dan dengan itu bertindak bertentangan dengan nasihat doktor mereka.

Banyak kemurungan yang enggan mencuba amitriptyline terapi sebelumnya, kerana mereka terlalu takut akan kesan sampingan. Kedua-dua faktor tersebut menjadikan terapi kemurungan malah lebih sukar dan melambatkannya. Selain amitriptyline, ada antidepresan lain yang boleh dikaitkan dengan kenaikan berat badan: Ini termasuk imipramine, clomipramine, doxepin dan trimipramine; seperti amitriptyline, ubat ini tergolong dalam antidepresan trisiklik atau NSMRI (perencat pengambilan semula monoamine bukan selektif).

Mirtazepine juga dikatakan mempunyai kesan peningkatan berat badan; bahan aktif tergolong dalam NaSSA (antagonis serotonergik noradrenergik dan khusus). Amitriptyline menyebarkan kesan antidepresifnya dengan cara yang berbeza. Kesan utamanya adalah untuk mencegah pengambilan semula bahan utusan penting noradrenalin dan serotonin setelah mereka dilepaskan oleh sel saraf.

Antara lain, ia juga mempengaruhi histamin dan serotonin reseptor; ini dihambat. Pengurangan pelepasan yang terhasil histamin dan serotonin dapat menjelaskan kesan peningkatan berat badan amitriptyline. Histamine adalah pemancar pusat di otak dan terlibat dalam pengaturan irama siang-malam, peraturan panas, pembebasan hormon melalui kelenjar pituitari, otak pembelajaran proses dan pengambilan makanan.

Sekiranya histamin mengikat secara terpusat (iaitu di otak) kepada reseptor H1, badan diberi isyarat untuk kenyang dan pengambilan makanan berhenti. Perkara yang sama berlaku untuk serotonin: pengikatan serotonin ke reseptor di pusat sistem saraf membawa kepada pengurangan selera makan. Sekiranya reseptor ini dihambat dengan mengambil amitriptyline, ini boleh menyebabkan peningkatan selera makan dan pengambilan makanan.

Dalam kebanyakan kes kenaikan berat badan disertai dengan peningkatan pengambilan kalori. Mereka yang terlibat bercakap mengenai serangan rasa lapar dan rasa lapar yang tidak puas. Kadang-kadang, kenaikan berat badan hanya dapat dilihat pada timbangan.

Ini dapat diatasi dengan mengelakkan makanan ringan berkalori tinggi dan menjaga a diet buku harian untuk memastikan penggunaan kalori harian terkawal. Langkah pemakanan yang sesuai boleh dibincangkan dengan doktor anda. Sekiranya langkah-langkah ini tidak membantu mengurangkan berat badan, pertimbangan harus diberikan untuk menukar terapi kepada yang lain antidepresan.

Dadah dengan profil aktif yang berbeza tidak banyak mempengaruhi organisma dari segi kenaikan berat badan dan kadang-kadang bahkan penurunan berat badan. Fluoxetine, sertraline, citalopram or venlafaxine adalah contoh ubat-ubatan tersebut. Tiga ubat pertama tergolong dalam perencat pengambilan serotonin selektif (SSRI's, kumpulan antidepresan yang paling relevan secara klinikal selain antidepresan trisiklik. Venlafaxine adalah salah satu perencat pengambilan serotonin norepinefrin, pendeknya SNRI.