Penurunan Berat Badan semasa Menopaus

Menurunkan berat badan walaupun menopaus: Tidak begitu mudah

Semasa menopaus, ramai wanita mendapati berat badan mereka cepat naik atau sukar untuk menghilangkan berat badan berlebihan. Kenapa begitu? Antara lain, bahan utusan badan sendiri harus dipersalahkan. Semasa menopaus, ovari secara beransur-ansur berhenti menghasilkan hormon seks estrogen.

Satu akibat daripada perubahan ini ialah badan wanita kehilangan jisim otot dan memerlukan kurang tenaga untuk menyuburkan otot. Keperluan kalori berkurangan. Jika wanita sekarang makan sama banyak seperti dahulu, berat badan mereka bertambah.

Lebihan kilo sering terkumpul di perut semasa menopaus. Perut hormon sehari-hari adalah tipikal wanita yang lebih tua selepas menopaus. Mengapa sel-sel lemak terbentuk di kawasan perut di semua tempat dijelaskan oleh nisbah baru antara estrogen hormon seks wanita dan testosteron hormon seks lelaki.

Perkadaran testosteron menjadi lebih dominan semasa menopaus akibat penurunan pengeluaran estrogen. Pengagihan lemak berubah dengan sewajarnya: ia mengikut corak lelaki biasa, dengan lemak terkumpul terutamanya di perut.

Menurunkan berat badan semasa menopaus: Bagaimana untuk berjaya

Tetapi bagaimana wanita berjaya menurunkan berat badan sementara selera makan dan kelaparan mereka kekal tidak berubah dan walaupun keperluan kalori berkurangan? Malangnya, tiada helah khas untuk menurunkan berat badan semasa menopaus. Berita baiknya ialah kaedah yang dicuba dan diuji boleh membantu anda menurunkan berat badan semasa menopaus - seperti dalam semua fasa kehidupan yang lain.

Kurangkan kalori

Seperti semua mereka yang ingin menurunkan berat badan, prinsip asas yang sama terpakai kepada wanita menopause: untuk menurunkan berat badan, pengambilan tenaga mestilah lebih rendah daripada keperluan tenaga. Oleh itu, badan harus membakar lebih banyak kalori daripada yang diperlukan.

Tetapi berapa banyak kalori yang dibenarkan untuk menurunkan berat badan semasa menopaus? Untuk penurunan berat badan yang sihat, pakar mengesyorkan mengurangkan tidak lebih daripada 500 kalori sehari. Untuk mengambil kira berat awal anda dan keperluan kalori individu anda semasa mengira pengambilan kalori anda, sebaiknya berjumpa doktor anda atau dapatkan nasihat pemakanan.

Tukar diet anda secara kekal

Untuk menurunkan berat badan atau mengekalkan berat badan yang sihat semasa dan selepas menopaus, pakar pemakanan mengesyorkan perubahan kekal dalam diet. Sebagai contoh, diet Mediterranean dengan banyak sayur-sayuran, ikan dan minyak sayuran telah terbukti berkesan. Gaya pemakanan ini menyediakan badan dengan semua nutrien penting, tetapi secara perbandingan rendah kalori.

Menurunkan berat badan semasa menopaus dengan berpuasa sekejap

Puasa berselang juga menawarkan prospek kejayaan. Ini melibatkan makan hanya pada selang waktu tertentu semasa berpuasa pada waktu lain. Mengikut prinsip 16:8, sebagai contoh, orang yang ingin menurunkan berat badan berpantang dari makanan selama 16 jam pada satu masa, tetapi dibenarkan makan tanpa sekatan untuk baki lapan jam.

Kaedah puasa berselang lain mengehadkan makan pada hari-hari tertentu dalam seminggu dan menetapkan satu atau dua hari puasa tetap setiap minggu. Membatalkan Makan Malam – menahan diri daripada makan malam secara kekal – juga merupakan satu bentuk puasa sekejap-sekejap. Ramai orang mempunyai pengalaman yang baik dengan berpuasa sekejap, tetapi tidak ada bukti saintifik yang jelas tentang kejayaannya dalam menurunkan berat badan.

Sukan dan senaman

Menopaus: menurunkan berat badan pada perut

Penting untuk diketahui bagi wanita yang ingin menurunkan berat badan semasa menopaus: Ia boleh mengambil sedikit masa untuk pound tambahan untuk mencairkan, kerana metabolisme menjadi perlahan disebabkan oleh hormon dan dengan peningkatan usia. Kekal pada bola dan jangan patah semangat.

Bila kilo mula turun, lemak berlebihan selalunya hilang dari perut dulu. Ini kerana badan biasanya memecahkan lemak visceral (terletak di rongga perut di sekeliling organ) lebih cepat daripada lemak subkutan, yang terletak di bawah kulit.

Dengan sedikit kesabaran, perubahan tetap dalam diet dan senaman, wanita boleh menurunkan berat badan semasa menopaus. Pemakanan yang seimbang dan senaman yang kerap bukan sahaja baik untuk bentuk badan anda, tetapi juga menyokong kesihatan anda.