Pemeriksaan Kesihatan: Bila Anak Anda Perlu Berjumpa dengan Doktor

Apakah peperiksaan U?

U-peperiksaan adalah pelbagai peperiksaan pencegahan untuk kanak-kanak. Matlamat pemeriksaan pencegahan adalah pengesanan awal pelbagai penyakit dan gangguan perkembangan yang boleh disembuhkan atau sekurang-kurangnya dikurangkan dengan rawatan awal. Untuk tujuan ini, doktor memeriksa kanak-kanak pada masa yang ditetapkan menggunakan pelbagai ujian.

Keputusan dan dapatan peperiksaan U didokumenkan dalam buku kecil peperiksaan kanak-kanak kuning atau buku kecil saringan. Ini memberi pakar pediatrik gambaran keseluruhan yang baik tentang perkembangan kanak-kanak setakat ini pada setiap temu janji - oleh itu ibu bapa harus memastikan untuk membawa buku kecil itu bersama mereka ke semua peperiksaan U.

Peperiksaan U: Wajib atau sukarela?

Sejak 2008 dan 2009, beberapa peperiksaan U (U1 hingga U9) telah diwajibkan di Bavaria, Hesse dan Baden-Württemberg. Di Bavaria, ibu bapa juga perlu menyediakan bukti pemeriksaan perubatan semasa mendaftarkan anak mereka untuk penjagaan anak atau sekolah. Kewajipan melawat doktor bukan sahaja bertujuan untuk mengesan penyakit seawal mungkin; ia juga bertujuan untuk mengesan kes pengabaian dan penderaan kanak-kanak dengan lebih cepat.

Peperiksaan U mana yang ada?

Terdapat sejumlah dua belas peperiksaan kanak-kanak yang berbeza sehingga umur sepuluh tahun; untuk kanak-kanak yang lebih tua dan remaja, terdapat apa yang dipanggil peperiksaan J. Setiap saringan melibatkan ujian yang berbeza. Apa yang mereka semua mempunyai persamaan, bagaimanapun, adalah penentuan berat dan ketinggian. Kos untuk peperiksaan U1 hingga U9 (termasuk U7a) dilindungi oleh kedua-dua syarikat insurans kesihatan berkanun dan swasta.

Peperiksaan seterusnya, iaitu U10 dan U11, belum dibayar balik oleh semua syarikat insurans kesihatan. Walau bagaimanapun, menurut Persidangan Menteri Kesihatan pada musim gugur 2020, ia dirancang bahawa ini juga akan menjadi manfaat insurans kesihatan berkanun.

Peperiksaan U: Bayi dan kanak-kanak kecil (U1 hingga U9)

Maklumat lanjut: Peperiksaan U1

Untuk mengetahui apa yang doktor lakukan semasa pemeriksaan U1 dan apa itu vitamin K, baca artikel pemeriksaan U1.

Maklumat lanjut: Peperiksaan U2

Anda boleh mengetahui bila peperiksaan U2 berlangsung dan apakah ujian yang boleh dijangkakan oleh anak anda dalam artikel peperiksaan U2.

Peperiksaan U yang lain tidak lagi dijalankan di hospital. Ibu bapa mesti membuat temu janji dengan pakar pediatrik untuk ini. Memandangkan peperiksaan U kadangkala memakan masa, adalah dinasihatkan untuk membuat temujanji lebih awal.

Maklumat lanjut: Peperiksaan U3

Anda boleh mengetahui bila peperiksaan U3 berlangsung dan mengapa ia sangat penting dalam artikel peperiksaan U3.

Maklumat lanjut: Peperiksaan U4

Maklumat lanjut: Peperiksaan U5

Anda boleh mengetahui bila anak anda perlu menjalani pemeriksaan U5 dan perkara yang akan diperiksa oleh doktor dalam artikel pemeriksaan U5.

Maklumat lanjut: Peperiksaan U6

Anda boleh mengetahui mengapa pemeriksaan U6 itu penting dan penyakit yang mana doktor akan menguji anak anda dalam artikel peperiksaan U6.

Maklumat lanjut: Peperiksaan U7

Ketahui bila peperiksaan U7 dijalankan dan apakah ujian yang boleh dijangkakan oleh anak anda dalam artikel peperiksaan U7.

Maklumat lanjut: Peperiksaan U8

Jika anda ingin tahu bagaimana peperiksaan U8 berfungsi, baca artikel peperiksaan U8.

Maklumat lanjut: Peperiksaan U9

Untuk mengetahui perkara yang diperiksa oleh pakar pediatrik pada peperiksaan U9 dan apabila ia berlaku, baca artikel peperiksaan U9.

Dua peperiksaan U tambahan kini ditawarkan untuk kanak-kanak dari umur tujuh tahun: U10 pada umur tujuh hingga lapan tahun dan U11 pada umur sembilan hingga sepuluh tahun. Ini meliputi penjagaan pencegahan pada usia sekolah rendah.

Maklumat lanjut: Peperiksaan U10

Anda boleh mengetahui bagaimana peperiksaan U10 berbeza daripada peperiksaan saringan lain dalam artikel peperiksaan U10.

Maklumat lanjut: Peperiksaan U11

Anda boleh mengetahui bila peperiksaan U11 dijalankan dan cara ia berfungsi dalam artikel peperiksaan U11.

Peperiksaan U: Gambaran keseluruhan

U-peperiksaan

umur

Ini sedang diperiksa:

U1

secara langsung selepas kelahiran

U2

Hari ke-3 hingga ke-10 kehidupan

U3

Minggu ke-4 hingga ke-5 kehidupan

U4

Bulan ke-3 hingga ke-4 kehidupan

U5

Bulan ke-6 hingga ke-7 kehidupan

U6

Bulan ke-10 hingga ke-12 kehidupan

U7

21. hingga 24. bulan kehidupan

U7a

U8

Bulan ke-46 hingga ke-48 kehidupan

U9

Bulan ke-60 hingga ke-64 kehidupan

U10

Tahun ke-7 hingga ke-8 kehidupan

U11

tahun ke-9 hingga ke-10

Tempoh peperiksaan yang sama dikenakan kepada bayi pramatang. Walau bagaimanapun, keputusan mereka ditafsirkan secara berbeza.

Peperiksaan saringan khas

Selain daripada peperiksaan U, pemeriksaan saringan khas diadakan di hospital sejurus selepas kelahiran. Ini adalah sukarela dan percuma:

  • Saringan untuk kecacatan jantung kongenital yang kritikal menggunakan oksimetri nadi biasanya dijalankan pada hari ke-2 hayat (selewat-lewatnya pada U2).
  • Apa yang dipanggil pemeriksaan pendengaran bayi baru lahir boleh mengesan gangguan pendengaran pada peringkat awal. Pakar kerap menjalankannya sehingga hari ke-3 kehidupan.

Selain itu, apa yang dipanggil peperiksaan kemasukan sekolah (peperiksaan kemasukan sekolah) berlaku sebelum kanak-kanak itu mula bersekolah. Pediatrik dari jabatan kesihatan awam (doktor sekolah) biasanya memeriksa kanak-kanak, memeriksa pendengaran dan penglihatan mereka dan menguji kemahiran motor dan koordinasi mereka. Akhirnya, tujuannya adalah untuk menilai sama ada kanak-kanak itu bersedia untuk ke sekolah.

Apakah maksud keputusan peperiksaan U?

Darah kanak-kanak diuji untuk gangguan metabolik dan hormon kongenital seawal U2. Ini amat penting kerana gangguan kongenital ini mesti dirawat seawal mungkin dengan diet khas atau terapi hormon. Jika tidak, kanak-kanak itu mungkin mengalami kerosakan kekal.

Jika kanak-kanak menunjukkan tanda-tanda gangguan perkembangan, adalah penting untuk memberikan sokongan yang disasarkan. Langkah-langkah yang mungkin termasuk terapi pekerjaan atau terapi pertuturan (terapi pertuturan). Dalam sesetengah kes, doktor juga boleh mengesyorkan menghadiri tadika khas. Banyak gangguan perkembangan yang lebih ringan boleh dikompensasikan melalui senaman. Kejayaan langkah-langkah terapi yang diperkenalkan kemudiannya boleh disemak semasa pemeriksaan lanjut.