Tangan Basah: Punca, Rawatan & Bantuan

Tangan basah selalu disertai dengan pengeluaran peluh yang berlebihan. Banyak penyebab berpotensi menghadapi banyak pilihan rawatan dan terapi. Penyakit yang mudah didiagnosis diatasi oleh mereka yang terkena beberapa pencegahan langkah-langkah.

Apa yang menyebabkan tangan basah?

Ketidakseimbangan hormon mengimbangi boleh menyebabkan peluh berlebihan pada tangan. Walau bagaimanapun, hipertiroidisme juga bertanggungjawab untuk tangan yang lembap. Sekiranya tangan lembap, doktor bercakap mengenai hiperhidrosis. Walaupun istilah ini juga boleh merangkumi kawasan lain, hyperhidrosis palmaris merujuk terus ke tangan. Kedua-dua istilah itu biasa digunakan. Oleh itu, mereka merujuk kepada pengeluaran peluh yang berlebihan. Ini bertanggungjawab untuk permukaan tangan yang terlalu basah. Penting untuk diperhatikan bahawa kelainan ini tidak merujuk kepada peluh di bawah tekanan. Ini adalah biasa. Tangan basah dalam keadaan santai dan tidak bersemangat, sebaliknya, adalah sebahagian daripada gambaran klinikal. Tempoh gejala juga memainkan peranan. Sekiranya mereka yang terkena menderita tangan yang terlalu lembap dalam jangka masa panjang, hiperhidrosis ada. 60% pesakit menderita bentuk setempat di tangan. Oleh itu, kawasan tubuh manusia ini merupakan kawasan yang paling kerap dijangkiti penyakit ini. Doktor membahagikan hiperhidrosis kepada tahap yang berbeza. Dalam bentuk yang teruk, berpeluh hanya terhad pada tapak tangan. Hiperhidrosis yang teruk juga ditunjukkan dengan berpeluh berlebihan di bahagian belakang jari dan di bahagian tepi tangan.

Punca

Punca-punca tangan yang lembab masih belum disiasat secara terperinci atau pasti. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa rasi bintang di mana hiperhidrosis umumnya berlaku lebih kerap. Oleh itu, ketidakseimbangan hormon mengimbangi boleh menyebabkan peluh berlebihan pada tangan. Walau bagaimanapun, hipertiroidisme juga bertanggungjawab untuk tangan yang lembap. Sekiranya orang mengalami masalah psikologi, maka ini juga dapat menunjukkan diri mereka melalui hiperhidrosis. Berat badan yang berlebihan mesti juga disebutkan antara kemungkinan penyebab pengeluaran peluh yang berlebihan. Akhirnya, walaupun tumor boleh menyebabkan fenomena yang tidak menyenangkan di tangan ini. Ini kemudiannya seiring dengan perubahan hormon mengimbangi mereka yang terjejas, kerana tumor juga boleh menghasilkan hormon. Mereka yang harus mengambil ubat harus mengharapkan kesan sampingan. Tangan yang lembap ada di antara mereka. Pelbagai kemungkinan penyebab pengeluaran peluh yang berlebihan pada tangan agak pelbagai. Mereka berkisar dari alasan yang tidak berbahaya hingga berbahaya.

Penyakit dengan gejala ini

  • Ketidakseimbangan hormon
  • Obesiti
  • Neurosis
  • Psikosis
  • Hipertiroidisme
  • Hiperhidrosis

Diagnosis dan perjalanan penyakit

Diagnosis yang boleh dipercayai dibuat oleh doktor. Sekiranya orang yang terjejas menyedari bahawa mereka berpeluh terlalu banyak pada tangan, mereka harus berjumpa doktor. Ini meminta pesakit dalam perbincangan terperinci mengenai keadaan yang ada sebelumnya. Di samping itu, idealnya keadaan hidup pesakit dibincangkan secara terperinci. Untuk tujuan ini, penting bagi mereka yang terjejas untuk mengawasi tangan mereka yang lembap. Seiring berjalannya waktu, menjadi jelas bagi mereka sama ada mereka mengeluarkan banyak peluh di tangan mereka di bawah kegelisahan, tekanan atau tanpa sebab. Dengan maklumat ini, doktor membuat diagnosis yang boleh dipercayai. Beberapa kaedah ada untuk menentukan jumlah peluh yang tepat. Melalui gravimetri atau ujian kecil, doktor malah menentukan jumlah peluh untuk satuan masa tertentu. Walau bagaimanapun, tidak ada doktor yang dapat meramalkan sejauh mana penyakit ini akan berlanjutan. Ia menampakkan diri pada tahap yang berbeza pada pesakit. Kursus penyakit ini adalah ciri hiperhidrosis. Oleh itu, kekerapan atau jumlah peluh dapat sangat berbeza dari pesakit ke pesakit.

Komplikasi

Tangan yang lembap adalah normal semasa melakukan aktiviti fizikal, suhu dan kelembapan yang tinggi, dan setelah makan makanan yang sangat berpengalaman dan semasa terangsang emosi yang kuat. Semua kes lain melibatkan pengeluaran berlebihan kelenjar peluh di telapak tangan, hiperhidrosis palmaris. Pengeluaran peluh yang berlebihan kemudiannya tidak dikendalikan oleh pusat termoregulasi di hipotalamus, tetapi oleh pusat lain di CNS melalui gentian simpatik autonomi sistem saraf. Punca tangan yang lembap boleh menjadi organik atau psikologi. Sebagai contoh, hipertiroidisme atau hipopituitarisme boleh menyebabkan hiperhidrosis, atau boleh dipicu sebagai kesan sampingan ubat yang tidak diingini. Dalam beberapa kes, tumor penghasil hormon juga boleh membawa pengeluaran peluh yang berlebihan di tangan. Selalunya, jiwa (kegelisahan, tekanan) atau teruk obesiti adalah faktor pencetus. Alat diagnostik penting untuk mengenal pasti hiperhidrosis palmar adalah sejarah yang teliti. Di samping itu, terdapat kualitatif yodium-kekuatan ujian (ujian kecil) yang dengannya kulit kawasan pengeluaran peluh boleh diberi warna. Dalam ujian gravimetrik, pengeluaran peluh dapat diukur secara kuantitatif pada spesifik kulit kawasan dari masa ke masa. Sekiranya penyebab tangan lembab diketahui, boleh terapi bertujuan membetulkan sebab-sebabnya. Dalam kes lain, rawatan bergantung kepada keparahan penyakit keadaan. Dalam kes ringan, rawatan dengan antiperspirant perubatan mengandungi aluminium garam disyorkan. Pilihan rawatan lain termasuk paip air iontoforesis, rawatan arus terus, dan simpatikolisis lumbal yang dibantu CT, di mana fenol disuntik ke ganglion tali sempadan bersimpati di sisi kanan dan kiri paling bawah vertebra toraks (Th12) untuk melumpuhkan rangsangan kelenjar peluh oleh yang bersimpati sistem saraf selama lebih kurang satu tahun. Rawatan dengan Botox (toksin botulinum) juga boleh dilakukan, tetapi mesti diulang setiap 6 bulan dan boleh mengakibatkan pergerakan tangan terhad. Walaupun masalah psikologi mungkin timbul jika tidak ada rawatan, peluh kompensasi pada bahagian tubuh yang lain mungkin berlaku setelah beberapa kaedah rawatan.

Bilakah anda perlu berjumpa doktor?

Gejala tangan lembap juga dikenali dengan istilah teknikal hyperhidrosis atau hyperhidrosis palmaris. Ini keadaan sangat tidak menyenangkan bagi mereka yang terjejas, dan bukan hanya semasa hubungan sosial. Kelembapan telapak tangan juga sering menyebabkan kesukaran dalam pelbagai aktiviti praktikal di tempat kerja dan kehidupan peribadi. Genggaman kekuatan menderita di bawah tangan yang lembap dan tangan yang lembap meninggalkan tanda yang tidak diingini pada permukaan sensitif. Oleh itu, ada cukup alasan untuk mendapatkan nasihat perubatan sekiranya tangan anda sering basah. Lawatan ke doktor untuk tangan basah dapat membendung simptom secara drastik. Di samping itu, dalam keadaan tangan yang lembap, harus selalu dipertimbangkan sama ada mereka tidak hanya mengganggu atau mungkin mempunyai latar belakang perubatan yang memerlukan rawatan. Orang hubungan pertama untuk tangan yang lembap mestilah doktor keluarga. Setelah mengambil a sejarah perubatan dan semasa melakukan pemeriksaan awal, dia akan memutuskan sama ada akan meneruskan rawatan atau merujuk pesakit ke pakar, seperti pakar internis, ahli endokrinologi, ahli kardiologi, ahli nefrologi, pakar neurologi atau psikologi. Ia juga berguna untuk memiliki kelenjar peluh dikeluarkan oleh pakar bedah. Sekiranya penyebab fizikal tangan lembab dapat dikesampingkan, pencetus yang disebabkan oleh psikologi untuk ini hampir selalu dapat ditentukan. Rangkaian penyebab psikologi merangkumi sifat keperibadian seperti rasa malu hingga situasi tertentu yang dirasakan sangat tertekan kepada pelbagai fobia. Di sini, perbincangan terapi yang luas sudah dapat memberikan pendekatan rawatan yang jelas dan menjanjikan.

Rawatan dan terapi

Sebagai peraturan, tangan yang lembap dapat dirawat. Sekiranya tumor bertanggungjawab untuk pengeluaran peluh yang berlebihan, adalah perlu untuk menghilangkannya. Ini dikaitkan dengan penghujung pengeluaran yang mengganggu hormon. Yang terapi untuk bentuk penyakit yang lebih sederhana menunjukkan betapa berbeza rawatannya. Dalam beberapa kes, sudah cukup untuk diminum bijaksana teh sebagai sebahagian daripada terapi sistemik. Sebabnya adalah kesan antiperspirant dari labiate ini. Istimewa gel dari farmasi juga digunakan oleh pesakit dengan tangan yang lembab untuk mengurangkan pengeluaran peluh yang berlebihan. Dengan topikal terapi, doktor cuba menyekat kelenjar peluh. Prinsipnya serupa dengan antiperspirant. aluminium juga bertindak sebagai bahan yang berkesan dalam rawatan. Produk yang sesuai biasanya terdapat di farmasi dalam bentuk salap atau roll-on. Dalam kes berat badan berlebihan pesakit, ada baiknya mengurangkan berat badan mereka. Ini boleh memberi kesan bukan hanya pada tangan yang basah, tetapi juga di banyak kawasan lain. Ini dapat dicapai dengan sukan. Secara amnya, ini adalah faktor yang disyorkan ketika merawat hiperhidrosis. Hasil yang baik dapat dicapai dalam bentuk yoga. Terapi semasa atau bahkan pembedahan memperluas skop tindakan doktor. Dalam prosedur pembedahan, kelenjar peluh dikeluarkan. Sekiranya doktor memutuskan untuk menggunakan terapi semasa, pilihannya boleh dilakukan air iontoforesis. Ini meminimumkan tahap tangan yang lembap pada rata-rata 8 daripada 10 pesakit.

Prospek dan prognosis

Tangan basah mungkin berlaku buat sementara waktu dan hilang sendiri, jadi tidak perlu rawatan eksplisit. Terdapat beberapa faktor dalam kehidupan kita yang boleh menyebabkan gejala ini. Ini termasuk, sebagai contoh, penggunaan biasa sebanyak alkohol atau penggunaan produk kosmetik yang tidak sesuai. Sekiranya tangan basah disebabkan oleh faktor yang disebutkan di atas, pasti tidak perlu berjumpa doktor. Tidak ada risiko kerosakan akibatnya atau gejala yang semakin teruk. Walau bagaimanapun, jika orang yang terkena itu merasa sangat terhad dalam kehidupan seharian, lawatan ke doktor adalah dianjurkan. Seorang doktor dapat menentukan sama ada terdapat penyakit di sebalik tangan yang lembap secara kronik. Ini tidak semestinya merangkumi penyakit fizikal, tetapi juga kegelisahan, rasa malu atau perasaan cemas yang kuat. Secara umum, jika seseorang berkeringat tanpa rasa sakit dan tanpa aktiviti fizikal, ini boleh menjadi tanda hiperhidrosis. Dalam kes sedemikian, rawatan sangat digalakkan, kerana ini adalah satu-satunya cara untuk menghentikan peluh kronik di masa depan. Psikoterapi juga sangat membantu dalam banyak kes, kerana dapat menyelesaikan hubungan antara tangan basah dan perasaan yang tidak menyenangkan.

pencegahan

Mencegah tangan yang basah mungkin dengan beberapa cara. Pengaruh psikologi tidak boleh dipandang rendah. Mereka yang sudah bersedia menghadapi situasi tertentu terlebih dahulu, mengawal pengeluaran peluh pada saat-saat penting sedikit lebih baik. Ini mungkin kerana dia lebih santai. Sapu tangan menyerap peluh tanpa disedari ketika penderita memasukkan tangan ke dalam poket mereka. Operasi untuk membuang kelenjar peluh mencegah peluh dari awal, sementara salap dan antiperspirant menyekat kelenjar peluh. Berat badan yang berlebihan orang menurunkan berat badan dan pesakit tumor akan merasa bertambah baik setelah benjolan dikeluarkan.

Inilah yang boleh anda lakukan sendiri

Tangan basah tidak menyenangkan dan menyebabkan sakit kepala lebih-lebih lagi apabila kita seharusnya menyambut seseorang dengan berjabat tangan. Walaupun perdagangan menawarkan sejumlah krim dan tangan deodoran terhadap tangan yang basah, tetapi juga dengan ubat-ubatan rumah boleh diatasi. Franzbranntwein adalah ubat berusia, dicuba dan diuji dan boleh didapati di setiap kedai ubat. Menggosok beberapa muncrat ke telapak tangan anda beberapa kali sehari dan mengurutnya dapat mengurangkan keringat. Ubat ini juga menyejukkan. Saga teh juga mempunyai kesan positif terhadap peluh. Mandi tangan dengan bijaksana juga boleh membawa peningkatan. Walau bagaimanapun, bijak berfungsi secara individu dan tidak memberi kesan yang sama pada semua orang. Di samping itu, kesabaran diperlukan, kerana kejayaan itu hanya selepas beberapa minggu. Badan serbuk dari kedai ubat menyumbat liang peluh dan sering melegakan. Sama seperti menggosok alkohol, sedikit serbuk diletakkan di telapak tangan beberapa kali sehari dan disapu. Telapak tangan yang berpeluh juga boleh disebabkan oleh ubat. Setelah menghentikan ubat, perubahan akan segera dapat dilihat. Sekiranya tekanan adalah sebab tangan basah, ia harus dikurangkan sebanyak mungkin. Kadang kala, jika ada tekanan di tempat kerja, pertukaran syarikat sebenarnya sesuai. Rasa gugup dan kegelisahan, yang sering menyebabkan tangan berpeluh, dapat dikurangkan latihan autogenik atau otot progresif kelonggaran, sebagai contoh. Ini juga membantu melawan menguji kebimbangan.