Apa yang dilakukan oleh Adrenalin dalam Badan

Adrenalin (juga epinefrin), seperti norepinephrine, yang mempunyai kesan yang serupa, adalah hormon yang juga disebut tekanan hormon kerana dihasilkan di kelenjar adrenal dalam keadaan tertekan dan dilepaskan ke darah. Kesan adrenalin pada organisma sangat penting bagi nenek moyang kita. Ini kerana pelepasan adrenalin membolehkan badan mengakses simpanan tenaga dengan cepat untuk cepat melarikan diri atau bahkan melawan.

Adrenalin dan noradrenalin

Walau bagaimanapun, adrenalin juga dihasilkan semasa mental tekanan untuk cepat menyesuaikan sistem kardiovaskular dan metabolisme terhadap keadaan yang berlaku. Pembebasan adrenalin menyebabkan kita darah tekanan dan jantung kadar untuk meningkat, dan pada masa yang sama melebarkan tiub bronkus dan meningkat gula darah tahap. Biasanya, adrenalin dilepaskan dengan cepat; namun, sekiranya tekanan tidak mereda, adrenalin dan norepinephrine berlebihan secara kekal, yang memudaratkan jantung and peredaran.

Adrenalin: kesan dalam perubatan

Perubatan telah lama menggunakan kesan adrenalin. Bidang aplikasi yang penting di sini adalah terutamanya ubat kecemasan. Adrenalin sering digunakan sebagai akibat peredaran darah kejutan atau semasa kardiopulmonari resusitasi. Semasa resusitasi, adrenalin boleh memberi kesan menyelamatkan nyawa. Dos bergantung kepada bentuk pentadbiran; jika epinefrin diberikan secara intravena, biasanya dicairkan 1:10 dengan 0.9 peratus natrium klorida penyelesaian. Dosnya lebih tinggi untuk endobronchial pentadbiran: Di sini, nisbahnya adalah 3:10. Sebagai tambahan kepada resusitasi, epinefrin digunakan, sebagai contoh, sebagai agen pelengkap di anestesia tempatan untuk memanjangkan kesan anestetik.

Epinefrin buatan: epinefrin.

Di samping itu, epinefrin sering dimasukkan ke dalam semburan hidung kerana kesan vasokonstriktornya. Pada tiub bronkial, epinefrin mempunyai kesan dekongestan, itulah sebabnya ia juga digunakan untuk merawat asma bronkial sehingga beberapa tahun yang lalu - namun, ini dadah tidak lagi disetujui kerana undang-undang CFC yang disahkan pada tahun 2002. Epinefrin sering disenaraikan sebagai epinefrin dalam ubat-ubatan, itulah sebabnya epinefrin kadang-kadang disebut sebagai epinefrin buatan. Atlet harus berhati-hati semasa mengambil dadah mengandungi epinefrin, kerana kesan peningkatan prestasi dapat dipertimbangkan doping.

Epinefrin: kesan sampingan dan interaksi

Secara keseluruhan, kesan sampingan epinefrin selaras dengan kesan bahawa hormon stres bertujuan untuk dihasilkan dalam keadaan yang melampau - namun, bergantung pada dos dan tahap pesakit keadaan, penggunaan sistematik dapat membawa kepada kesan sampingan serius yang berbahaya kesihatan. Ini termasuk jantung kegagalan, masalah peredaran darah di jantung, infark miokard dan sekata serangan jantung. Kesan sampingan lain mungkin termasuk penurunan magnesium and kalium tahap atau tinggi darah gula peringkat. Sakit kepala, kejang, loya and muntah, dan pening, sebaliknya, adalah antara kesan sampingan yang tidak berbahaya. Malah kesan normal adrenalin pada jiwa boleh membawa untuk keterlaluan dalam bentuk kegelisahan saraf, kegelisahan, halusinasi dan malah psikosis. Bukan hanya kesan sampingan, tetapi juga interaksi dengan lain-lain dadah beri alasan untuk berhati-hati. Kesan dan kesan sampingan epinefrin ditingkatkan terutamanya dengan penggunaan trisiklik bersamaan antidepresan, buat semula, Perencat MAO, teofilin, dan L-tiroksin. Interaksi mungkin juga terjadi bersamaan dengan ubat antihipertensi, antidiabetik, dan farmaseutikal.

Adrenalin: ketagihan terhadap adrenalin.

Rasa adrenalin adalah nama yang diberikan kepada peningkatan pelepasan adrenalin. Atlet khususnya menggunakan adrenalin untuk mencapai prestasi puncak. Sebaliknya, sukan penting untuk menghilangkan adrenalin dan dengan itu mengimbangkan hormon, kerana sejak kita bergerak jauh lebih sedikit daripada nenek moyang kita, tenaga tidak cukup ditukarkan menjadi tenaga kinetik. Sebilangan orang benar-benar ketagih dengan adrenalin ini, yang menyebabkan mereka menjadi semacam kegilaan. Ketagihan terhadap tendangan mendorong mereka ke hobi dan sukan yang tidak biasa seperti bungee jumping, skydiving, arung jeram atau layang-layang. Pada masa yang sama, beberapa atlet yang berdaya saing juga terdedah kepada tekanan yang sangat besar dari tergesa-gesa adrenalin, seperti pelompat ski. Walaupun latihan fizikal dalam lompat ski terhad berbanding dengan sukan lain, para atlet mengalami ketegangan tinggi dan kadang-kadang juga takut. Oleh kerana adrenalin melepaskan simpanan lemak agar dapat bertindak dengan cepat, pelompat ski dapat kehilangan sebanyak dua kilogram pada hari kejohanan. Walau bagaimanapun, kesan sampingannya termasuk badan menjadi sangat letih dan letih.