Apa itu amuba "pemakan otak" | Amoebas

Apa itu amuba "pemakan otak"

Otak-makan amoebae tidak tepat seperti makhluk uniselular amuba yang disebut Naegleria fowleri. Mereka berukuran sekitar 30 mikrometer dan dapat bergerak dengan menggunakan pseudopodia (kaki palsu). Naegleria fowleri terdapat terutamanya di air atau di tanah lembap dan diedarkan ke seluruh dunia.

Ia juga terdapat di tasik, berenang kolam dan longkang. Biasanya hidup bakteria dan bahan tumbuhan mati. Sekiranya air yang dijangkiti Naegleria fowleri sampai ke hidung, patogen dapat menembusi melalui penciuman saraf kepada otak.

Jangkitan simptomatik hampir selalu membawa maut. Walaupun amuba tidak dapat memakannya otak, mereka merebak dalam cecair serebrum dan menyebabkan parah meningitis purulen. Kira-kira satu minggu berlalu antara jangkitan dan gejala pertama seperti loya, muntah, demam, sakit kepala dan leher kekakuan, dan kematian biasanya berlaku selepas seminggu lagi.

Malah rawatan awal jarang membawa kepada kelangsungan hidup. Namun, tidak setiap jangkitan boleh menyebabkan penyakit. Satu-satunya perkara yang perlu dilakukan adalah untuk mencegah kemungkinan jangkitan.

Langkah-langkah yang sesuai adalah pembasmian kuman berenang air kolam dan mengelakkan air semula jadi, terutama hangat, bertakung. Penyakit ini sangat jarang berlaku; di AS, misalnya, hampir lebih daripada 100 orang jatuh sakit dalam 50 tahun, walaupun orang muda sering terjejas.