Apa itu Surfaktan?

Syampu, pencuci, pembersihan losyen dan cecair pencuci pinggan mempunyai satu kesamaan: ia membersihkan. Tetapi bagaimana ia benar-benar berfungsi? Mengapa noda rumput hilang dari kemeja-T putih ketika anda meletakkan beberapa detergen di mesin basuh? Mengapa rambut masih kelihatan berminyak selepas mencuci sekiranya anda terlupa syampu di bilik mandi? Jawapannya terdapat pada bahan yang biasa terdapat pada semua detergen dan sabun: surfaktan. Surfaktan adalah bahan kimia aktif pencuci yang memudahkan penyingkiran kotoran di air.

Surfaktan: pengeluaran dan klasifikasi

Surfaktan yang paling tua mungkin adalah sabun. Ini sudah digunakan oleh suku Mesir kuno dan Jerman untuk membersihkan. Berkat penyelidikan dalam bidang kimia, hari ini terdapat pelbagai jenis surfaktan yang sangat maju yang disesuaikan dengan bidang aplikasi masing-masing.

Mereka dibahagikan kepada surfaktan bukan ionik, anionik, kationik dan amfoterik.

  • Surfaktan anionik mempunyai daya mencuci tertinggi dan oleh itu digunakan terutamanya untuk syampu atau bahan pencuci.
  • Surfaktan kationik terdapat di rambut perapi, pelembut kain atau pengawet.
  • Surfaktan amfoterik menyokong tindakan surfaktan lain dan dengan demikian sering digunakan sebagai surfaktan bersama.
  • Surfaktan bukan ionik boleh diterima dengan baik oleh manusia dan oleh itu digunakan untuk mencuci muka losyen, disinfektan or emulsi.

Surfaktan semula jadi dan sintetik

Juga mungkin untuk membezakan antara surfaktan semula jadi dan sintetik. Surfaktan semula jadi adalah bahan yang dibuat dari bahan mentah semula jadi seperti lemak haiwan dan sayur-sayuran atau gula.

Surfaktan sintetik, sebaliknya, berdasarkan bahan mentah sintetik seperti benzena, olefin atau etilena oksida.

Surfaktan: cara tindakan

Pada dasarnya, semua surfaktan mempunyai kesan yang sama: jika dilarutkan dalam air, mereka dapat mengurangkan ketegangan permukaannya. Mereka membuat air "Lebih lembut," boleh dikatakan. Sama seperti pengemulsi, setiap molekul surfaktan mempunyai hujung yang mesra air dan hujung yang tidak larut dalam air. Semasa proses mencuci, hujung molekul yang tidak larut menembusi gentian tekstil dan zarah kotoran.

Pergerakan semasa mencuci, seperti putaran putaran di mesin basuh atau kepala urut semasa menggunakan syampu, pertama kali melepaskan zarah kotoran, kemudian memecahkannya dan melarutkannya di dalam air. Dengan cara ini, noda keluar dari cucian, minyak dan juga debu dari rambut dan minyak dari dapur.

Surfaktan: kesan persekitaran dan keserasian.

Surfaktan adalah kimia tulen dan oleh itu racun untuk alam sekitar. Walau bagaimanapun, beberapa surfaktan lebih terdegradasi daripada yang lain. Di Jerman, bagaimanapun, peraturan perundangan mengenai biodegradabilitas surfaktan telah diberlakukan sejak tahun 1977. Ini memerlukan penurunan minimum 80 peratus untuk setiap jenis surfaktan.

Sebilangan surfaktan kurang diterima oleh manusia. Terutama dalam kepekatan tinggi, mereka boleh merengsakan selaput lendir, mengeringkan kulit dan mencetuskan alahan. Jadi ketika mencuci pakaian, membersihkan dan di bilik mandi, peraturannya adalah: lebih sedikit lebih banyak. Bahan pencuci organik berasaskan sayur-sayuran lebih baik.