Apakah prosedur diagnostik? | Serangan angina pectoris

Apakah prosedur diagnostik?

Untuk mendiagnosis angina serangan pectoris, gejala pertama kali ditentukan dalam temu ramah anamnestic. Dalam konteks ini, penekanan khusus diberikan pada ketahanan fizikal dan gejala yang bergantung padanya. The pemeriksaan fizikal biasanya tidak biasa, tetapi kadang-kadang terdapat tanda-tanda penyakit kalsifikasi vaskular.

Ini termasuk bunyi bising di arteri karotid, ketiadaan denyutan kaki. ECG digunakan dalam diagnostik berasaskan alat. Ini sering kali tidak menyenangkan ketika berehat dan oleh itu biasanya dilakukan dalam tekanan tambahan.

Angina serangan pectoris, sesak nafas yang teruk dan kekurangan oksigen serta penurunan darah tekanan boleh berlaku. Di samping itu, terdapat perubahan patologi dalam arus elektrik di jantung, yang digambarkan dalam ECG. Sebagai peraturan, sebuah ultrasound daripada jantung digunakan untuk diagnosis lebih lanjut.

Ini yang disebut echocardiography sering juga dilakukan pada waktu rehat dan dalam keadaan tertekan, seperti di sini juga, terutama dalam keadaan tertekan, tanda-tanda angina penyakit pectoris boleh dijumpai. Gambar dari kapal dalam pemeriksaan MRI juga digunakan untuk diagnosis. Sekiranya angina pectoris simptom berterusan, a pemeriksaan kateter jantung juga dilakukan. Ini mempunyai nilai diagnostik di satu pihak, tetapi juga dapat digunakan untuk merawat penyakit. Anda boleh mendapatkan maklumat lebih lanjut di sini: Latihan ECG

Seperti apa terapi akut?

Untuk terapi akut angina pectoris menyerang, semburan nitro biasanya digunakan. Ini mengandungi nitrogliserin, yang membebaskan nitrik oksida (NO) di dalam badan. TIDAK bertindak pada sel otot dinding kapal dan membawa ke a kelonggaran sel-sel ini.

Akibatnya, koronari kapal melebarkan dan lebih baik darah peredaran adalah mungkin. Seorang angina pectoris Oleh itu, serangan dapat dihentikan dengan cepat. Oleh kerana orang awam sangat sukar untuk membezakan antara penyitaan dan a jantung serangan, doktor kecemasan harus dipanggil.

Doktor ini boleh melakukan langkah selanjutnya. Ini termasuk pemberian oksigen. Cecair dan pelbagai ubat juga dapat diberikan terus kepada orang yang terkena melalui akses vena.

Sebagai contoh, pentadbiran ubat penenang mungkin diperlukan sekiranya kesakitan disertai dengan kegelisahan atau panik semasa serangan angina pectoris. Sebaik sahaja gejala pertama dari kejang diperhatikan, segala aktiviti fizikal mesti dihentikan dengan segera. Inilah satu-satunya cara untuk mengurangkan prestasi yang harus diberikan oleh jantung. Sekiranya penyitaan adalah akibat dari angina pectoris yang stabil, pemberian nitrogliserin mungkin sudah mencukupi sebagai terapi akut. Sekiranya angina pectoris tidak stabil, rawatan pesakit dalam diperlukan untuk penjelasan lebih lanjut dan perubahan ubat.

Apa yang boleh saya lakukan untuk mengelakkan penyitaan yang lain?

Pencegahan daripada serangan angina pectoris mempunyai banyak komponen. Di satu pihak, perlu memperbaiki keadaan umum sistem kardiovaskular. Ini termasuk perubahan gaya hidup (tabiat makan yang sihat dan seimbang, latihan yang mencukupi, berhenti rokokserta rawatan semua penyakit lain (tekanan darah tinggi, kencing manis mellitus = kencing manis, hiperkolesterolemia = nilai lemak darah tinggi, dll).

Sebaliknya, faktor risiko tertentu seperti stenosis separa (penyumbatan) arteri koronari harus dihapuskan. Ubat kecemasan seperti semburan nitro boleh digunakan untuk merawat kejang yang muncul sebelum ia benar-benar pecah. Punca serangan angina pectoris dapat membantu anda mencegah serangan lain: Penyebab angina pectoris