Apakah kesan sampingan antagonis angiotensin-2? | Antagonis Angiotensin-2

Apakah kesan sampingan antagonis angiotensin-2?

Kesan sampingan dari antagonis angiotensin-2 adalah peningkatan dalam kalium, darah garam. Pentadbiran antagonis angiotensin-2 boleh menyebabkan pening. Kesan sampingan yang jarang berlaku adalah kering batuk. Dengan kumpulan ubat ini harus diperhatikan bahawa mungkin terdapat penurunan yang kuat dalam darah tekanan pada awal terapi, supaya dos yang rendah harus dipilih pada awalnya.

Apakah tanda itu? Bilakah antagonis angiotensin-2 tidak boleh diambil?

Dadah dengan mekanisme tindakan ini tidak boleh digunakan pada wanita hamil, pesakit dengan buah pinggang arteri penyempitan atau teruk hati kerosakan. Sekiranya pesakit menerima kalium atau mengambil ubat yang mengekalkan kalium di dalam badan, seperti ubat saliran tertentu (diuretik), antagonis angiotensin-2 mungkin tidak ditetapkan. Pesakit dengan penyempitan buah pinggang arteri (stenosis arteri buah pinggang, pesakit dengan hanya satu buah pinggang, mereka yang mempunyai hati disfungsi, a jantung kecacatan injap atau pelebaran ruang jantung tidak boleh mengambil antagonis angiotensin-2.

Kumpulan ubat ini juga tidak boleh digunakan sekiranya terdapat penurunan jumlah dalam sistem vaskular atau peningkatan jumlah kalium dalam darah sebelum rawatan dimulakan. Pengalaman jangka panjang dengan antagonis angiotensin-2 adalah terhad, tetapi terdapat banyak data jangka panjang mengenai ACE inhibitors. Oleh itu, penggunaan antagonis angiotensin-2 telah disarankan setakat ini sekiranya kesan sampingan atau intoleransi berlaku ACE inhibitors.