Apa yang boleh saya lakukan - latihan | Fisioterapi untuk radang pergelangan tangan

Apa yang boleh saya lakukan - latihan

Sekiranya berlaku keradangan akut, anda boleh melakukan sebahagian besar daripada apa yang boleh anda lakukan sendiri jika pertama kali mengambilnya dengan mudah pergelangan tangan dan melumpuhkannya untuk beberapa waktu sehingga sendi mempunyai masa untuk sembuh dan tidak lagi terganggu oleh tekanan tambahan. Setelah keradangan reda, anda kemudian dapat mulai menggerakkan dan menguatkan struktur pergelangan tangan dengan latihan khusus. Berikut adalah beberapa contoh latihan: 1) Mobilisasi pergelangan tangan Letakkan diri anda dalam kedudukan empat kali ganda dan letakkan tangan anda sehingga jari anda menunjuk ke arah lutut anda.

Sekarang gerakkan badan atas dengan perlahan ke belakang sehingga anda merasakan regangan di pergelangan tangan anda. Tahan ini selama 20 saat. 2) Menguatkan pergelangan tangan Kembali ke kedudukan berkaki empat.

Tangan kiri disokong secara normal dan tangan kanan diletakkan di bahagian belakang tangan sehingga hujung jari menghadap ke tangan kiri. Sekarang tekan / angkat tangan kanan ke atas dari kedudukan ini sehingga pergelangan tangan lurus dan terpaku ke lantai. Kemudian bengkokkan tangan kembali ke posisi awal.

Ini diikuti oleh 10 pengulangan, kemudian ubah sisi. 3) Peregangan pergelangan tangan Regangkan satu lengan ke hadapan. Dengan tangan yang lain, pegang jari lengan yang dipanjangkan dan bengkokkan ke arah anda sehingga pergelangan tangan dibengkokkan dan diregangkan ke atas.

Tahan selama 20 saat, kemudian bengkok ke bawah dan juga meregangkan selama 20 saat, kemudian ubah sisi. Untuk lebih banyak latihan, lihat artikel berikut:

  • Latihan sindrom terowong karpal
  • Latihan untuk tendinitis

Tempoh keradangan pergelangan tangan sangat bergantung kepada penyebab dan peringkat penyakit ini. Namun, dengan terapi yang sesuai dan konsisten, keradangan biasanya sembuh sepenuhnya tanpa masalah dalam 3-4 minggu. Walau bagaimanapun, jika keradangan sudah berlangsung secara kronik atau jika mereka yang terkena tidak mematuhi garis panduan terapi, peradangan pergelangan tangan dapat berlangsung selama beberapa minggu atau bahkan beberapa bulan, yang sangat membatasi kualiti hidup pesakit.