Apa yang boleh saya lakukan sekiranya ketegangan penambah menjadi kronik? | Ketegangan adduktor

Apa yang boleh saya lakukan sekiranya ketegangan penambah menjadi kronik?

Sebenarnya, ia tidak boleh dibiarkan menjadi kronik kerana terdapat langkah-langkah terapi yang mencukupi dan berkesan untuk terapi akut. Oleh itu, ketegangan penambah sebenarnya adalah kecederaan yang dapat disembuhkan setelah beberapa minggu selepas rawatan yang betul. Sekiranya aduan tersebut menjadi kronik, mereka yang terkena dampak harus terpaksa tetap kesakitan ubat untuk membuat ketegangan sukan ditanggung.

Walau bagaimanapun, ia juga penting untuk panaskan dan regangan dengan betul sebelum bersukan. Memakai kasut yang betul juga dapat membantu mengurangkan kesakitan yang telah menjadi kronik. Walaupun orang yang terkena mempunyai perasaan bahawa keluhan sudah menjadi kronik, istirahat yang cukup lama dari latihan harus diperhatikan untuk memungkinkan proses penyembuhan dan untuk mengelakkan latihan berlebihan.

Dalam beberapa kes, terapi tubuh yang disebut sensorimotor juga disyorkan untuk aduan kronik selepas itu ketegangan penambah. Ini adalah pendekatan terapi yang melatih pesakit untuk memusatkan perhatian pada kesedaran tentang tubuhnya sendiri. Luas regangan senaman sebelum dan selepas bersenam dapat membantu mengelakkan lebih jauh ketegangan penambah.

Latihan pengukuhan khusus untuk paha otot juga dapat mengurangkan kemungkinan ketegangan adduktor. Atas sebab ini, regangan latihan disarankan sebelum setiap aktiviti sukan. Walau bagaimanapun, setelah ketegangan adduktor, latihan ini harus dilakukan dalam keadaan apa pun, kerana risiko ketegangan lain meningkat dengan ketara.

Ketegangan adductor adalah kecederaan yang agak biasa, terutama pada pemain bola sepak. Mekanisme kecederaan khas adalah gelinciran semasa bermain, yang tiba-tiba memberi banyak tekanan penambah terletak di bahagian dalam paha. Ini boleh menyebabkan ketegangan otot dan sehingga teruk kesakitan, terutamanya ketika dalam keadaan tertekan.

Bengkak dan lebam juga boleh berlaku. Diagnosis dibuat dengan bantuan sejarah perubatan dan pemeriksaan fizikal. Sekiranya ada yang tidak jelas, a ultrasound mesin boleh digunakan.

Terapi akut merangkumi penekanan tekanan langsung, penyejukan, pemampatan dan peningkatan ekstremiti yang terjejas. Dalam rawatan selanjutnya, beban harus dikurangkan sehingga rasa sakit berhenti. Untuk mengelakkan kecederaan berulang, strain pertama harus dilakukan di bawah bimbingan fisioterapeutik selepas rehat fizikal. Cukup regangan dan latihan pengukuhan dapat membantu mengelakkan ketegangan adduktor. Ubat:

  • Diclofenac
  • Gel Diclofenac
  • Salap Diclofenac
  • Diclofenac di kaunter