Apa yang boleh saya lakukan sehingga saya mendapat bius / bius umum walaupun saya takut? | Anestesia / anestesia am

Apa yang boleh saya lakukan sehingga saya mendapat bius / bius umum walaupun saya takut?

Ketakutan akan anestetik umum tidak ada alasan untuk membatalkan operasi. Walaupun begitu, anda dan kakitangan hospital dapat mengambil beberapa langkah untuk menjaga ketakutan sekecil mungkin. Sebelum operasi, operasi dan juga anestesia dijelaskan dalam perbincangan peribadi.

Dalam konteks ini, anda akan mempunyai waktu untuk mengajukan semua soalan yang timbul dan juga untuk menyatakan ketakutan anda. Sekiranya anda mengetahui secara terperinci mengenai proses aruhan anestetik dan proses bangun tidur, ini dapat menghilangkan ketakutan anda. Di bilik induksi, di mana anestesia disiapkan dan dimulakan, doktor dan jururawat berusaha menenangkan pesakit dan membuat keadaan menyenangkan.

Sekiranya rasa takut masih ada dan tidak tertahankan, ubat penenang boleh diberikan di wad sebelum operasi. Anda harus dengan jujur ​​menyatakan ketakutan anda sendiri. Lebih baik anda dimaklumkan sebelum anestesia, semakin kurang perasaan anda pada hari operasi terdedah kepada keadaan yang tidak diketahui. Terdapat juga kelonggaran teknik yang dapat dipelajari dengan mudah dan yang dapat membantu menghilangkan ketegangan dan ketakutan.

Apakah alternatif untuk anestesia umum?

Selain anestesia umum, terdapat juga yang disebut anestesia serantau. Ini adalah alternatif untuk anestesia umum untuk operasi dari pinggul ke bawah atau di lengan. Dalam anestesia serantau, tempatan anestetik (anestetik tempatan) digunakan untuk membius kawasan badan masing-masing.

Walau bagaimanapun, pesakit sedar sepenuhnya semasa prosedur ini. Walau bagaimanapun, jika organ di rongga perut atau kepala kawasan harus dikendalikan, tidak ada alternatif untuk anestesia umum. Adakah anda berminat dengan prosedur anestetik alternatif?