Apa yang kau boleh buat? | Fisioterapi untuk sakit perut semasa kehamilan

Apa yang boleh anda lakukan?

Sakit perut semasa mengandung harus dijelaskan untuk mengelakkan komplikasi atau akibatnya, walaupun ia biasanya tidak berbahaya. Selepas penjelasan, haba tempatan dapat digunakan dan tisu melonggarkan, misalnya, jika berlaku kesakitan disebabkan oleh regangan radas ligamen. Latihan mobilisasi ringan untuk pelvis atau latihan pernafasan juga boleh digunakan untuk melegakan sakit perut semasa mengandung.

Sebelum mengambil kesakitan ubat, sangat disyorkan untuk berjumpa dengan doktor anda, banyak ubat sakit konvensional boleh membahayakan bayi. Teh herba, botol air panas, mandi atau cahaya urut dapat melegakan kesakitan. Selalunya sembelit berlaku semasa mengandung kerana perubahan hormon, dalam kes ini wanita hamil harus minum banyak dan makan kaya serat diet agar penghadaman berjalan semula dan mengelakkan kesakitan sembelit. Artikel tersebut mungkin menarik bagi anda:

  • Yoga untuk wanita hamil
  • Tekanan semasa mengandung
  • Fisioterapi semasa mengandung

Bilakah saya mesti mula berjumpa doktor?

Sakit perut semasa mengandung biasanya tidak berbahaya. Walaupun begitu, pemeriksaan perubatan harus dilakukan, terutama dalam kes kesakitan jenis baru. Kesakitan yang berlaku dalam jangka masa panjang perlu dijelaskan.

Sekiranya pendarahan, cirit-birit, demam, muntah atau gejala tambahan lain berlaku, sangat perlu untuk berjumpa doktor. Sekiranya kesakitan sudah diketahui dan diperjelaskan, rawatan di rumah seperti penggunaan haba atau kelonggaran teknik boleh digunakan terlebih dahulu. Sekiranya kesakitan berterusan atau berubah, penyebab kesakitan harus dijelaskan lagi. Khususnya, penggunaan ubat harus dibincangkan dengan doktor, kerana banyak ubat-ubatan konvensional boleh membahayakan anak. Lebih baik pergi ke doktor sekali sekala daripada terlalu sedikit, walaupun kebanyakan sakit perut semasa mengandung mempunyai sebab yang sama sekali tidak berbahaya.

Loya

Loya and muntah semasa kehamilan adalah gejala biasa awal kehamilan. Puncanya tidak diketahui. Dalam bentuk yang kuat, muntah semasa kehamilan juga tergolong dalam gangguan kehamilan, dan kemudian disebut hiperemesis gravidarum.

Masalah dengan muntah yang kerap adalah kehilangan cecair dan elektrolit. Loya juga boleh berlaku kerana keperluan ruang anak, misalnya selepas makan. The perut digantikan oleh pertumbuhan uterus dan dapat membesar lebih sedikit, jadi ketika anak makan jumlah makanan yang biasa, "kekurangan ruang" dapat terjadi, yang mengakibatkan loya.

Kerana perubahan hormon, beberapa wanita hamil mendapati makanan tertentu mual atau tidak dapat menahan bau tertentu tanpa mual. Sebaiknya makan beberapa makanan lebih kecil daripada beberapa makanan besar. Relaksasi teknik atau akupunktur juga digunakan untuk melegakan sakit pagi.