Penyakit apa yang boleh dicetuskan joging? | Menurunkan berat badan dengan berjoging

Penyakit apa yang boleh dicetuskan joging?

. Sindrom Band Iliotibial, ITBS secara ringkas, adalah salah satu yang biasa berjoging penyakit. Ia sering disebut sebagai bahasa sehari-hari lutut pelari. Ligamen iliotibial, dikenali sebagai traktus iliotibialis, terdiri, antara lain, dari tendon daripada dua otot.

Ia bergerak dari pelvis bawah hingga ke bawah sendi lutut. Beban berlebihan kerana unit latihan yang berlebihan, pemuatan yang salah atau kekurangan regangan latihan menghasilkan geseran berterusan bagi traktus iliotibialis terhadap condyle lateralis femoris, bahagian dari paha tulang tepat di atas sendi lutut. Ini menyebabkan kerengsaan.

Ini menyebabkan tikaman kesakitan di bahagian luar sendi lutut. Pada mulanya kesakitan hanya berlaku apabila berjoging, kemudian juga ketika berjalan. Disebabkan oleh kesakitan, mereka mengehadkan pergerakan dengan ketara.

Rawatan lembut, mungkin penyejukan dan terapi anti-radang analgesik adalah kaedah pilihan. Biasa regangan dan latihan pengukuhan berfungsi sebagai pencegahan. Sakit di kawasan Tendon Achilles juga merupakan gejala yang agak biasa bagi pelari.

. Tendon Achilles digunakan untuk melekatkan otot betis di kawasan tulang belakang. Apabila tendon meradang kerana beban berlebihan (Achillodynia), biasanya terdapat rasa sakit yang menusuk di kawasan di mana tendon melekat, iaitu di kawasan calcaneus. Pada awalnya, rasa sakit biasanya hadir sebagai kesakitan awal, tetapi hilang setelah beberapa minit berjalan.

Sekiranya keradangan tidak sembuh, rasa sakit dapat, bagaimanapun, menyebar dan bahkan berterusan ketika hanya berjalan. Pengerasan otot betis bawah juga dapat menolong kesakitan. Terdapat banyak kemungkinan penyebab: kasut yang salah, otot betis yang kurang berkembang, kekurangan regangan latihan.

Sekiranya terdapat keradangan pada Tendon Achilles, berjoging harus dihentikan. Penyejukan berkala dan ubat terapi kesakitan digunakan. Sebagai langkah pencegahan, anda harus memastikan bahawa anda memakai kasut yang betul semasa berjoging.

Di samping itu, pengukuhan secara berkala dan senaman regangan untuk otot betis mesti dijalankan. Persoalan sama ada berjoging selama bertahun-tahun mendorong perkembangan arthrosis pada sendi lutut masih kontroversi. Sejauh ini tidak ada bukti yang boleh dipercayai bahawa joging santai membawa ke lutut arthrosis (penyakit gonarthrosis).

Walau bagaimanapun, nampaknya pelari jarak jauh (atlet kompetitif) mempunyai risiko lutut yang meningkat dengan ketara arthrosis. Sehingga kini, tidak ada kajian yang cukup untuk mengesampingkan dengan pasti bahawa berjoging berkala selama beberapa tahun mendorong perubahan degeneratif pada lutut sendi. Walau bagaimanapun, menurut kajian semasa, joging sederhana tidak menjadi faktor risiko penting untuk perkembangan arthrosis lutut.

Apakah alternatif untuk menurunkan berat badan?

Sudah beberapa kali dinyatakan di sini bahawa berjoging sendiri biasanya bukan kaedah yang mencukupi kehilangan berat badan. Sebaliknya, gabungan aktiviti fizikal biasa dan perubahan diet adalah penyelesaian terbaik. Diet biasanya memainkan peranan yang lebih penting dalam menurunkan berat badan daripada bersenam.

Walaupun begitu, sukan adalah faktor penting. Selain berjoging, ada banyak kemungkinan lain untuk ketahanan sukan. Sukan seperti berbasikal, berjalan kaki Nordik, berenang atau senaman biasa di ergometer basikal, treadmill atau cross trainer juga merupakan alternatif yang masuk akal untuk berjoging.