Apa yang anda lakukan dengan keputusan ujian alergi? | Ujian alahan

Apa yang anda lakukan dengan keputusan ujian alergi?

Bergantung kepada jenis ujian alergi, hasil yang berbeza dapat diperoleh, yang mungkin mempunyai tahap relevansi dan kesan yang berbeza pada pesakit. Sekiranya hasil daripada ujian alergi tidak dapat disimpulkan, ia harus diulang sekiranya perlu setelah mempertimbangkan risiko dan faedahnya. Perlu selalu diingat bahawa diagnosis alergi bermaksud sekatan untuk kehidupan seharian pesakit.

Jika sesuatu ujian alergi mengesahkan diagnosis alergi, ini dibincangkan secara terperinci dengan orang yang berkenaan. Penting bagi orang yang berkenaan memahami bahawa pendedahan lebih lanjut (iaitu pendedahan) terhadap alergen (iaitu bahan alergenik) boleh menyebabkan bahaya yang teruk dan mungkin mengancam nyawa reaksi alahan badan.

Di samping itu, sebuah pasport alahan diciptakan di mana alahan diperhatikan. Ini pasport alahan mesti dipakai oleh orang yang berkenaan. Adalah sangat penting bahawa alergi terhadap ubat dapat diketahui dengan cepat dalam keadaan darurat. Di samping itu, pelbagai pilihan terapi dibincangkan dengan orang yang terkena bergantung kepada alergi.

Nilai darah

Semasa menjalankan a darah ujian untuk menentukan alergi, pengesanan spesifik antibodi adalah kepentingan utama. Ini biasanya disebut "nilai IgE". Ini adalah antibodi, iaitu

bahan yang dihasilkan oleh badan untuk melawan alergen yang dikatakan "buruk", iaitu bahan yang menyebabkan alergi. Bergantung pada keparahan alergi, nilai IgE juga berbeza-beza. Sebagai tambahan, parameter keradangan yang disebut ditentukan dalam darah. Alergi adalah reaksi keradangan badan, yang dikaitkan dengan peningkatan nilai tertentu, seperti CRP (C-Reactive Protein). Walau bagaimanapun, nilai-nilai ini bukan bukti alergi.

Adakah terdapat ujian alahan di rumah?

Sekiranya disyaki alergi, ujian alergi boleh dilakukan, misalnya di Internet, sebelum berjumpa doktor di rumah. Ujian ini menjawab soalan khusus yang dapat menguatkan kecurigaan alergi dan bahan penyebab alergi tersebut. Walau bagaimanapun, ujian alergi jenis ini tidak dapat memberikan diagnosis yang boleh dipercayai.

Oleh itu, doktor harus berjumpa untuk mendapatkan penjelasan lebih lanjut sekiranya terdapat gejala yang menunjukkan kecurigaan terhadap alergi. Sudah tentu berguna untuk memberitahu doktor mengenai keputusan ujian alergi yang pernah dilakukan di rumah. Topik ini juga mungkin menarik bagi anda: Kit kecemasan alergi - anda harus selalu memilikinya

Tempoh ujian alahan

Ujian alergi boleh mengambil masa yang berlainan bergantung pada cara pelaksanaannya. Sekiranya darah ujian untuk pasti antibodi atau bahan lain dalam darah dilakukan, biasanya hanya memerlukan 5-10 minit. Hasilnya biasanya dihantar oleh makmal penilaian yang bertanggungjawab dalam 1-2 minggu.

A ujian tusukan mengambil masa lebih kurang setengah jam. Pertama sekali, setelah penggunaan alergen, iaitu bahan penyebab alergi, perlu menunggu kira-kira 15-20 minit agar tubuh bertindak balas. Kemudian ujian alergi dinilai.