Berapakah kos ujian alahan? | Ujian alahan

Berapakah kos ujian alahan?

An ujian alergi mempunyai kos yang berbeza bergantung pada jenis ujian dan tempat di mana ia dilakukan atau orang yang menawarkan ujian alergi. Biasanya kos sebiji ujian alergi adalah antara kira-kira 50 dan 150 Euro. Sekiranya terdapat kecurigaan alahan, kos biasanya ditanggung oleh undang-undang atau swasta kesihatan insurans.

Harus jelas bahawa alergi menyebabkan ketidakselesaan kepada orang yang berkenaan. Dalam kes a ujian alergi, yang harus dilakukan di klinik, misalnya jika ada kecurigaan terhadap alergi terhadap ubat, biayanya juga lebih tinggi. Mereka bergantung pada berapa lama orang yang bersangkutan tinggal di klinik dan juga biasanya dilindungi oleh kesihatan syarikat insurans. Sekiranya tidak jelas apakah kos akan ditanggung, pihak yang bertanggungjawab kesihatan syarikat insurans harus berunding semula sebelum ujian dijalankan.

Apakah peranan histamin dalam ujian alergi?

Histamine adalah hormon tisu yang berlaku secara semula jadi di dalam badan dan memainkan peranan penting dalam reaksi alahan. Ini bermaksud bahawa ia bertindak sebagai orang tengah dan memainkan peranan penting dalam pelbagai proses sistem imun. Keterukan suatu reaksi alahan bergantung, antara faktor lain, pada jumlah histamin dilepaskan oleh alergen, iaitu bahan yang mencetuskan alergi.

Dalam pakej ujian tusukan atau ujian kulit lain, kemerahan dan pembentukan lepuh selepas penggunaan alergen berkorelasi langsung dengan jumlah histamin dilepaskan dalam badan. Di samping itu, histamin sendiri selalu digunakan sebagai alergen pada ujian tusukan untuk melakukan kawalan positif. Ini bermaksud bahawa semasa melakukan ujian tusukan dengan histamin sebagai alergen, biasanya selalu ada yang kecil reaksi alahan dalam bentuk kemerahan dan lecet. Ini boleh digunakan sebagai rujukan untuk membandingkan alergen lain dan keparahan reaksi alergi yang ditimbulkannya.

Adakah mungkin dan berguna untuk melakukan ujian alahan pada bayi?

Ujian alergi juga dapat dilakukan pada usia dini. Adalah biasa bahawa tidak ada ujian kulit yang dilakukan pada kanak-kanak yang berumur kurang dari 4 tahun. Ini kerana sekiranya kejutan anaphylactic berlaku walaupun berisiko rendah, lebih sukar untuk dirawat pada kanak-kanak.

Selain itu, selalunya ia boleh membawa akibat yang lebih serius daripada orang dewasa. Selalunya ujian kulit anak-anak kecil dilakukan semasa operasi, misalnya rawatan gigi di bawah anestesia, untuk menyelamatkan anak-anak sebanyak mungkin penderitaan. Untuk bayi, a darah ujian untuk memeriksa alahan hanya boleh dilakukan setelah analisis kos-manfaat yang mencukupi. Adalah sangat masuk akal untuk melakukan ujian alergi pada anak sedini mungkin agar dapat mengenali alergi yang didiagnosis sejak awal dan merawatnya dengan secukupnya.