Apakah kesan sukan tambahan | Menurunkan berat badan melalui perubahan diet

Apa kesan sukan tambahan

Sukan mempunyai kesan mempercepat penurunan berat badan, kerana jumlah penggunaan badan kemudian meningkat. Walau bagaimanapun, ia hanya dapat melakukannya dengan berkesan sekiranya ketahanan sukan dan pembinaan otot dilakukan pada masa yang sama. Bergantung pada seberapa kerap dan intensif seseorang melakukan sukan, disesuaikan diet ia perlu.

Juga penting untuk diingat bahawa penumpukan otot bermula pada fasa tanpa sukan. "Sukan dietOleh itu, tidak hanya boleh diambil pada hari-hari aktiviti sukan. Sekiranya anda tidak mempunyai cukup waktu untuk bersukan, anda boleh mencuba meningkatkan jumlah langkah anda menggunakan Aplikasi Steptracker atau mengetahui tentang latihan pendek di pejabat.

Pada prinsipnya, sukan mempunyai kesan merangsang kardiovaskular dan mempercepat metabolisme, tetapi juga berbahaya. Jumlah penggunaan semua nutrien dipercepat semasa aktiviti sukan dan mesti ditingkatkan. Oleh itu, secara serentak diet boleh menyebabkan otot cepat kejang (magnesium kekurangan) atau kerosakan otot paradoks.

Sekiranya badan mempunyai protein yang terlalu sedikit atau kalsium tersedia, otot dikurangkan oleh sukan untuk dapat menyebabkan kontraksi atau tulang dikurangkan untuk memberikan kalsium yang diperlukan untuk pengecutan otot. Walau bagaimanapun, "ekstrem" seperti itu hanya berlaku dalam jangka masa lapar atau kekurangan nutrien. Adalah mungkin untuk membina otot pada masa yang sama dengan perubahan dalam diet, tetapi memerlukan penyesuaian yang tepat terhadap peningkatan keperluan tubuh.

Peningkatan otot tidak bermaksud bahawa anda mengembangkan lebih banyak otot secara keseluruhan, tetapi otot itu sendiri tumbuh dan lebih banyak rantai protein diikat bersama. Untuk ini badan memerlukan lebih banyak protein dalam makanannya daripada sebelumnya tanpa bersukan. Daging tanpa lemak (ayam belanda), ikan (tidak dilapisi tepung roti roti) atau sayur-sayuran protein (soya, tempe, seitan, tauhu, quorn) sangat sesuai untuk ini.

Perubahan diet untuk osteoartritis

Oleh kerana osteoartritis adalah proses degeneratif kronik, perubahan dalam diet tidak dapat menyembuhkan apa-apa, tetapi pasti dapat memperbaikinya. Sebagai langkah awal dan sebagai cadangan terapi umum, usaha harus dilakukan untuk mencegah kelebihan beban. Ini bermaksud bahawa orang yang mempunyai arthrosis hanya harus melakukan sukan yang mudah di sendi, Seperti berenang, berbasikal, yoga, Pilates atau mendaki.

Pada masa yang sama, ini mengurangkan berat badan berlebihan, yang merupakan beban pada sendi. Oleh itu, perubahan dalam diet adalah faktor peningkatan prognosis yang signifikan di sini. Selalu dilakukan dengan tujuan pengurangan berat badan dan pembinaan otot. Ia boleh disertai oleh pakar pemakanan dan ahli fisioterapi.

Berapa tinggi kos perubahan diet?

Kos perubahan diet pada asasnya berdasarkan kualiti makanan. Oleh itu, bukan rahsia lagi bahawa barang organik lebih mahal. Sekiranya anda pergi membeli-belah di pasar raya murah, penggunaan makanan segar tidak lebih mahal daripada makanan segera.

Anda harus ingat bahawa anda tidak perlu membeli lebih banyak makanan atau makanan yang lebih mahal untuk makan secara sihat, begitu sahaja. Vegetarian atau pemakanan vegan memuat prasangka untuk menjadi lebih mahal, namun pihak Internet memberikan cadangan preskripsi untuk manusia dengan pendapatan rendah dan hanya memerlukan strategi pembelian yang diramalkan, sehingga penukaran makanan tidak memuatkan dompet terlalu kuat. Kos perundingan berkhasiat dengan setiap penasihat untuk setiap kes jumlah yang berbeza, diambil alih namun sebahagiannya oleh kesihatan syarikat insurans.