Langkah-langkah apa lagi yang ada? | Fisioterapi untuk pergelangan kaki yang terseliuh

Langkah-langkah apa lagi yang ada?

Dalam terapi keseleo buku lali, seperti yang disebutkan di atas, ada berbagai langkah yang dapat diambil untuk mendukung penyembuhan luka. Sebagai tambahan kepada aplikasi termal seperti sejuk untuk mengatasi pembengkakan dan kesakitan atau panas untuk mengendurkan ketegangan dan tisu otot, ultrasound dan electrotherapy juga sesuai untuk dipromosikan darah peredaran, mengurangkan kesakitan dan mengoptimumkan proses penyembuhan.

Sekiranya saya mengetuk kaki?

Terutama di kaki dan buku lali sendi, permadani sesuai sebagai aplikasi sokongan luaran. Di satu pihak, terdapat kaset myofascial atau kinesio, yang, bergantung pada bagaimana ia digunakan, dapat meningkatkan ketegangan otot dan tisu dan meningkat darah peredaran darah, atau mempunyai kesan mengaktifkan dan menstabilkan otot. Pita ini sangat sesuai digunakan setiap hari dan bertahan sehingga seminggu. Sebaliknya, terdapat leukotape, yang digunakan di sekitar kaki dan buku lali seperti pembalut yang ketat. Mereka sangat sesuai untuk kembali ke sukan dan hanya bertahan selama beberapa jam.

Ringkasan

A pergelangan kaki terseliuh biasanya disebabkan oleh pergelangan kaki yang bengkok. Bergantung pada keparahan trauma, selain air mata di tisu yang menyebabkan kesakitan dan bengkak, ligamen boleh merobek atau mematahkan tulang yang membentuk sendi. Prognosis dengan terapi konservatif biasanya baik.

Pembedahan hanya dilakukan jika keseluruhan alat ligamen terkoyak atau tulang dengan penglibatan sendi terjejas. Semasa terapi, kestabilan khususnya dilatih untuk mencegah kecederaan yang berulang.