Apa yang berlaku semasa mati?

Tiada kepastian di dunia ini melainkan setiap orang pasti akan mati pada satu ketika. Namun begitu, kematian adalah salah satu pantang larang terakhir dalam budaya Barat moden. Bagi kebanyakan orang hari ini, ia tidak datang secara tiba-tiba dan tidak dijangka, tetapi perlahan-lahan. Ini disebabkan oleh kemajuan dalam diagnosis dan rawatan perubatan. Ini biasanya memberi mereka yang terjejas peluang untuk mendamaikan diri mereka dengan kehidupan dan kematian, untuk menangani urusan yang belum selesai dan mengucapkan selamat tinggal.

Proses kematian psikologi - fasa

Penyelidik kematian Elisabeth Kübler-Ross telah membahagikan proses kematian psikologi kepada lima fasa. Walau bagaimanapun, ini tidak dilihat sebagai peringkat berturut-turut - orang yang hampir mati boleh bertukar antara peringkat individu beberapa kali.

  • Penafian: Orang yang sakit tidak mahu menerima hakikat bahawa mereka tidak mempunyai masa yang lama untuk hidup. Dia menindas berita itu, menafikannya, mungkin percaya telah berlaku kekacauan, masih berharap untuk diselamatkan.
  • Kemarahan: Orang sakit memberontak terhadap nasibnya, berasa marah kepada Tuhan, kepada doktor, kepada setiap orang yang dibenarkan untuk meneruskan hidup. Ini juga boleh menunjukkan dirinya dalam pencerobohan terhadap saudara-mara.
  • Berunding: Orang yang sakit cuba berunding dengan nasib, membuat janji sekiranya mereka dibenarkan hidup untuk sementara waktu.
  • Penerimaan: Dalam kes terbaik, orang yang terjejas menerima nasib mereka dan mendamaikan diri mereka dengannya.

Proses kematian fizikal – tanda-tanda

Manusia juga berubah secara fizikal sebelum kematian. Proses ini juga boleh dibahagikan kepada beberapa fasa:

  • Fasa pemulihan: Walaupun penyakit itu berlanjutan, pesakit mungkin pulih daripada gejala akut dan masih boleh menjalani kehidupan yang ditentukan sendiri. Fasa ini meliputi bulan-bulan terakhir, jarang tahun, sebelum kematian.
  • Fasa terminal: Pesakit terlantar dan menjadi semakin lemah. Gejala meningkat. Fasa ini boleh bermula minggu hingga bulan sebelum kematian.
  • Fasa akhir: Fasa ini menerangkan proses kematian sebenar. Fungsi badan secara beransur-ansur terhenti dan kesedaran orang yang hampir mati bertukar ke dalam. Kematian berlaku paling lama dalam beberapa jam atau hari.

Fasa mati

Apa yang saudara boleh buat

Kebanyakan orang tidak mahu mati bersendirian. Oleh itu, saudara mara boleh melakukan satu perkara di atas segalanya: berada di sana. Walau bagaimanapun, sesetengah orang mendapati lebih mudah untuk melepaskan diri daripada kehidupan apabila mereka bersendirian. Jika orang yang anda sayangi meninggal dunia ketika anda tiada di dalam bilik, tidak perlu menyalahkan diri sendiri. Anda boleh menganggap bahawa ia lebih mudah untuk mereka dengan cara ini.

Jangan cuba mengeluarkan orang yang hampir mati dari postur yang kelihatan ke dalam pada jam-jam terakhir mereka, tetapi terimalah penarikan diri mereka. Sedar bahawa ini tidak bermakna orang yang hampir mati itu tidak lagi menyedari persekitaran mereka. Layan mereka dengan penuh kasih sayang dan rasa hormat, terutamanya dalam fasa ini. Walaupun kesedihan anda hebat – cuba lepaskan pihak anda dan berikan orang yang hampir mati itu perasaan bahawa tidak mengapa untuk mereka pergi.

Terdapat juga perkara yang boleh anda lakukan untuk memudahkan waktu terakhir pesakit. Ramai orang yang mati mengalami kesukaran bernafas. Menaikkan sedikit bahagian atas badan dan membawa udara segar ke dalam bilik boleh memudahkan pernafasan. Minta nasihat kakitangan jururawat mengenai perkara ini.

Sentuhan lembut boleh memberi orang yang hampir mati itu kedamaian, keselamatan dan kesejahteraan. Walau bagaimanapun, kekal sensitif. Kadangkala mengusap pun boleh menjadi terlalu banyak dan tidak menyenangkan. Muzik yang tenang dan bau yang menyenangkan juga boleh mencapai orang yang hampir mati dan memberi kebaikan kepada mereka.

Proses kematian - tanda-tanda kematian yang akan berlaku

Secara beransur-ansur, organ berhenti berfungsi. Ini disertai dengan siri gejala ciri. Adalah penting bagi saudara mara untuk menyedari perkara ini supaya mereka boleh menerima mereka sebagai sebahagian daripada proses kematian semula jadi. Tanya kakitangan perubatan atau doktor tentang pelbagai peringkat proses kematian supaya mereka hilang ketakutan.

Pernafasan: Pernafasan berubah semasa proses kematian, menjadi lebih cetek dan lebih tidak teratur. Sesetengah orang yang mati mengalami sesak nafas dan mengalami apa yang dipanggil pernafasan tercungap-cungap. Tidak lama sebelum kematian, apa yang dipanggil "rales terminal" adalah sangat biasa. Ini berlaku kerana orang yang hampir mati tidak lagi boleh menelan atau batuk dan lendir terkumpul di saluran pernafasan. Perkara ini sukar ditanggung oleh saudara mara. Walau bagaimanapun, melainkan jika pesakit mengalami sesak nafas yang teruk, beban ke atas mereka adalah kurang daripada yang kelihatan dari luar.

Otak dan sistem saraf: Fungsi otak juga semakin merosot apabila kita mati. Persepsi merosot dan kesedaran menjadi kabur. Sistem saraf autonomi juga terjejas. Ini boleh nyata dalam muntah, halangan usus atau inkontinensia.

Kegelisahan: Sesetengah pesakit terjejas oleh kegelisahan pada jam-jam terakhir kehidupan mereka. Mereka menggerakkan kaki mereka ke sana ke mari, memetik kain katil. Kegelisahan ini boleh dikurangkan dengan ubat-ubatan.

Tangan dan kaki: Darah semakin ditarik dari bahagian kaki apabila pesakit meninggal dunia. Oleh itu, tangan dan kaki menjadi sejuk dan bertukar warna kebiruan. Kadang-kadang ia berkumpul di kulit kaki dan bahagian bawah kaki dan membentuk bintik-bintik gelap di sana.

Saluran penghadaman, buah pinggang, hati: Fungsi organ-organ ini beransur-ansur menurun kepada sifar apabila badan mati. Keracunan badan yang terhasil oleh produk metabolik boleh menyebabkan rasa mengantuk dan kesedaran yang kabur, serta gatal-gatal, loya dan pengekalan air.

Jantung: Degupan jantung menjadi perlahan apabila mati dan menjadi tidak teratur, tekanan darah menurun. Jika jantung akhirnya berhenti, sel-sel badan tidak lagi dibekalkan dengan oksigen. Selepas beberapa minit, sel-sel otak mati - orang itu mati.