Apa yang berlaku sekiranya anda tidak melakukan terapi / rawatan? | Leukemia myeloid akut (AML)

Apa yang berlaku sekiranya anda tidak melakukan terapi / rawatan?

Seperti semua leukemia akut, AML dicirikan oleh penyakit yang sangat agresif. Tidak dirawat, ia membawa kematian dalam beberapa minggu. Oleh itu, sangat penting bahawa rawatan dimulakan segera setelah diagnosis cepat.

Sekiranya keputusan dibuat untuk menentang rawatan, akan terjadi peningkatan besar sel leukemia dalam waktu yang sangat singkat. Sihat darah sel akan banyak dipindahkan. Dengan kehilangan yang sihat darah sel, akhirnya akan ada banyak, semua gejala yang berpotensi membawa maut. Ini termasuk kegagalan multiorgan, darah keracunan, vaskular oklusi dan pendarahan dalaman.

Jangka hayat / prognosis / peluang pemulihan

Sayangnya, tidak mungkin untuk membuat pernyataan yang berlaku secara umum mengenai kemungkinan pemulihan. Prognosis berbeza dan sangat bergantung pada faktor individu. Sebagai contoh, faktor berikut mempunyai pengaruh yang agak negatif terhadap prognosis: Walaupun begitu, kehadiran satu atau lebih dari "faktor prognostik negatif" ini tidak secara automatik menyebabkan pengurangan peluang penyembuhan di AML.

Oleh itu, pernyataan konkrit hanya boleh dibuat oleh doktor yang merawat. Lebih jauh lagi, perlu disebutkan bahawa peluang untuk menyembuhkan AML telah meningkat dengan baik sejak beberapa dekad yang lalu. Ini terutama disebabkan oleh apa yang disebut "kajian pengoptimuman terapi".

Oleh itu, di Jerman, hampir semua pesakit AML dirawat dalam skop kajian klinikal ini. Ini memberi pesakit akses kepada penemuan saintifik terkini dan ubat-ubatan moden. Pada saat yang sama, "kajian pengoptimuman terapi" tidak berarti bahwa obat yang digunakan adalah eksperimental atau dalam fase percobaan.

Sebagai gantinya, tujuannya adalah untuk mengetahui bidang aplikasi, dos atau kombinasi terbaik dari agen kemoterapi yang diluluskan dan terbukti. Sudah tentu, penyertaan dalam kajian adalah sukarela. Di Jerman, hampir semua hospital mengambil bahagian dalam kajian pengoptimuman terapi untuk meningkatkan prognosis AML dalam jangka masa panjang. - Umur> 60 tahun

  • Kiraan sel darah putih> 100,000 / microlitre pada permulaan terapi
  • Pengurangan tindak balas terhadap terapi ("terapi tahan api")
  • Perubahan kromosom terkumpul