Apa yang membantu melawan migrain?

Apa yang membantu dengan migrain? Petua am

Rawatan migrain terdiri daripada melegakan serangan migrain akut dan mencegah serangan baru. Pelbagai ubat digunakan untuk tujuan ini. Di samping itu, kaedah bukan ubat menawarkan bantuan dengan migrain. Kedua-dua kaedah ini tidak boleh menyembuhkan gangguan sakit kepala, tetapi ia boleh membantu mengawalnya. Lebih lanjut mengenai terapi ini di bawah.

Selain itu, penghidap boleh mempengaruhi keterukan dan kekerapan serangan dengan ketara melalui tingkah laku mereka sendiri. Berikut adalah beberapa petua umum penting terhadap migrain:

 • Elakkan pencetus migrain anda: Apakah yang boleh anda lakukan untuk mencegah serangan migrain di tempat pertama? Jawapan yang jelas: elakkan sejauh mungkin semua faktor yang anda tahu boleh menyebabkan anda migrain. Ini boleh menjadi makanan tertentu, melangkau makan, lawatan sauna dan/atau kehidupan seharian yang sibuk dan tertekan.
 • Berundur dalam kes akut: Semasa serangan akut, anda harus berundur ke bilik gelap jika boleh, matikan sumber bunyi seperti televisyen atau radio, dan baring.
 • Ambil ubat penahan sakit pada peringkat awal: Sebaiknya ambil ubat penahan sakit yang sesuai pada tanda-tanda awal serangan migrain. Kemudian serangan kadang-kadang boleh dihentikan, kerana ubat penahan sakit bekerja lebih berkesan apabila diambil awal.

Walau bagaimanapun, berhati-hati untuk tidak mengambil ubat sakit kepala atau migrain terlalu kerap. Jika tidak, mereka boleh mencetuskan kesakitan itu sendiri (sakit kepala yang disebabkan oleh ubat).

Bagaimanakah migrain boleh dirawat dengan ubat?

Pelbagai ubat sesuai untuk rawatan akut serangan migrain. Ia juga berguna untuk mengambil ubat pencegahan untuk mengurangkan bilangan dan keterukan serangan (profilaksis migrain dengan ubat).

Ubat dalam kes akut

Selalunya, serangan migrain disertai dengan loya dan muntah. Apa yang dipanggil antiemetik membantu melawan ini. Untuk kesakitan itu sendiri, ubat penahan sakit konvensional (analgesik) seperti ibuprofen atau - dalam kes gejala yang lebih teruk - ubat migrain khas (triptan) disyorkan. Dalam kes yang luar biasa, alkaloid ergot digunakan.

Sesetengah ubat ini memerlukan preskripsi, seperti kebanyakan triptan. Walau bagaimanapun, yang lain boleh didapati di kaunter di farmasi, seperti ibuprofen atau triptan naratriptan. Tetapi walaupun begitu, doktor harus berunding terlebih dahulu mengenai pilihan dan dos.

Antiemetik

Antiemetik bukan sahaja mengatasi loya dan muntah, tetapi juga meningkatkan kesan analgesik yang diambil selepas itu.

Analgesik

Untuk serangan migrain ringan hingga sederhana, analgesik (kebanyakannya tanpa preskripsi) digunakan.

Ini termasuk, di atas semua, asid acetylsalicylic (ASA) dan ibuprofen - dua wakil ubat anti-radang bukan steroid (NSAIDs) yang dipanggil. Keberkesanan mereka terhadap migrain adalah yang terbaik terbukti dari semua analgesik. ASA diambil dalam dos yang tinggi, sebaik-baiknya sebagai tablet effervescent, kerana ia kemudiannya cepat diserap ke dalam badan dan dengan itu boleh mengembangkan kesannya dengan cepat. Mengambil ibuprofen dalam bentuk larut juga berfaedah.

ASA dan metamizole juga boleh diberikan sebagai suntikan terhadap migrain. Doktor melakukan ini untuk rawatan kecemasan serangan migrain – contohnya, apabila pesakit mendapatkan bantuan perubatan kerana ubat oral (mis., tablet) tidak membantu melawan sakit migrain.

Ubat gabungan:

Terdapat juga persediaan gabungan untuk terapi migrain perubatan, seperti gabungan tiga kali ganda ASA, parasetamol dan kafein. Dengan ubat gabungan sedemikian, seseorang mesti berhati-hati untuk tidak menggunakannya terlalu kerap jika seseorang tidak mahu mengambil risiko sakit kepala yang disebabkan oleh ubat:

Ambang untuk perkembangan sakit kepala yang disebabkan oleh penggunaan berlebihan ubat penahan sakit adalah sepuluh hari atau lebih sebulan penggunaan untuk persediaan gabungan tersebut. Sebagai perbandingan, ambang ini untuk ubat penahan sakit yang diambil secara individu (monopreparation) ialah 15 atau lebih hari sebulan.

Triptans

Seperti yang dipanggil agonis reseptor serotonin, triptans mengikat kepada reseptor yang sama di otak sebagai serotonin utusan saraf. Ini menghalang yang terakhir daripada berlabuh, yang mengurangkan sakit kepala dan gejala yang menyertainya (seperti loya). Pada masa yang sama, saluran darah di otak mengecut, yang boleh melegakan kesakitan migrain.

Triptans berfungsi paling baik apabila digunakan seawal mungkin dalam fasa sakit kepala serangan migrain akut. Untuk migrain dengan aura, penggunaan hanya disyorkan selepas aura telah reda dan sakit kepala telah bermula – atas sebab-sebab keselamatan dan kerana ubat-ubatan tidak mungkin berfungsi jika diberikan semasa aura.

Pelbagai triptan disediakan. Kelegaan yang cepat dari migrain boleh dicapai dengan sumatriptan atau zolmitriptan, sebagai contoh. Triptan lain, seperti naratriptan, mempunyai permulaan tindakan yang lebih perlahan tetapi bertahan lebih lama.

Persediaan tertentu beberapa triptan (seperti naratriptan) boleh didapati tanpa preskripsi. Walau bagaimanapun, nasihat perubatan adalah perlu terlebih dahulu. Dalam sesetengah kes, ubat migrain mungkin tidak digunakan sama sekali atau hanya pada tahap yang terhad. Mereka tidak disyorkan, sebagai contoh, untuk penyakit kardiovaskular yang teruk (seperti selepas serangan jantung atau dalam kes "kaki perokok"). Dalam kes kelemahan buah pinggang atau hati yang ringan, mungkin perlu mengurangkan dos harian maksimum.

Jika triptan gagal atau sakit kepala berulang:

Jika triptan tidak merawat sakit kepala migrain dengan secukupnya, ia boleh digabungkan dengan ubat anti-radang bukan steroid (NSAID) seperti naproxen.

Sakit kepala berulang juga mungkin berlaku selepas penggunaan ASA, tetapi lebih jarang daripada selepas pentadbiran triptan.

Alkaloid ergot (ergotamin).

Satu lagi kumpulan ubat yang boleh membantu migrain ialah alkaloid ergot (ergotamin). Walau bagaimanapun, kerana ia kurang berkesan daripada ubat-ubatan yang disebutkan sebelum ini dan juga menyebabkan lebih banyak kesan sampingan, ia hanya disyorkan untuk rawatan serangan migrain akut dalam kes-kes yang luar biasa – contohnya, pada pesakit dengan serangan yang sangat lama. Di sini, tempoh tindakan ergotamin yang lebih lama (berbanding dengan triptan) boleh menjadi kelebihan.

Cortisone

Kortikosteroid (secara bahasa sehari-hari: "kortison" atau "kortison") untuk migrain ditadbir oleh doktor sekiranya serangan yang berlangsung lebih lama daripada 72 jam: dalam status migraenosus sedemikian, pesakit menerima satu dos prednison atau dexamethasone. Menurut kajian, ini boleh mengurangkan sakit kepala dan mengurangkan sakit kepala berulang.

Terdapat ubat atau gabungan ubat lain yang kadangkala digunakan untuk merawat serangan migrain akut – walaupun ujian terkawal rawak (ujian klinikal kualiti tertinggi) kurang. Ini termasuk:

 • asid acetylsalicylic (ASA) + vitamin C
 • Asid acetylsalicylic (ASA) + kafein
 • Aceclofenac
 • asetamisin
 • Etoricoxib
 • Ibuprofen lisin
 • Indometasin
 • Meloxicam
 • Paracetamol + kafein
 • Parecoxib
 • Piroxicam
 • Propyphenazone
 • Asid tiaprofenik

Keberkesanan ganja terhadap migrain juga sering disebut. Bukti sepadan disediakan, sebagai contoh, kajian AS dari 2019, di mana data aplikasi ganja perubatan dianalisis. Ia adalah maklumat pesakit sakit kepala dan migrain mengenai gejala sebelum dan selepas penggunaan dos dan jenis ganja yang berbeza.

Selain itu, satu lagi kajian baru-baru ini mendapati perkaitan antara penggunaan kanabis dan kejadian sakit kepala yang disebabkan oleh ubat: pesakit migrain kronik yang menggunakan kanabis lebih berkemungkinan mengalami sakit kepala yang dicetuskan oleh penggunaan ubat penahan sakit yang berlebihan daripada pesakit migrain tanpa penggunaan kanabis.

Kesimpulannya, penggunaan ganja untuk migrain memerlukan kajian lanjut.

Ubat untuk pencegahan migrain

Ramai penghidap berjaya mencegah serangan migrain dengan langkah-langkah bukan ubat (lihat di bawah). Kadangkala, bagaimanapun, ia juga berguna untuk mengambil ubat tambahan untuk pencegahan.

 • Tiga atau lebih serangan migrain berlaku setiap bulan, menjejaskan kualiti hidup penghidap.
 • Serangan kerap berlangsung lebih lama daripada 72 jam.
 • Serangan tidak bertindak balas kepada cadangan terapi akut yang diterangkan di atas - termasuk triptan.
 • Kesan sampingan terapi akut tidak dapat diterima oleh pesakit.
 • Kekerapan serangan meningkat, dan oleh itu pesakit menggunakan ubat penahan sakit atau ubat migrain lebih daripada sepuluh hari sebulan.
 • Ini adalah serangan migrain yang rumit dengan melemahkan (cth., hemiplegia) dan/atau aura yang tahan lama.
 • Terdapat sejarah infarksi serebrum migrain yang diketahui, walaupun punca lain infarksi telah diketepikan.

Apakah profilaksis migrain yang tersedia?

Pelbagai jenis bahan aktif tersedia untuk profilaksis migrain. Kebanyakannya pada asalnya dibangunkan untuk tanda-tanda lain, tetapi sesetengahnya kemudiannya diluluskan untuk profilaksis migrain.

Cara bukti saintifik yang tinggi/baik: Keberkesanan pencegahan terhadap serangan migrain terbukti sangat baik untuk profilaktik migrain berikut:

 • Propranolol, metoprolol, bisoprolol: Ini tergolong dalam kumpulan penyekat beta dan oleh itu boleh menurunkan tekanan darah.
 • Flunarizine: Antagonis kalsium yang dipanggil ini (antagonis saluran kalsium) digunakan bukan sahaja sebagai agen pencegahan terhadap migrain, tetapi juga terhadap pening.
 • Amitriptyline: Ini adalah antidepresan trisiklik. Selain kemurungan dan sakit saraf, ia juga digunakan untuk merawat migrain.
 • Onabotulinumtoxin A: Sesetengah orang mengalami migrain hampir sentiasa. Apa yang sering membantu ialah suntikan dengan onabotulinumtoxin A. Bentuk Botox ini boleh memberi kesan pencegahan pada migrain kronik.

Keberkesanan pencegahan propranolol, metoprolol, flunarizine, asid valproik, topiramate, dan amitriptyline terhadap migrain paling baik disokong oleh ujian terkawal.

Ejen bukti saintifik yang lebih rendah: terdapat juga profilaksis migrain yang keberkesanannya kurang mantap. Ini termasuk:

 • Opipramol: antidepresan trisiklik, tetapi hanya digunakan di luar label untuk pencegahan migrain.
 • Asid acetylsalicylic: dalam dos yang rendah, keberkesanan marginal sebagai profilaksis migrain.
 • Magnesium + vitamin B2 + koenzim Q10: Terdapat hanya bukti dalam kajian kecil tentang keberkesanan vitamin B2 dos tinggi dalam migrain. Terdapat hasil kajian yang bercanggah tentang keberkesanan koenzim Q10. Gabungan tiga bahan boleh mengurangkan keterukan serangan migrain, tetapi bukan kekerapannya.
 • Lisinopril: perencat ACE yang dipanggil; menggunakan "luar label" untuk profilaksis migrain.
 • Candesartan: antihipertensi; juga menggunakan "luar label" untuk pencegahan migrain.

Ini adalah antibodi yang dihasilkan secara buatan yang menyasarkan bahan utusan CGRP (eptinezumab, fremanezumab, galcanezumab) atau tapak doknya, reseptor CGRP (erenumab). CGRP (Calcitonin Gene-Related Peptide) kini diketahui terlibat dalam perkembangan sakit kepala migrain.

Antibodi yang telah diluluskan boleh ditetapkan untuk migrain episodik (dengan sekurang-kurangnya empat hari migrain setiap bulan) serta untuk migrain kronik sebagai agen pencegahan barisan kedua.

Persediaan herba: Berhubung dengan profilaksis migrain, persediaan herba sering disebut, contohnya dengan butterbur atau motherwort:

Juga dalam dua kajian, ekstrak CO2 motherwort (Tanacetum parthenium) dapat menunjukkan kesan pencegahannya terhadap migrain. Walau bagaimanapun, motherwort tidak dipasarkan dalam bentuk ini di Jerman dan Austria. Bentuk motherwort lain belum dikaji untuk keberkesanannya dalam migrain, jadi mereka tidak boleh disyorkan untuk tujuan ini.

Kursus dan tempoh profilaksis migrain perubatan

Penggunaan pencegahan Botox untuk migrain kronik adalah dalam bentuk suntikan: Ubat mesti disuntik berulang kali pada selang masa kira-kira tiga bulan untuk kesan yang berkekalan dan meningkat. Jika migrain kronik tidak bertambah baik selepas kitaran ke-3, terapi dihentikan. Dalam kira-kira setiap pesakit kedua, bagaimanapun, Botox berkesan terhadap migrain sehingga kitaran suntikan selanjutnya boleh dihentikan.

Antibodi monoklonal untuk profilaksis migrain ditadbir pada selang beberapa minggu sebagai suntikan di bawah kulit atau infusi. Permohonan itu pada mulanya perlu dilanjutkan selama tiga bulan. Jika ia belum menunjukkan kesan yang mencukupi, terapi dihentikan. Walau bagaimanapun, jika terapi berjaya, antibodi terus diberikan. Selepas enam hingga sembilan bulan, bagaimanapun, mereka harus dihentikan secara percubaan untuk menentukan sama ada penggunaan selanjutnya masih perlu.

Bagaimana migrain boleh dirawat bukan ubat?

Seberkesan ubat-ubatan dalam kes akut dan untuk pencegahan migrain: Apa lagi yang membantu melawan serangan yang menyakitkan? Malah, terdapat pelbagai langkah bukan ubat yang boleh digunakan untuk merawat migrain - terutamanya sebagai langkah pencegahan, tetapi kadangkala juga semasa serangan akut.

Nasihat

Langkah pertama bukan ubat untuk profilaksis migrain adalah perundingan terperinci dan penjelasan gambaran klinikal oleh doktor yang merawat. Malah perundingan sekurang-kurangnya 30 minit dapat mengurangkan jumlah hari sakit kepala dan gangguan berkaitan kesakitan pesakit.

Sukan

Masih tidak jelas sama ada keberkesanan sukan dalam migrain adalah berdasarkan kesan tidak spesifik (sukan sebagai kaedah relaksasi) atau pada kesan tertentu. Ia juga mungkin bahawa kehilangan berat badan berlebihan yang disebabkan oleh sukan menyumbang kepada kesan - berat badan berlebihan yang teruk nampaknya dikaitkan dengan serangan sakit kepala yang lebih kerap.

Selagi soalan ini masih tidak dapat diselesaikan, adalah sukar untuk membuat cadangan umum tentang kekerapan, tempoh dan intensiti latihan senaman untuk profilaksis migrain. Penghidap migrain adalah dinasihatkan untuk mendapatkan nasihat individu daripada doktor mereka atau pakar perubatan sukan.

Teknik relaksasi

Teknik relaksasi boleh memberikan bantuan yang berkesan dan berkekalan untuk migrain: Digunakan dengan kerap, ia membantu melegakan tekanan dan dalam banyak kes boleh mengurangkan kekerapan migrain.

Latihan autogenik juga berkesan untuk pencegahan migrain. Walau bagaimanapun, kaedah relaksasi ini lebih sukar untuk dipelajari dan memerlukan lebih banyak latihan.

Mereka yang tidak menyukai kaedah relaksasi ini boleh mencuba yang lain. Sebagai contoh, sesetengah pesakit bergantung pada Tai Chi, meditasi atau yoga terhadap migrain.

Biofeedback

Biofeedback telah terbukti sangat berkesan dalam pencegahan migrain - malah ia sesuai sebagai alternatif kepada pencegahan migrain dengan ubat-ubatan. Dalam kaedah terapi ini, pesakit belajar secara aktif mengawal proses dalam badan yang sebenarnya berlaku secara tidak sedar (cth. denyutan jantung, ketegangan otot). Proses ini biasanya diukur oleh sensor yang dipasang pada badan dan dilaporkan kembali kepada pesakit dalam bentuk isyarat akustik atau visual. Pesakit kemudian cuba mengubah proses dengan kemahuan - contohnya, dengan sengaja menurunkan kadar nadi. Jika ia berfungsi, perubahan ditunjukkan secara dengar atau nyata.

Terapi tingkah laku kognitif

Kaedah rawatan migrain yang berkesan tanpa ubat adalah terapi tingkah laku kognitif (CBT). Matlamat keseluruhannya adalah untuk menjadikan penghidap pakar dalam hak mereka sendiri, yang boleh menggunakan strategi mengatasi yang berbeza bergantung pada situasi.

Untuk tujuan ini, pesakit menganalisis dan memperbaiki pengendalian tekanannya, antara lain, semasa terapi individu atau kumpulan. Corak pemikiran negatif yang boleh menyebabkan tekanan juga diusahakan. Secara keseluruhan, pesakit mengembangkan rasa keberkesanan dan kawalan diri yang lebih kuat. Ini bermakna mereka tidak lagi berasa tidak berdaya menghadapi serangan, tetapi mempunyai keyakinan untuk mempengaruhi penyakit mereka.

Teknik pengurusan kesakitan membantu semasa serangan migrain akut. Pesakit belajar untuk menjauhkan diri daripada kesakitan, contohnya dalam bentuk kawalan perhatian dan latihan imaginasi.

Keberkesanan yang baik

Pendekatan rawatan terapi tingkah laku kognitif boleh mengurangkan hari sakit kepala setiap bulan dan masalah psikologi yang berkaitan dengan sakit kepala (malapetaka, kebimbangan, kemurungan). Pendekatan terapi tingkah laku kognitif juga telah terbukti sangat berkesan berbanding dengan rawatan dadah. Gabungan CBT dan profilaksis migrain berasaskan ubat sangat berguna: ia lebih berkesan daripada salah satu terapi ini sahaja.

Pesakit yang paling mendapat manfaat daripada terapi tingkah laku kognitif adalah mereka yang meletakkan tuntutan yang sangat tinggi terhadap diri mereka sendiri, mengalami serangan yang kerap, dan jelas bertindak balas terhadap tekanan dengan serangan migrain. Walau bagaimanapun, CBT juga boleh membantu penghidap migrain yang lain.

Terapi tingkah laku kognitif biasanya dilakukan oleh ahli psikoterapi psikologi berlesen.

Prosedur intervensi

Blok saraf oksipital

Sama ada prosedur itu juga membantu dengan serangan migrain akut masih belum dikaji dengan secukupnya.

Rangsangan saraf bukan invasif (neurostimulation)

Istilah ini merangkumi prosedur di mana saraf tertentu dirangsang melalui kulit - tanpa berlubang - seperti rangsangan saraf elektrik transkutaneus (TENS). Kajian tentang keberkesanan prosedur sedemikian dalam migrain (masih) tidak mencukupi. Tetapi kerana toleransi yang baik, rangsangan saraf bukan invasif boleh dicuba, jika perlu, pada pesakit yang menolak ubat untuk pencegahan migrain.

Ubat rumah untuk migrain

Pemulihan rumah mempunyai hadnya. Sekiranya ketidakselesaan berterusan untuk masa yang lama, tidak menjadi lebih baik atau menjadi lebih teruk, anda harus sentiasa berjumpa doktor.

minyak pudina

Perubatan herba dan aromaterapi mengetahui ubat rumah berikut: Migrain selalunya boleh dikurangkan dengan menyapu atau mengurut pelipis dan/atau dahi yang sakit dengan beberapa titik minyak pudina. Minyak mempunyai kesan sejuk yang menyegarkan pada kulit, yang sering dirasakan oleh penghidap sangat menyenangkan. Semasa memohon, bagaimanapun, berhati-hati supaya tidak ada minyak pati yang masuk ke dalam mata (kerengsaan pada membran mukus!).

Minyak pudina yang digunakan secara luaran berkesan bukan sahaja untuk migrain, tetapi juga untuk sakit kepala yang tegang.

Aplikasi haba dan sejuk

Jika migrain bermula dengan rasa panas di kepala dan kaki dan/atau tangan yang sejuk, mandian lengan atau kaki yang meningkat boleh membantu, iaitu mandi separa dengan peningkatan suhu yang perlahan.

Daripada kepanasan, pesakit migrain lain mendapat manfaat daripada sejuk: Mampat sejuk pada dahi atau leher boleh menjadi sangat menyenangkan semasa serangan akut. Sesetengah penghidap juga bersumpah dengan mandi rendaman lengan atau kaki yang sejuk:

 • Dalam mandian rendaman lengan, lengan direndam dalam air sejuk kira-kira 15 darjah selama kira-kira sepuluh saat dan kemudian dipanaskan semula dengan menggosok atau menggerakkannya.
 • Dalam mandi rendaman kaki, kaki dipegang dalam air sejuk kira-kira 15 darjah selama kira-kira 15 hingga 30 saat. Kemudian, tanpa mengeringkan, pakai stoking tebal dan berjalan-jalan.

Mandi rendaman singkat dalam air sejuk secara refleks menyempitkan saluran darah di lengan/kaki – dan juga arteri di kepala, yang mengembang dengan menyakitkan semasa serangan migrain.

Mandi rendaman sejuk tidak dibenarkan sekiranya berlaku keradangan pundi kencing, buah pinggang dan perut!

Anda juga boleh melakukan sesuatu terhadap migrain dengan mandi bergantian suam-sejuk.

Teh melawan migrain

Dengan teh herba perubatan sesetengah orang ingin merawat migrain mereka secara semula jadi.

Teh halia boleh melegakan loya dan muntah yang sering mengiringi serangan migrain. Untuk membuatnya, tuangkan secawan air panas ke atas satu sudu teh akar halia serbuk kasar. Tutup dan curam selama lima hingga sepuluh minit, kemudian tapis. Minum teh sebegitu dengan halia sebelum makan untuk rasa mual berkaitan migrain.

Teh kulit Willow sering terbukti berjaya melawan sakit kepala dan migrain, berkat salisilat yang terkandung di dalamnya. Ini ditukar dalam badan kepada asid salisilik - bahan melegakan kesakitan semula jadi yang serupa dengan asid acetylsalicylic (ASA) yang dihasilkan secara buatan. Begini cara membuat teh: bancuh satu sudu teh kulit willow yang dicincang halus (dari farmasi) dengan 150 mililiter air mendidih. Biarkan selama 20 minit dan kemudian tapis. Alternatif kepada teh adalah persediaan siap dengan kulit willow dari farmasi.

Penyembuhan alternatif untuk migrain

Akupunktur melawan migrain

Akupunktur mengikut prinsip Perubatan Tradisional Cina (TCM) boleh mencegah serangan migrain episodik. Dalam hal ini, ia juga boleh dianggap sekurang-kurangnya berkesan sebagai profilaksis migrain dengan ubat. Menurut garis panduan semasa mengenai terapi migrain, ini adalah hasil penilaian beberapa kajian mengenai subjek.

Terdapat juga kajian yang membandingkan kesan akupunktur klasik dengan akupunktur palsu. Malah, meletakkan jarum halus pada titik akupunktur "sebenar" untuk pencegahan migrain terbukti lebih berkesan daripada apabila jarum diletakkan di tempat yang salah atau tanpa menembusi kulit. Walau bagaimanapun, perbezaannya adalah minimum.

Mengikut garis panduan, tidak mungkin untuk mengatakan dengan jelas sama ada akupunktur juga membantu untuk migrain kronik berdasarkan data semasa.

Akupresur untuk migrain

Titik akupresur yang sesuai untuk migrain terdapat di kawasan kepala, muka dan leher. Dapatkan nasihat daripada ahli terapi yang berpengalaman mengenai urutan diri.

Homeopati untuk migrain

Ramai pesakit berharap dapat mengawal migrain mereka dengan homeopati. Bergantung pada jenis dan keterukan gejala, ahli homeopati menggunakan pelbagai ubat untuk tujuan ini, contohnya:

 • Iris versicolor: terutamanya untuk migrain dengan aura dan loya yang ketara.
 • Belladonna: terutamanya untuk sakit kepala berdenyut dengan rasa mual dan muntah yang kuat.
 • Bryona: apabila sentuhan sedikit pun membawa kepada sakit kepala yang teruk
 • Gelsemium sempervirens: apabila rasa sakit pergi dari belakang kepala ke mata.
 • Sanguinaria: terutamanya untuk kesakitan yang sangat teruk
 • Nux vomica: dalam kes migrain yang disebabkan oleh kemarahan, kesibukan dan kurang tidur

Ubat homeopati boleh didapati dalam pelbagai bentuk, seperti ekstrak cecair atau globul. Serangan migrain biasanya dirawat dengan potensi C30.

Dari sudut pandangan saintifik, bagaimanapun, tiada bukti keberkesanan: mengikut garis panduan, homeopati tidak dapat mencegah serangan migrain. Beberapa kajian mengenai subjek ini malah dikatakan telah menghasilkan keputusan yang sebahagiannya negatif.

Migrain: garam Schuessler

Ramai penghidap melaporkan pengalaman positif dengan penggunaan garam Schüssler. Migrain dikatakan boleh dirawat dengan garam Schüssler berikut, sebagai contoh:

 • No. 7: Magnesium fosforikum
 • No. 8: Natrium chloratum
 • No. 14: Kalium bromatum
 • No. 21: Zink kloratum
 • No. 22: Kalsium karbonikum

Anda boleh menggunakan beberapa garam Schüssler untuk migrain, tetapi tidak boleh melebihi tiga garam pada masa yang sama. Bagi orang dewasa yang menghidap migrain, disyorkan untuk mengambil satu hingga tiga tablet tiga hingga enam kali sehari. Kanak-kanak boleh mengambil setengah tablet hingga dua tablet satu hingga tiga kali sehari, bergantung pada ketinggian dan berat mereka.

Konsep garam Schüssler dan keberkesanan khusus mereka tidak dibuktikan dengan jelas oleh kajian.

Pemakanan dalam migrain

Dalam hampir semua pesakit migrain, serangan akut dicetuskan oleh faktor pencetus individu. Sebagai contoh, sesetengah makanan boleh mencetuskan atau memperhebatkan serangan migrain. Mengapa ini berlaku adalah sebahagian besarnya tidak jelas. Dalam banyak kes, bahan-bahan tertentu dalam makanan, yang dipanggil amina biogenik seperti tyramine dan histamine, nampaknya bertanggungjawab. Ini kerana ramai orang melaporkan serangan migrain selepas makan wain merah, keju masak, coklat, sauerkraut atau pisang - semua makanan yang mengandungi amina biogenik.

Ais krim sejuk juga boleh mencetuskan serangan migrain. Walau bagaimanapun, ini tidak berlaku kerana bahan tertentu dalam ais krim, tetapi disebabkan oleh sejuk, yang merengsakan struktur tertentu di dalam otak.

Tiada diet migrain yang sah secara amnya! Kerana tidak setiap pesakit bertindak balas terhadap histamin, kafein & Co. dengan serangan migrain. Oleh itu, tidak masuk akal untuk mengelakkan pencetus makanan yang kerap seperti itu dari awal lagi. Adalah lebih baik untuk menyimpan diari migrain untuk mengesan pencetus migrain peribadi anda.

Diari migrain

Adalah mungkin untuk mengenal pasti pencetus tertentu daripada rekod dari semasa ke semasa: Sebagai contoh, adakah anda perasan sekumpulan serangan migrain selepas makan makanan tertentu? Kemudian anda harus cuba mengelakkannya pada masa hadapan untuk melihat sama ada serangan migrain kemudiannya menjadi lebih sedikit.

Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa biasanya terdapat beberapa jam, kadangkala sepanjang hari, antara makan makanan dan mengalami serangan. Selain itu, anda mungkin tidak boleh bertolak ansur dengan makanan tertentu hanya jika terdapat faktor mengelirukan lain. Jadi menilai diari migrain anda mungkin tidak mudah. Walau bagaimanapun, doktor anda boleh membantu anda dengan ini.

Juga perhatikan dalam diari migrain jika anda telah menggunakan ubat (cth., pil sakit) semasa serangan migrain (jenis dan dos ubat) dan bagaimana ia berfungsi. Ini membantu doktor merancang terapi yang sesuai.

Wanita hamil dan ibu yang menyusu dengan migrain adalah kes yang istimewa. Apa yang perlu dilakukan berkaitan dengan ubat-ubatan? Pada dasarnya, wanita hamil dan ibu yang menyusu harus menggunakan semua ubat - walaupun yang dijual di kaunter - hanya selepas berunding dengan doktor. Yang terakhir ini paling mengetahui bahan aktif mana yang paling tidak berbahaya untuk ibu dan anak (dalam kandungan), dengan mengambil kira faktor risiko individu jika perlu. Di bawah adalah beberapa maklumat umum.

Ubat untuk serangan migrain

Serangan migrain pada trimester kehamilan pertama dan kedua (trimester) boleh dirawat dengan asid acetylsalicylic (ASA) atau ibuprofen, jika perlu, dengan berunding dengan doktor. Walau bagaimanapun, dalam trimester ke-1, kedua-dua ejen tidak digalakkan. Paracetamol hanya boleh diambil oleh wanita hamil dengan migrain jika ASA tidak boleh diambil atas sebab perubatan (kontraindikasi). Pada dasarnya, analgesik ini dibenarkan sepanjang kehamilan.

Triptans tidak diluluskan untuk digunakan pada wanita hamil. Setakat ini, bagaimanapun, tiada kes kecacatan janin atau komplikasi lain telah diperhatikan dengan penggunaan ubat migrain khusus ini semasa kehamilan. Untuk sumatriptan, terdapat kajian yang meluas dalam hal ini. Oleh itu, ia boleh digunakan - sebagai satu-satunya wakil triptan - untuk serangan migrain semasa kehamilan jika faedah yang dijangkakan untuk ibu adalah lebih besar daripada risiko yang mungkin untuk anak dalam kandungan.

Ibu menyusu juga boleh mengambil sumatriptan (sebagai triptan pilihan) untuk serangan migrain, jika sesuai – dengan syarat ASA dan ibuprofen (digabungkan dengan kafein, jika perlu) tidak cukup membantu. Ini disyorkan oleh Pharmacovigilance and Advisory Centre for Embryonic Toxicology of the Berlin Charité (embryotox).

Ergotamin adalah kontraindikasi semasa mengandung dan menyusu.

Ubat untuk pencegahan migrain

Penggunaan pencegahan magnesium terhadap migrain tidak disyorkan untuk wanita hamil. Sebabnya ialah magnesium yang ditadbir terus ke dalam vena (penggunaan intravena) berpotensi merosakkan tulang bayi dalam kandungan.

Terdapat kekurangan pengalaman yang mencukupi mengenai penggunaan Botox untuk migrain kronik semasa kehamilan.

Pada dasarnya, wanita hamil dengan migrain harus (juga) menggunakan langkah bukan ubat untuk mencegah serangan, seperti senaman relaksasi, biofeedback dan akupunktur.

Berita baik untuk ibu hamil