Apakah pengaruh merokok terhadap penuaan? | Proses penuaan pada manusia

Apakah pengaruh merokok terhadap penuaan?

merokok adalah salah satu faktor paling serius yang mempercepat penuaan. Kajian menunjukkan bahawa penggunaan lebih daripada 10 batang rokok sehari memendekkan jangka hayat hingga tujuh hingga sembilan tahun. merokok membawa kepada banyak penyakit sekunder: Ini mencetuskan tekanan sel, melepaskan radikal yang merosakkan kita darah kapal dan organ.

Setiap darah kapal mengeras. Ini boleh menyebabkan a jantung menyerang atau strok lebih cepat. Sebagai tambahan, nikotin merosakkan paru-paru kita, yang seterusnya boleh menyebabkan yang lain paru-paru penyakit seperti paru-paru kanser or COPD.

Oleh itu, anda harus segera berhenti rokok. Tidak pernah terlambat untuk itu! Walaupun berhenti merokok dari usia 55 tahun boleh mencapai usia sehingga enam tahun!

Apakah pengaruh sukan terhadap penuaan?

Mereka yang kerap bersukan dan terutama melatih mereka ketahanan (contohnya oleh berjoging or berenang) kekal muda lebih lama. Kajian menunjukkan bahawa sukan dapat mengurangkan usia biologi hingga 15 tahun! Cukuplah jika anda bersenam dua hingga tiga kali seminggu selama kira-kira 30 hingga 60 minit. Ini dapat melindungi penuaan sel dan sel anda dan melambatkan proses penuaan. Tidak pernah terlambat untuk mula bersenam.

Apa pengaruh vitamin terhadap penuaan?

Antara vitamin terpenting dalam proses penuaan:

  • vitamin D Ia mempunyai beberapa fungsi penting yang diperlukan oleh badan kita, terutama pada usia tua. Ia menyokong penyerapan zat besi dari usus. Besi pada gilirannya penting untuk pembentukan warna merah darah sel-sel.

vitamin D juga menguatkan struktur tulang. Ini sangat penting kerana kami tulang menjadi lebih lembut dengan usia. Ini membawa kepada peningkatan kerapuhan tulang (osteoporosis).

  • Vitamin C Ia memainkan peranan penting dalam menguatkan kita sistem imun. Ia juga terlibat dalam membina bangunan kita tisu penghubung. Ia menyokong pembentukan kolagen, yang dapat melambatkan penuaan kulit kita.
  • Vitamin B Dengan bertambahnya usia, B vitamin tidak lagi dapat diserap dengan secukupnya secara bebas. Walau bagaimanapun, peranan mereka sangat penting. Vitamin B12 dan asid folik sokong kami memori dan daya tahan. Kekurangan B vitamin lebih mudah membawa kepada perkembangan penyakit Alzheimer atau bahkan kemurungan.

Apa pengaruh hormon terhadap penuaan?

Dengan bertambahnya usia pengeluaran hormon berkurang. Berikut adalah senarai hormon yang mempunyai kesan penting pada proses penuaan: Untuk maklumat umum lebih lanjut, sila lawati halaman utama kami: Hormon ini ada! - DHEA (Dehydroepiandrosteron) Hormon ini tergolong dalam hormon seks lelaki dan merupakan pendahulu dari mana hormon penting lain terbentuk.

Wanita juga mempunyai hormon ini. Kajian menunjukkan bahawa DHEA melambatkan proses penuaan, menjadikan anda awet muda dan meningkatkan semangat untuk hidup dan libido. Ia juga merupakan antagonis hormon stres kortisol.

Dengan meningkatnya usia, pengeluaran DHEA menurun, yang dapat mengurangkan usia muda. - HGH (Hormon Pertumbuhan Manusia, Somatotropin) Ini adalah hormon pertumbuhan. Penghasilan hormon ini menurun dengan cepat seiring bertambahnya usia, dan peranan HGH dalam proses penuaan menjadi semakin penting.

Kajian menunjukkan bahawa HGH terlibat dalam pembaharuan sel dan proses metabolik lain. Oleh itu, pastikan anda tidak terlalu banyak mengambil karbohidrat, terutamanya pada waktu petang. The insulin pelepasan yang dicetuskan oleh ini juga mengurangkan tahap HGH.

  • Melatonin Hormon ini mengatur irama siang dan malam kita. Ini memastikan bahawa kita tertidur dengan lebih mudah dan tidur sepanjang malam dengan lebih baik. Di samping itu, pengeluaran melatonin mengurangkan banyak proses metabolik.

Di samping itu, ia berfungsi melawan tekanan sel. Ini juga dipanggil kesan antioksidan. Dengan cara ini adalah hormon penting dalam melambatkan proses penuaan.

  • Estrogen dan testosteron Pada wanita, estrogen dan seks lain hormon berkurangan dengan awal tahun menopaus. Pada lelaki, sebaliknya, testosteron tidak berkurang secepat atau sebanyak. Kedua-dua hormon seks memainkan peranan penting dalam pengukuhan tulang. Testosteron khususnya memainkan peranan penting dalam keinginan seksual, daya hidup dan kekuatan otot.