Apakah Nilai PSA?

PSA adalah singkatan untuk prostat antigen spesifik. PSA adalah protein dan dihasilkan terutamanya oleh sel epitelium prostat kelenjar dan dilepaskan ke dalam cecair mani. Di dalam darah, PSA berlaku pada lelaki yang sihat hanya dalam jumlah yang sangat kecil. Ujian PSA disarankan dari usia 50 tahun - kecuali jika sudah ada sejarah keluarga prostat kanser. Sekiranya terdapat sejarah keluarga prostat kanser, ujian dilakukan seawal usia 45 tahun untuk menentukan tahap PSA.

Ujian PSA untuk menentukan nilai PSA.

Sebelum pemeriksaan, seseorang tidak boleh menunggang basikal atau menunggang kuda dan menjauhkan diri secara seksual selama 24 jam. Setelah ujian PSA, doktor penjagaan primer melakukan palpasi pada prostat melalui anus/dubur. daripada Rektal. Jumlah tahap PSA (tPSA) mestilah kurang daripada 2.5 ng / ml serum. Tahap PSA biasanya meningkat seiring bertambahnya usia, tetapi tidak boleh melebihi had 4.0 ng / ml. Tahap PSA yang meningkat berlaku dalam:

  • Keradangan prostat
  • Kanser prostat
  • Selepas biopsi prostat
  • Selepas urut prostat
  • Selepas penyingkiran sebahagian prostat

Meningkatkan tahap PSA pada barah prostat.

Sekiranya bertingkat Nilai PSA dikesan, diagnostik lebih lanjut langkah-langkah harus digunakan untuk mengetahui penyakit apa yang mendasari, kerana hanya seperempat dari semua lelaki dengan Nilai PSA dari 4 hingga 10 benar-benar mempunyai prostat kanser. Yang Nilai PSA menjadi semakin penting sebagai ujian dalam pemeriksaan barah. Malangnya, ujian PSA sebagai pemeriksaan rutin untuk pemeriksaan kanser belum dilindungi oleh undang-undang kesihatan insurans.