Apa itu Ujian Rorschach?

Ujian Rorschach adalah kaedah diagnostik dari psikoanalisis yang meneroka minda bawah sedar pesakit. Dinamakan sempena orang Switzerland pakar psikiatri Hermann Rorschach (1884-1922), ini adalah ujian keperibadian yang dapat digunakan untuk mengukur kecerdasan, sikap interpersonal, mood, dan afektif (responsif emosi). Kaedahnya berdasarkan tafsiran bentuk gambar tinta dakwat. Dengan berbuat demikian, ahli psikologi cuba membuat profil keperibadian subjek ujian berdasarkan perkaitan dan tafsiran yang diberikan kepadanya.

Makna dan tafsiran carta Rorschach.

Pada awal ujian Rorschach, pesakit disajikan dengan rangkaian gambar inkblot simetri pada carta Rorschach yang disebut. Pesakit diminta untuk menjelaskan apa yang pertama kali terlintas di fikiran ketika melihat visual yang disajikan. Jawapannya kemudian dinilai mengikut bentuk, warna, lokalisasi, keaslian dan kreativiti.

Dalam prosedur pentafsiran bentuk ini, tidak ada jawapan "betul" atau "salah". Yang penting adalah tafsiran pesakit sahaja ketika melihat gambar. Tafsiran data yang diperoleh ini adalah proses yang sangat rumit dan memerlukan banyak pengalaman dan latihan.

Langkah seterusnya adalah subjek mengambil setiap carta Rorschach secara individu dan memeriksa setiap carta secara berasingan. Gambar blot boleh dipusingkan dan diputar seperti yang dikehendaki. Sepanjang perjalanan, psikologi menanyakan soalan seperti "Apa yang anda lihat di sini?" atau "Apa ini?". Tugas pesakit adalah untuk menerangkan apa yang difikirkannya dilihat dalam gambar tinta. Di samping itu, dia harus menjelaskan kepada bahagian mana dari titik dakwat yang dirujuk oleh persatuan mental masing-masing. Di samping itu, ahli psikologi mencatat tafsiran, pengendalian (putaran) tablet dan masa reaksi pesakit.

Penilaian ujian Rorschach

Berdasarkan catatannya, doktor kini dapat menilai ujian Rorschach. Dengan berbuat demikian, dia bertindak berdasarkan perkara dan pertanyaan berikut mengikut panduan yang telah ditetapkan:

  1. Jenis rakaman: adakah angka terperinci keseluruhan, separuh atau hanya direkodkan?
  2. Kualiti pengalaman: adakah warna, kontras, warna dapat dilihat?
  3. Kandungan: Adakah haiwan, manusia, tumbuhan, dll dilihat?
  4. Keaslian: Adakah jawapannya tidak sopan, disesuaikan, asli?

Ujian Rorschach boleh digunakan untuk menganalisis pesakit memori dan sensasi, yang terutama berlabuh di bawah sedar. Di samping itu, tafsiran bentuk gambar Rorschach membolehkan kesimpulan dibuat mengenai kerinduan, keinginan, ketakutan dan dengan demikian keperibadian orang yang diuji.

Oleh kerana terdapat ruang untuk penafsiran dalam penilaian keputusan, ujian ini masih diperdebatkan, namun kegunaannya tetap diakui. Walau bagaimanapun, ia tidak digunakan sebagai ujian tersendiri untuk menilai keperibadian, tetapi bersama dengan prosedur ujian standard yang lain.