Apa itu Kematian Sekunder?

Kematian sekunder adalah permulaan kematian secara tiba-tiba dari jantung kegagalan. Dalam kes ini, pesakit mati dalam waktu yang sangat singkat - biasanya dalam satu jam - setelah timbulnya gejala pertama. Ia juga sering disebut sebagai kematian jantung secara tiba-tiba (SCD). Baca di sini apakah tanda dan gejala yang menunjukkan kematian jantung secara tiba-tiba dan bagaimana anda dapat mencegah kematian sekunder.

Aritmia jantung sebagai pencetus

Di Jerman, kira-kira 65,000 orang mati setiap tahun akibat kematian jantung secara tiba-tiba. Pencetus akut biasanya teruk aritmia jantung seperti fibrilasi ventrikular, turun naik ventrikel, atau ventrikel tachycardia. Kerana dorongan yang terganggu di jantung, degupan jantung biasanya menjadi lebih cepat dan pantas. Dalam kes yang melampau, boleh mencapai 500 denyut seminit. Kerana kadar pemukulan yang tinggi, tidak ada kontraksi yang nyata jantung boleh berlaku dan tidak lebih darah dipam melalui badan. Akhirnya, yang peredaran runtuh dan kematian berlaku.

Penyakit arteri koronari meningkatkan risiko

Kematian jantung secara tiba-tiba tidak mempengaruhi pesakit berisiko tinggi pada kebanyakan kes. Walaupun begitu, risiko menderita kematian sekunder meningkat dengan ketara kerana penyakit jantung seperti koronari arteri penyakit. Di samping itu, kumpulan individu berikut berisiko meningkat:

 • Individu yang telah mengalami sekurang-kurangnya satu serangan jantung
 • Orang yang selamat dari serangan jantung
 • Orang yang mengalami aritmia jantung
 • Individu dengan ahli keluarga yang meninggal dunia akibat kematian jantung secara tiba-tiba
 • Orang yang mengalami kekurangan jantung

Secara amnya, semua faktor yang mempunyai kesan merosakkan jantung meningkatkan risiko kematian sekunder. Ini termasuk obesiti, rokok, tinggi alkohol penggunaan, ketidakaktifan fizikal, tekanan darah tinggi, kencing manis melitus dan meningkat kolesterol peringkat.

Kematian jantung secara tiba-tiba semasa bersenam

Sukan sihat - tetapi jika faktor-faktor risiko ada, mereka boleh berbahaya dan, dalam kes yang melampau, boleh membawa hingga mati. Sebagai contoh, lebih daripada separuh daripada kematian kedua berlaku semasa atau selepas melakukan senaman yang kuat. Sekiranya penyakit jantung, aktiviti sukan harus selalu dibincangkan dengan doktor yang merawat pesakit. Sekiranya kematian sekunder berlaku pada orang muda semasa bersukan, ia sering disebabkan oleh otot jantung yang tidak dikenali keradangan. Walau bagaimanapun, penyakit jantung yang lain, seperti yang tidak diketahui sebelumnya kecacatan jantung, boleh menjadi penyebabnya. Secara kebetulan, kematian sekunder tidak dapat dikesampingkan dengan pasti walaupun dalam keadaan jantung yang sihat. Ini kerana penyebab seperti pecahnya aorta atau paru-paru embolisme juga boleh mengakibatkan kematian jantung secara tiba-tiba.

Kematian sekunder: gejala

Biasanya, kematian sekunder berlaku dengan sangat cepat:

 • Biasanya orang yang terkena tiba-tiba pengsan dan tidak lagi mempunyai denyutan nadi.
 • Dalam waktu yang sangat singkat, ia juga berkaitan dengan pernafasan.
 • Selalunya, murid diluaskan dan kulit pada kuku berwarna kelabu berubah warna pada mereka yang terkena.

Tanpa penyelamatan segera langkah-langkah, penangkapan kardiovaskular boleh menyebabkan kematian dalam beberapa minit. Tanda-tanda amaran atau gejala khas yang dapat diketahui seseorang sebagai kematian sekunder lebih awal, tidak ada. Walau bagaimanapun, mirip dengan serangan jantung, gejala mungkin menjadi jelas kerana aritmia jantung dan fibrilasi ventrikel, kadang-kadang beberapa hari atau minggu sebelumnya:

 • Ini termasuk kesakitan dan rasa sesak di dada.
 • Begitu juga, sesak nafas dan sesak nafas mungkin berlaku, begitu juga pening dan pengsan.
 • Orang yang sudah menderita a serangan jantung harus sangat sensitif terhadap munculnya berdebar-debar.

Mencegah kematian sekunder

Kematian sekunder hanya dapat dicegah dengan rawatan segera dan tepat:

 1. Penting untuk segera menghubungi doktor kecemasan dan ambulans.
 2. Di samping itu, resusitasi langkah-langkah (kardiopulmonari resusitasi) mesti dimulakan dengan segera.
 3. Di samping itu, a Defibrilator hendaklah digunakan secepat mungkin. Elektrik ini kejutan alat memastikan bahawa aktiviti elektrik jantung disusun semula dan jantung mula berdegup dengan perlahan dan teratur.

Mencegah kematian jantung secara tiba-tiba

Untuk mengelakkan kematian sekunder, anda harus memerhatikan kesihatan dari hati anda. Elakkan faktor-faktor risiko seperti rokok, obesiti dan tidak aktif fizikal. Juga berjumpa doktor lebih awal jika anda mengesyaki ada yang tidak kena di hati anda. Pemeriksaan berkala membantu mengesan keadaan jantung lebih awal dan merawatnya dengan betul. Untuk menjaga kesihatan jantung, juga penting untuk menjaga kesihatan diri semasa dan selepas jangkitan. Dalam keadaan apa pun anda tidak boleh mula berolahraga terlalu cepat. Jika tidak, otot jantung keradangan mungkin berlaku. Terutama keradangan otot jantung yang tidak dapat dikesan sering menyebabkan kematian sekunder semasa bersukan. Sekiranya penyakit jantung sudah ada, adalah mustahak untuk mengikuti terapi bersetuju dengan doktor anda. Sekiranya penyakit jantung lebih teruk, implan Defibrilator dapat membantu mencegah kematian jantung secara tiba-tiba.