Apakah itu stye (chalazion)?

Hailstone: Penerangan

Batu es berlaku apabila saluran perkumuhan kelenjar sebum (kelenjar meibomian atau kelenjar meibomian) di tepi kelopak mata tersumbat. Bakteria dan enzim badan sendiri memecahkan komponen lemak dalam saluran perkumuhan. Produk pecahan ini bocor ke dalam tisu sekeliling dan mencetuskan tindak balas keradangan kronik yang perlahan. Ini menarik sel imun ke kelopak mata, dan nodul keras terbentuk selama beberapa minggu.

Oleh kerana tiada jangkitan bakteria yang bertanggungjawab untuk tindak balas imun, sebaliknya produk degradasi badan sendiri berada di belakangnya, batu es tidak menyebabkan sebarang kesakitan (tidak seperti stye). Walau bagaimanapun, ia boleh menekan dengan tidak menyenangkan pada mata. Walau bagaimanapun, pada akhirnya, kebanyakannya adalah sebab estetik mengapa mereka yang terjejas pergi ke doktor untuk mendapatkan rawatan batu es.

Hailstone: Gejala

Batu es menjelma sebagai benjolan yang beralih pada kelopak mata. Ia tumbuh perlahan selama beberapa hari hingga minggu dan tidak menyebabkan kesakitan. Konjunktiva di dalam kelopak mata mungkin sedikit merah. Pada asasnya, bagaimanapun, hanya kulit kelopak mata yang terjejas oleh hujan batu. Mata itu sendiri dan struktur sekeliling tidak membengkak. Juga tiada simptom lain seperti demam.

Chalazion biasanya berlaku secara tunggal; beberapa hujan batu pada sebelah mata agak jarang berlaku.

Hailstone: punca dan faktor risiko:

Kesesakan rembesan pada kelopak mata yang mendasari hujan batu boleh berlaku secara spontan, tetapi ia juga boleh disebabkan oleh banyak faktor lain. Sebagai contoh, sama seperti jerawat, hormon seks mempengaruhi pengeluaran sebum dalam hujan batu. Memandangkan kesan hormon penuh pada pengeluaran sebum hanya berlaku selepas akil baligh, orang dewasa lebih cenderung untuk mengalami chalazion berbanding kanak-kanak.

Keradangan mata yang lain, seperti konjunktivitis, serta keadaan kulit rosacea (atau rosacea tembaga) juga boleh menggalakkan chalazion. Secara umum, semua faktor yang menghalang aliran sebum meningkatkan risiko chalazion.

Dalam kes keradangan kelenjar sebum mata yang berulang, doktor yang merawat harus menolak beberapa sebab yang jarang berlaku. Ini termasuk diabetes mellitus dan kekurangan imun. Dalam kes yang sangat jarang berlaku, tumor kelopak mata juga boleh menghalang aliran sebum dan dengan itu menyebabkan hujan batu.

Hailstone: pemeriksaan dan diagnosis

Aduan yang diterangkan oleh pesakit (dalam temu bual anamnesis) dan pemeriksaan bengkak di tepi kelopak mata biasanya mencukupi untuk doktor membuat diagnosis "batu batu".

Hailstone: Rawatan

Tidak seperti jangkitan bakteria, rawatan batu es mengambil masa yang lebih lama. Sebagai peraturan, seseorang mula-mula cuba untuk membersihkan kesesakan rembesan dengan kompres kering, hangat dan urutan kelopak mata biasa. Untuk mempercepatkan penyembuhan, doktor kadang-kadang mengesyorkan salap anti-radang, gel atau titisan mata untuk batu es. Pemulihan rumah (seperti mandian mata suam dan memampatkan dengan pelbagai herba) dan pilihan rawatan homeopati boleh membantu proses penyembuhan.

Pemulihan rumah mempunyai batasannya. Jika simptom berterusan dalam jangka masa yang lebih lama, tidak menjadi lebih baik atau lebih teruk, anda harus sentiasa berjumpa doktor. Jika jangkitan kuman juga telah berkembang, doktor akan menetapkan salap mata yang mengandungi antibiotik.

Konsep homeopati dan keberkesanan spesifiknya adalah kontroversi dalam sains dan tidak dibuktikan dengan jelas oleh kajian.

Dalam kebanyakan kes, langkah terapeutik konservatif ini mencukupi untuk chalazion mundur sendiri dalam masa beberapa minggu. Jika ini tidak berlaku, pakar bedah boleh mengeluarkan chalazion. Melalui hirisan kulit kecil, dia membuka chalazion dan membersihkan tisu yang meradang. Faktor-faktor yang memihak kepada pembedahan chalazion tersebut ialah:

  • Rasa tekanan
  • penemuan yang mengganggu luaran
  • Gangguan dengan fungsi visual

Pembedahan chalazion dilakukan di bawah anestesia tempatan dan membawa sedikit risiko. Adalah penting bahawa chalazion dibersihkan sepenuhnya, jika tidak, ia mungkin terbentuk semula.

Hailstone: perjalanan penyakit dan prognosis

Chalazion sering dianggap sangat mengganggu oleh pesakit, terutamanya atas sebab kosmetik. Ia berkembang perlahan selama beberapa minggu, dan penyembuhan biasanya juga mengambil masa yang lama. Secara keseluruhan, bagaimanapun, prognosis untuk hujan batu adalah sangat baik.

Dalam kes yang jarang berlaku, hujan batu menekan mata dan boleh mengehadkan penglihatan. Ini berkemungkinan besar berlaku pada kanak-kanak dan kemudian memerlukan rawatan segera. Ini kerana fungsi visual sangat penting dalam kalangan kanak-kanak kecil untuk proses pembelajaran dan perkembangan otak. Jika mata tidak terlibat dalam proses visual selama beberapa hari atau minggu disebabkan oleh hujan batu, terdapat risiko kerosakan visual jangka panjang. Ini tidak berlaku pada orang dewasa, jadi kursus pada orang dewasa biasanya tidak berbahaya.

Dalam kes yang jarang berlaku, hujan batu boleh menjadi tanda penyakit lain, seperti apabila seseorang mendapat lebih banyak hujan batu walaupun terapi yang konsisten. Kemudian, antara lain, tumor (malignan) mesti diketepikan sebagai punca.