Apakah yang dibenarkan selepas Cabut Gigi Bungkus?

Komplikasi selepas pembedahan gigi bungsu

Sakit selepas pembedahan gigi bungsu perlu dirawat secepat mungkin dengan ubat penahan sakit (analgesik) seperti ibuprofen atau paracetamol. Ubat penipisan darah seperti aspirin tidak boleh diambil selepas pembedahan. Ini meningkatkan risiko pendarahan sekunder atau perkembangan lebam yang lebih besar (hematoma). Proses penyembuhan boleh menyebabkan keradangan selepas pembedahan gigi bungsu, yang biasanya reda selepas dua hingga tiga hari. Jika anda secara konsisten menyejukkan pipi anda atau menghisap kiub ais, anda boleh mengelakkan pembengkakan besar selepas pembedahan gigi bungsu. Apabila menggunakan ais atau pek sejuk, bungkusnya dengan tuala untuk melindungi kulit anda daripada kerosakan sejuk.

Kebersihan mulut selepas pembedahan gigi bungsu

Kebersihan mulut dan penjagaan luka yang konsisten menghalang bakteria daripada membiak dan melindungi daripada keradangan selepas pembedahan gigi bungsu. Selepas setiap kali makan, anda hendaklah berhati-hati mengelap buih ubat gigi pada kawasan luka dengan berus gigi lembut, tanpa menggunakan tekanan. Bilas mulut setiap hari dengan larutan antibakteria menambah memberus gigi.

Anda tidak boleh merokok sehingga luka telah sembuh. Penggunaan tembakau sangat melambatkan proses penyembuhan dan meningkatkan risiko keradangan. Di samping itu, kesan asap boleh menggalakkan pendarahan sekunder.

Sukan selepas pembedahan gigi bungsu

Anda harus mengelakkan sukan dan senaman fizikal lain selama beberapa hari dan sebaliknya bertenang. Sebabnya: senaman fizikal meningkatkan tekanan darah, yang boleh menyebabkan luka terbuka dan berdarah. Bercakap dengan doktor anda tentang bila anda boleh menyambung semula sukan.

Selepas penjagaan dan cuti sakit selepas pembedahan gigi bungsu

Doktor akan memeriksa luka kira-kira seminggu selepas gigi geraham dicabut. Jahitan kemudiannya juga akan dikeluarkan sebagai sebahagian daripada tindakan susulan ini, dengan syarat luka telah sembuh dengan secukupnya.

Doktor anda akan menghapuskan anda sakit selepas pengekstrakan gigi bungsu atau memberikan anda sijil ketidakupayaan untuk bekerja. Dengan cara ini anda boleh mengambil mudah dan mengelakkan komplikasi yang mungkin berlaku selepas pembedahan gigi bungsu.