Apa itu serangan angina pectoris? | Angina pectoris

Apa itu serangan angina pectoris?

Angina pectoris menerangkan kesakitan dan perasaan sesak atau tekanan di dada. Gejala ini biasanya tidak kekal. Sebaliknya, ia berlaku dalam situasi tertentu dalam serangan.

Pencetus yang mungkin adalah, misalnya, aktiviti fizikal dan tekanan psikologi, kerana kedua-dua keadaan tersebut meningkatkan permintaan oksigen dalam badan. Seperti angina serangan pectoris biasanya berlaku secara tiba-tiba dan biasanya berlangsung satu hingga lima minit. Semasa penyitaan, orang yang terkena menderita terkena tusukan atau tekanan yang sangat teruk kesakitan dalam dada kawasan.

Belakang, rahang atau perut kesakitan juga boleh berlaku. Di samping itu, keketatan di dada biasanya membuat bernafas sukar, yang boleh menyebabkan ketakutan dan panik. Selepas beberapa minit gejala hilang.

Dalam keadaan akut angina serangan pectoris, pemberian nitrogliserin dapat melegakan gejala. Ia biasanya diberikan dalam bentuk semburan nitro. Walau bagaimanapun, sebelum ubat ini diresepkan, diagnosis tepat mengenai jantung penyakit mesti dibuat. Kerana timbulnya gejala secara tiba-tiba, angina pectoris serangan juga boleh dikelirukan dengan a jantung serang. Atas sebab ini, pakar kardiologi (jantung pakar) harus dirujuk sekiranya terdapat aduan pektanginus.

Seberapa besar kemungkinan angina pectoris menyebabkan serangan jantung?

Sambungan antara angina pectoris dan infark miokard jelas: kedua-dua penyakit ini berdasarkan penyakit jantung koronari. Manakala sebuah angina pectoris serangan disebabkan oleh kekurangan jangka pendek darah bekalan ke otot jantung kerana penyempitan koronari kapal, serangan jantung disebabkan oleh penutupan kapal sedemikian secara tiba-tiba. Peralihan antara kedua penyakit itu lancar.

Semakin tinggi tahap stenosis (perbezaan dibuat antara 25%, 50%, 75% dan 100% stenosis), semakin kuat gejala angina pectoris dan semakin besar kemungkinan serangan jantung akan berlaku. Situasi di mana angina berlaku juga ditentukan oleh keparahan penyakit. Manakala pada tahap I hanya aktiviti fizikal yang teruk menyebabkan kejang, gejala pada tahap IV berlaku ketika rehat.

Risiko a serangan jantung pada pesakit tahap IV berkali-kali lebih tinggi daripada risiko pada tahap I. Penilaian risiko selanjutnya dibuat dengan mengklasifikasikan pesakit menjadi angina pectoris yang stabil dan tidak stabil. Dengan angina yang stabil, risiko serangan jantung rendah kerana penyakit ini tidak berkembang. Di sisi lain, angina pectoris tidak stabil, risikonya jauh lebih tinggi kerana penyakit jantung koronari semakin parah.

Adakah angina pectoris berjangkit?

Angina pectoris bukan penyakit berjangkit. Penyakit ini berkembang secara eksklusif di kapal orang yang terjejas. Terdapat banyak sebab yang berbeza, tetapi ia secara eksklusif berada di dalam badan orang yang terkena.

Hanya melalui banyak proses metabolik penyakit jantung koronari berkembang, yang mencetuskan angina pectoris. Berbeza dengan penyakit berjangkit, tidak ada patogen yang dapat menular dari satu orang ke orang lain. Walau bagaimanapun, angina pectoris boleh diwarisi. Walaupun tidak setiap keturunan orang yang terkena mendapat angina pectoris, risiko penyakit jantung meningkat dengan ketara. Sebabnya adalah kecenderungan genetik yang menyokong perkembangan penyakit jantung koronari.