Apakah Stenosis Injap Aorta?

Stenosis injap aorta: penerangan

Stenosis injap aorta (stenosis aorta) adalah kecacatan injap jantung yang paling kerap memerlukan rawatan. Melihat kepada nombor kes sahaja, regurgitasi injap mitral adalah kecacatan jantung injap yang paling biasa di Eropah dan Amerika Utara. Walau bagaimanapun, ia tidak perlu dirawat sekerap stenosis injap aorta.

Injap aorta terdiri daripada tiga poket berbentuk bulan sabit. Ia terletak di antara ventrikel kiri dan aorta. Di sana, ia berfungsi sebagai injap supaya darah hanya boleh mengalir ke satu arah - iaitu ke dalam aliran darah yang besar - dan tidak mengalir kembali ke jantung.

"Keluar" dari jantung ini disempitkan dalam stenosis injap aorta. Kerana rintangan ini, jantung mesti menggunakan lebih banyak daya untuk membuka injap dan terus mengepam darah. Akibatnya, otot jantung kelihatan menebal (hipertrofi). Lama kelamaan, ia menjadi kurang elastik dan lemah, dan kapasiti mengepam berkurangan. Dalam kes stenosis injap aorta lanjutan khususnya, otot tidak lagi dapat mengangkut darah kaya oksigen yang mencukupi ke dalam peredaran sistemik.

Stenosis injap aorta: gejala

Pada mulanya, mereka yang terjejas biasanya mengadu pening dan kadang-kadang keruntuhan peredaran darah yang membawa kepada kehilangan kesedaran (sinkop). Ini disebabkan oleh kekurangan aliran darah ke otak akibat stenosis aorta. Terutamanya dalam situasi tekanan fizikal (memanjat tangga atau malah bersukan), jantung sukar untuk bersaing: disebabkan stenosis injap aorta, jantung tidak lagi dapat mengepam darah yang mencukupi keluar dari jantung untuk memenuhi peningkatan permintaan badan untuk oksigen semasa aktiviti fizikal .

Untuk mengepam terhadap stenosis injap aorta, ventrikel kiri memerlukan lebih banyak kuasa otot. Dari masa ke masa, ia menyesuaikan diri dengan meningkatkan saiz (hipertrofi ventrikel kiri sepusat). Peningkatan tisu otot jantung juga meningkatkan keperluannya untuk oksigen. Di samping itu, otot yang menebal menyempitkan saluran koronari yang membekalkan jantung dengan darah dan oksigen, terutamanya apabila jantung tegang. Akibatnya, pesakit mengadu sesak atau sakit dada (angina pectoris), walaupun arteri koronari itu sendiri sihat.

Oleh itu, perhatikan tanda-tanda pertama kegagalan jantung: prestasi menurun, anda cepat lemah, dan anda mengalami sesak nafas semasa melakukan senaman. Di samping itu, beberapa gejala bermula pada waktu malam, seperti batuk.

Stenosis injap aorta: punca dan faktor risiko

Stenosis injap aorta boleh diperolehi atau kongenital.

Stenosis injap aorta diperolehi

Dalam kebanyakan kes, stenosis injap aorta diperoleh, paling kerap disebabkan oleh proses haus dan lusuh (pengkalsifikasian) pada usia yang lebih tua. Proses ini serupa dengan aterosklerosis. Oleh itu, faktor risiko seperti lipid darah yang tinggi memihak kepada perkembangan stenosis injap aorta. Kalsium dan kolagen disimpan dalam injap. Ini kelihatan menebal dan mengeras. Pada mulanya dirujuk sebagai sklerosis injap aorta, proses ini akhirnya membawa kepada penyempitan injap, itulah sebabnya doktor kemudian merujuk kepada stenosis injap aorta.

Demam reumatik (kini jarang berlaku kerana rawatan antibiotik awal yang konsisten terhadap jangkitan streptokokus) juga boleh menyebabkan parut dan dengan itu stenosis injap aorta akibat tindak balas autoimun: Tisu parut kurang fleksibel daripada tisu sihat, yang menghalang aliran keluar darah dari jantung ke aorta.

Stenosis injap aorta kongenital

Selalunya, injap jantung itu sendiri dipengaruhi oleh penyempitan (stenosis injap aorta injap). Ia biasanya hanya terdiri daripada dua risalah (injap aorta bicuspid). Jika ia belum menyempit, injap aorta bikuspid akan mengalami stenosis secara purata dua puluh tahun lebih awal daripada injap biasa. Jika kawasan di atas injap aorta (iaitu, permulaan aorta) telah mengecil, ia dipanggil stenosis aorta supravalvular. Dalam stenosis injap aorta subvalvular, tisu di bawah injap jantung menjadi sempit.

Stenosis injap aorta: pemeriksaan dan diagnosis

Jika stenosis injap aorta disyaki, doktor terlebih dahulu bertanya tentang sejarah perubatan pesakit dan kemungkinan aduan (anamnesis), contohnya:

  • Seberapa aktif anda? (Kadangkala aduan stenosis injap aorta tidak muncul hanya kerana orang yang terjejas sukar bergerak!)
  • Adakah anda berasa semakin penat dalam beberapa bulan kebelakangan ini?
  • Adakah anda cepat letih semasa melakukan aktiviti fizikal?
  • Adakah anda berasa sesak nafas?
  • Adakah anda pengsan baru-baru ini?
  • Adakah anda mengalami kesakitan atau rasa tertekan di dada anda?

Doktor mendengar stenosis injap aorta dengan stetoskop paling baik antara rusuk kedua dan ketiga terus ke kanan sternum.

Untuk mengesahkan diagnosis "stenosis injap aorta", ujian diagnostik lanjut biasanya dilakukan:

Sinar X

Dalam imej X-ray dada, doktor boleh melihat sebarang penebalan dinding ventrikel kiri atau dilatasi aorta. X-ray sisi juga boleh menunjukkan kalsifikasi injap aorta.

Elektrokardiografi (ECG)

Sebagai peraturan, ECG juga dilakukan jika stenosis injap aorta disyaki. Corak bergerigi tipikal ECG menunjukkan penebalan dinding ventrikel kiri.

Echocardiography

Ekokardiografi adalah pemeriksaan ultrasound jantung. Ia boleh digunakan untuk menilai stenosis injap aorta dan tahapnya dengan baik. Antara lain, halaju aliran darah pada penyempitan dan jumlah darah yang masih dipam keluar oleh jantung diukur. Kawasan bukaan injap juga boleh ditentukan, iaitu sejauh mana injap aorta masih terbuka. Kawasan pembukaan injap (biasanya tiga hingga empat sentimeter persegi pada orang dewasa) ialah alat diagnostik yang penting untuk menentukan keterukan stenosis injap aorta:

  • Stenosis injap aorta ringan: 1.5 hingga dua sentimeter persegi
  • Stenosis injap aorta yang teruk: lebih kecil daripada satu sentimeter persegi

Untuk ekokardiografi, pemeriksa meletakkan probe ultrasound pada dada (transthoracic, TTE) atau membimbingnya melalui esofagus terus di sebelah jantung (transesophageal, TEE). TEE lebih dekat dengan jantung dan oleh itu memberikan imej ultrasound yang lebih tepat.

Ujian tekanan

Kadang-kadang doktor melihat stenosis injap aorta pada ultrasound, tetapi pesakit tidak mempunyai gejala. Ini kadangkala diikuti dengan peperiksaan di bawah tekanan, seperti dengan ergometer basikal. Ini mungkin mendedahkan gejala yang memerlukan rawatan lanjut.

Pemeriksaan kateter jantung

Semasa pemeriksaan kateter jantung jantung kiri, tiub plastik nipis (kateter) biasanya dimasukkan ke dalam arteri di pergelangan tangan atau di pangkal paha dan maju melalui aorta ke injap aorta. Doktor menggunakan pemeriksaan ini untuk mengesan penyakit arteri koronari. Ini amat penting jika penggantian injap jantung dirancang kerana stenosis injap aorta. Sebagai alternatif (dan bergantung pada situasi individu), doktor mengatur tomografi komputer jantung dengan medium kontras (kardio-CT).

Stenosis injap aorta: rawatan

Stenosis injap aorta gred sederhana hingga tinggi biasanya sudah menyebabkan gejala. Jika pesakit dengan stenosis aorta gred lebih tinggi masih "tiada aduan," ia biasanya kerana mereka secara tidak sedar menjaga diri mereka secara fizikal supaya tiada aduan berlaku. Jika gejala tambahan terdapat pada pesakit sedemikian (seperti ujian tekanan patologi, dsb.) dan pada pesakit bergejala, terapi pembedahan disyorkan.

Stenosis injap aorta: TAVI dan pembedahan

Doktor menggunakan prosedur yang berbeza untuk stenosis injap aorta:

Penggantian injap aorta adalah perkara biasa untuk stenosis yang diperolehi. Untuk ini, doktor sama ada mengendalikan jantung terbuka atau memasukkan injap baharu secara invasif minima semasa kateterisasi jantung (TAVI = Transcatheter Aortic Valve Implantation). Pembedahan terbuka biasanya dilakukan pada pesakit yang lebih muda dengan risiko pembedahan yang rendah. Doktor juga menyokong operasi khususnya apabila prosedur tambahan diperlukan, seperti pintasan.

Jika pembedahan tidak boleh dilakukan, contohnya kerana usia tua dan penyakit yang bersamaan, doktor mengesyorkan TAVI. Semasa kateterisasi jantung, mereka membimbing injap baru yang masih terlipat (biasanya injap biologi yang digantung dari stent mesh logam) pada kateter ke injap aorta. Di sana, belon menolak jaringan logam, yang akhirnya menambat injap di antara ruang dan aorta. Untuk memberi ruang kepada injap baru, stenosis injap aorta sebelum ini diluaskan menggunakan belon kecil (belon dilatasi).

Pelebaran belon sahaja (valvuloplasty belon) juga digunakan pada kanak-kanak dengan stenosis injap aorta kongenital. Penggantian injap bermasalah di sini kerana ia tidak boleh membesar bersama kanak-kanak. Dalam stenosis injap aorta yang diperoleh, dilatasi belon mempunyai kadar berulang yang tinggi. Oleh itu, doktor hanya menggunakan kaedah ini dalam keadaan kecemasan untuk merapatkan masa sehingga terapi muktamad.

Stenosis injap aorta: Ubat-ubatan

Sukan dalam stenosis injap aorta

Tiada cadangan umum untuk atau terhadap aktiviti sukan dalam stenosis injap aorta. Faktor penentu sentiasa jenis dan keterukan penyakit.

Pesakit mengetahui sama ada sukan boleh dilakukan semasa pemeriksaan kardiologi tahunan mereka. Semasa pemeriksaan ini, doktor yang merawat memeriksa injap jantung untuk kemungkinan kerosakan dan boleh membuat atau mengemas kini cadangan untuk aktiviti sukan.

Memulakan senaman dengan stenosis injap aorta

Sebelum pesakit dengan stenosis injap aorta mula bersenam, ECG senaman adalah perlu.

Walaupun stenosis injap aorta telah lama dianggap sebagai kriteria pengecualian untuk ECG senaman. Ini masih berlaku untuk pesakit dengan AS gred tinggi bergejala. Walau bagaimanapun, terutamanya pada pesakit yang asimtomatik, ECG senaman boleh membantu dalam mengesan kemungkinan had dalam kapasiti senaman.

ECG tekanan berlaku di bawah pengawasan perubatan yang ketat, kerana kesan sampingan yang tidak diingini boleh berlaku dengan cepat.

Jika penurunan tekanan darah atau aritmia jantung berlaku pada ergometer, senaman harus dihentikan serta-merta.

Selepas peperiksaan, pakar kardiologi boleh menggunakan data untuk menilai keamatan di mana pesakit boleh menjadi aktif secara fizikal.

Sukan yang sesuai untuk stenosis injap aorta

Gambaran keseluruhan berikut menunjukkan sukan mana yang mungkin untuk keterukan stenosis injap aorta:

Keterukan ringan (tiada simptom, fungsi pam normal yang sesuai dengan umur pada gema jantung, senaman yang tidak biasa ECG): Syor mengenai aktiviti fizikal: semua sukan boleh dilakukan; termasuk sukan pertandingan.

Sederhana keterukan (fungsi pam normal, senaman tidak biasa ECG): Cadangan aktiviti fizikal: sukan dengan komponen statik dan dinamik rendah hingga sederhana: berjalan kaki, berbasikal tahap, golf, boling, yoga, pingpong, bola tampar, lawan pedang, bola lisut, memanah, menunggang kuda

Keterukan teruk (prestasi jantung terjejas): Cadangan aktiviti fizikal: tiada sukan kompetitif; dalam kes individu untuk pesakit tanpa gejala, berjalan kaki, berbasikal di atas tanah rata, golf, boling, yoga

Sentiasa ikut cadangan doktor untuk stenosis injap aorta. Sebelum memulakan sukan baharu atau menukar pelan senaman anda, berunding dengan doktor anda.

Stenosis injap aorta: perkembangan penyakit dan prognosis

Stenosis injap aorta juga boleh menyebabkan aritmia jantung. Jika tidak dirawat, ini boleh menyebabkan fibrilasi ventrikel dan kematian jantung. Akhirnya, stenosis injap aorta progresif menyebabkan peningkatan kegagalan jantung, yang membawa maut dengan cepat tanpa terapi yang betul.

Walau bagaimanapun, dengan rawatan stenosis injap aorta yang betul, prognosis adalah baik.