Apa itu Sedimentasi Darah?

Sekiranya anda membongkok sendiri, anda akan mendapat lebam. Siapa yang telah memotong dirinya, mesti menjaga luka terbuka. Tetapi bagaimana jika penyebab a keadaan tidak diketahui? Dalam kebanyakan kes, doktor akan menarik darah dan memeriksanya. Darah pemendapan dan kiraan darah adalah pemeriksaan yang paling penting yang memberi maklumat kepada doktor mengenai proses tertentu dalam tubuh dan akhirnya dapat membuat diagnosis yang tepat. Kerana - menurut kebijaksanaan perubatan - sebelumnya terapi, Tuhan yang baik telah meletakkan diagnosis.

Peningkatan pemendapan darah sebagai petunjuk pertama

. darah pemendapan memberi orientasi pertama. Pemendapan darah belum membawa untuk diagnosis pasti, tetapi ia menunjukkan sama ada siasatan lebih lanjut diperlukan. Ini melibatkan pengukuran kadar sel darah tenggelam. Dalam proses keradangan di dalam badan, pemendapan darah meningkat, seperti yang dikatakan oleh doktor.

Kiraan darah

. kiraan darah sudah banyak menceritakan tentang seseorang kesihatan. Sebagai contoh, peningkatan bilangan sel darah putih (leukosit) menunjukkan keradangan di dalam badan yang disebabkan oleh bakteria atau kulat. Sel darah merah (erythrocytes) boleh menunjukkan anemia, bergantung pada jumlah dan kandungan pigmen darah (hemoglobin). Akhirnya, platelet (trombosit) bertanggungjawab untuk pembekuan darah. Sekiranya bilangannya rendah, ujian lebih lanjut diperlukan untuk mengetahui penyebabnya.